Na koji način preurediti kuhinju

preurediti kuhinju

Počeli ste da se osećate nelagodno u staroj kuhinji? Ne dopada vam se više da kuvate u njoj i iz tog razloga ste rešili da je promenite. Restauracijom starih kuhinjskih elemenata može se dobiti potpuno novi ambijent, dok moderni detalji šalju izgled prefinjene elegancije. Sklop pažljivo odabranih detalja određuje vaš karakter i ukus. Iz tog razloga birajte promišljeno kako biste kasnije uživali u ugođaju koji vam pruža nova kuhinja.

Kada u nekoj prostoriji provodite više vremena u odnosu na neku drugu, verujemo da vam je bitan njen izgled. Neke stvari biste promenili, neke bacili, dok biste deo i zadržali. Kupiti novu, polovnu ili restaurirati staru kuhinju? Dobro razmislite pre nego što donesete odluku. U svakom slučaju, šta god da ste odlučili, imaćete nešto drugačije i promena će biti i te kako vidna.

Postavite sebi pitanje u kakvoj kuhinji želite da kuvate i na koji način elementi kojima je ispunjen kuhinjski prostor mogu poboljšati enterijer. Hoće li po završetku radova kuhinja biti onakva kakvu ste želeli ili ćete se pak pokajati? Iz tog razloga, birajte smisleno i stilizovano.

Restauracija

Razmislite o restauraciji stare i mogućnosti renoviranja kuhinje uz malo novca. Ukoliko je kuhinja očuvana i od punog drveta ili nekog kvalitetnog materijala, ofarbajte je, popravite delove koji vam se ne dopadaju, zamenite ručke na kuhinjskim elementima i novi vizuelni sjaj kuhinje je tu. Možete promeniti i samo prednje stranice, a ostale delove sačuvati. I na ovaj način će kuhinja dobiti novo ruho.

U oglasima polovnog nameštaja mogu se naći polovne, poprilično očuvane kuhinje od punog drveta. Ovakve kuhinje mogu biti kvalitetnije, od materijala od kojih se obično danas izrađuju novi kuhinjski delovi.

Radne kuhinjske ploče

Radne ploče za kuhinju izrađuju se od raznih materijala i u raznim bojama. U ponudi su svakako najinteresantnije kvarcne ploče za kuhinju koje su sve popularnije među ljubiteljima izdržljivosti. Veoma su otporne na habanje, a visoke temperature podnosi do 200 stepeni. Održavanje kvarca je vrlo lako, a izbor boje može se iskombinovati sa bojom ostalih elemenata u kuhinji. Ovaj mineral otporan je na fizička oštećenja što može odlično uticati na izdržljivost i dugotrajnost radne površine.

Vizuelni identitet kuhinje

Koliko je vizuelni identitet bitan, toliko je važan i kvalitet materijala od koga je izrađena kuhinja. Vizuelni izgled kuhinje umnogome zavisi od stila i ukusa koji posedujete. Kakve reakcije onih koji vide to što ste preuredili ćete izazvati, zavisi samo od vas. Pre svega, naravno, važno je da se kuhinja dopadne vama kao nekome ko će tu provoditi vreme kuvajući i spremajući hranu za sebe i svoje bližnje. Međutim, dobro je čuti i druga mišljenja i utiske kada je u pitanju kuhinjski enterijer.

Pločice kao sastavni deo

Nipošto nemojmo zanemariti pločice koje će biti deo kuhinjskog enterijera. Ponuda je toliko velika da je na vama samo da izaberete one koje će se najbolje uklopiti u ambijent kuhinjskog prostora. Često je uklapanje boja nezahvalan posao i zahteva pažljiv odabir. Potrudite se da na pravi način spojite boje na kuhinjskim elementima sa zidnim i podnim pločicama.

Posavetujte se u salonu keramike sa prodavcima. Fotografišite kuhinju pre dolaska u salon i recite im šta imate na umu, kakve boje želite, razmislite da li se to uklapa u koncept koji ste zamislili. Njihov savet vam može biti od koristi pri kupovini pločica koje ste videli u izložbenom prostoru.

Ne spajajte nespojivo

Ponekad i kombinacija nespojivog može biti odlična, ali ako niste stručnjak za to, nemojte eksperimentisati. Recimo, sklop modernog i tradicionalnog može dati idealan stil neukalupljene kuhinje. Budite slobodni da istražujete, ali ne dovoljno smeli da spajate nespojivo. Pažljivo birajte materijale, boje i nijanse koje kombinujete.

Detalji u kuhinji sačinjeni od novog i starog udahnuće prevashodno spoj elegancije i tradicije. Nezanemarljiv je i retro stil koji odaje savršen vizuelni karatker ukućana.

Budite obazrivi pri odabiru tonaliteta boja i materijala od koga će biti napravljena vaša kuhinja. Nipošto ne zanemariti detalje koji će se naći na otvorenim policama i radnim površinama. Stručnjaci će vam najpodrobnije dati savet u vezi sa nedoumicama koje imate pri odabiru.

Na domaćim i stranim internet portalima možete pronaći kombinacije raznih vrsta kuhinja. Možda vam se nešto dopadne ili iz nekoliko varijanti izvučete baš svoju unikatnu verziju. Zato istražujte, pitajte, informišite se, a kasnije odlučite šta ćete uraditi i na koji način ćete dizajnirati kuhinju po svojoj zamisli.