Kako da kupovina stana ne bude stresna, a bezbedna?

Kupovina stana

Kupovina stana, ma koliko to bio lep i važan momenat, i te kako ume biti stresna. To naročito važi za neiskusne kupce, koji se fokusiraju samo na delić bitnih stvari. Cena, lokacija, kvadratura – i te kako su važne stavke, ali ne i jedine. 

Takođe, kupovina stana isključuje praksu „verovanja na reč” prodavcu da je dokumentacija uredna. Odlučujte se na kupovinu tek onda kada ispitate sve uslove, neophodnu papirologiju, prednosti i mane stana. To je jedini način da ga bezbedno kupite i da uživate u njemu bez straha od zakonskih i drugih nepravilnosti.

U nastavku teksta otkrivamo nekoliko važnih koraka na koje bi trebalo biti usmeren.

Kupovina stana uz uslugu agencije

Jedan od najboljih i najbezbednijih načina da se kupoprodajni proces uspešno i bezbedno obavi jeste da potražite uslugu agencije. Mnogi vlasnici i kupci prilikom prodaje, odnosno kupovine nekretnine odustaju od ove ideje, zbog pogrešnog ubeđenja da agencije uzimaju veliki procenat. Drugi ipak misle da posao agenta mogu obaviti i sami. Sve to može biti uzrok obmane ili jako loše procene, a grešku možete skupo plaćati mesecima, pa čak i godinama.

Međutim, ukoliko želite da u ovaj proces uključite stručno lice, a živite npr. u Beogradu, do informacija možete vrlo lako doći. Ukucajte u pretraživaču „nekretnine Beograd”, uspostavite kontakt i jasno izložite agdentu kakav stan želite, na kojoj lokaciji i kojim budžetom raspolažete. Pomoć ćete dobiti u skladu sa vašim željama i mogućnostima. 

Niko bolje od agenta za nekretnine ne može biti informisan o realnim cenama na tržištu, što direktno utiče na vaše finansijske mogućnosti. Takođe, u prilici ste da iz prve ruke dobijete sve neophodne i tačne informacije o uslovima kupovine, otplati učešća, sklapanju ugovora, ispravnosti dokumentacije.

Šta podrazumeva bezbedna kupovina stana?

Pre nego što definitivno dobijete ključeve od stana morate biti sigurni da je kupovina obavljena kako treba. Naime, zbog neznanja i neiskustva postoji rizik da budete žrtva obmane. Kako?

– Pronašli ste stan, sve vam odgovara, sklopili ste ugovor, platili učešće, uselili ste se i počeli sa otplatom; uveliko ste započeli čak i renoviranje stana, a nakon nekog vremena kreću problemi. Ukoliko niste proverili ispravnost dokumentacije postoji rizik da se kao vlasnik stana suočite sa sledećim neprijatnostima:

  1. Stan može biti pod hipotekom;
  2. Vlasnik koji vam je prodao stan u stvari nije vlasnik;
  3. Vlasnik koji vam je prodao stan nije bio jedini vlasnik stana;
  4. Isti stan prodat je i vama i drugom kupcu.

Ovo je samo deo problema koji se javljaju u praksi, jer se kupci „zalete” da se što pre usele. Kako ne biste bili žrtva prevare, pre konačnog sklapanja ugovora obavezno proverite da li su svi papiri uredni i zakonski ispravni. Na šta obratiti pažnju?

  • Da li je stan uknjižen u katastar nepokretnosti; 

Ovu informaciju možete proveriti u službi za Katastar nepokretnosti ili onlajn, preko njihovog zvaničnog sajta. Važno je napomenuti i to da se bez ovog dokumenta ne može kod notara overiti predugovor i ugovor.

  •  Da li je prodavac stana pravi i jedini vlasnik;

Neophodno je da prodavac stana poseduje pravni dokument koji svedoči o tome kako je postao vlasnik stana. Ukoliko je stan dobio nasledstvom, sledeći korak je da proverite da li je on jedini naslednik. Druga mogućnost je ta da je stan stečen u braku. Tom prilikom prodavac stana je u obavezi da poseduje overenu izjavu supružnika da je saglasan sa kupoprodajnim procesom. Dakle, ne potpisujte ugovore pre nego što budete sigurni u osnov sticanja nepokretnosti.

  • Da li postoje neka ograničenja o korišćenju nekretnine;

Proveravanjem da li je stan registrovan u katastar nepokretnosti neposredno dobijate i informacije o njegovom statusu. Odmah ćete znati da li je stan pod hipotekom ili nekim sličnim opterećenjem. Postoje i mogućnosti da je baš ta nekretnina predmet nekog sudskog spora ili druge pravne zabrane. Najzad, nakon kupovine stana u obavezi ste da predate zahtev za upis prava svojine, jer time izbegavate mogućnost da prodavac vaš stan proda još jednom kupcu. Ukoliko dođe do takve situacije, vlasnik stana biće ona osoba koja je prva upisana u katastar nepokretnosti.

  • Da li investitor stana koji je u izgradnji ima građevinsku dozvolu;

Naročito je važno biti oprezan pri kupovini stana koji je još uvek u procesu izgradnje. Imate puno pravo da od investitora zatražite građevinsku dozvolu na uvid, kao i dokument koji vam garantuje da stan nije u vlasništvu banke koja je izdala kredit investitoru. Najzad, budite oprezni sa plaćanjem, te platite samo kaparu, a ostatak novca tek pošto stan registrujete kao vaš u katastru nepokretnosti.