Kako zadovoljiti potrebu za sopstvenim prostorom kod dece

Kako zadovoljiti potrebu za sopstvenim prostorom kod dece i obezbediti im privatnost

Kada deca napune određene godine, dolazi do različitih promena u njihovom ponašanju i javljaju se drugačije potrebe i želje od onih na koje smo navikli. Odrastanje je izazovan period sa kojim se zajednički suočava kako samo dete, tako i roditelji. Jedna od promena karakterističnih za ovu etapu jeste i povećana potreba za samostalnošću. Otuda nastaje i želja za sopstvenim prostorom gde će tinejdžer imati svoj mir i privatnost, kao i priliku da delimično iskusi svet odraslih i upozna se sa njegovim funkcionisanjem. 

Razumevanje i podrška roditelja igra veliku ulogu u celukopnom procesu, budući da oni predstavljaju glavni oslonac detetu i pomažu mu da se suoči sa novonastalom situacijom. U nastavku pročitajte zašto je vašem tinejdžeru važno obezbediti sopstveni kutak i na koji način će to uticati na njegovo odrastanje. 

Privatnost tokom perioda odrastanja

Želja za osamostaljivanjem sastavni je deo pubertetske faze, a kada se prvi put javi, predstavlja novinu za roditelje. Ovakve situacije mogu izazvati zabrinutost i nesigurnost, jer niste navikli da vaše dete ima toliku potrebu da bude samo i uvek zatvara vrata za sobom.Treba imati u vidu da se i sama deca po prvi put susreću sa kompleksnim emocijama i doživljavaju određene promene zbog kojih se i sami osećaju nesigurno. U tim trenucima žele da se isključe i potraže utočište gde će se osećati prijatno i biti u mogućnosti da razumeju kroz kakve promene prolaze. Ne postoji razlog za zabrinutost ukoliko vam kažu da žele neko vreme da provedu sami i praktikuju neke od omiljenih aktivnosti koje ih opuštaju. Poštujte njihovu privatnost i omogućite im prostor gde će se osećati sigurno. 

Organizovanje dečije sobe

Nedostatak prostora zbog male kvadrature stana ili kuće može biti najčešći razlog odlaganja organizovanja dečije sobe. Iz tog razloga, roditelji se odlučuju na investiranje u novi dom, a popularna novogradnja koju Novi Beograd ima u ponudi može zadovoljiti potrebe svih članova porodice. Jedna od benefita ovakvog tipa nekretnine jeste što poseduje funkcionalan raspored, a postoji mogućnost i njegove izmene dok je još uvek u fazi izgradnje. Kada nastupi etapa opremanja prostora, uključite vašeg mališana u celokupan proces i zajedno sa njim odaberite nameštaj, a detalje prepustite njegovoj mašti. Deca često imaju potrebu da istaknu ono što ih interesuje, pa će tako možda želeti da na zid okače poster omiljenog sportiste ili benda koji slušaju. Ovakvi detalji će doprineti da se dete oseća prijatnije u sopstvenom prostoru, ali i da izrazi svoju kreativnost.

Kako zadovoljiti potrebu za sopstvenim prostorom kod dece i obezbediti im privatnost

Samostalna briga o prostoru

Pored toga što će sopstveni kutak detetu omogućiti da bolje upozna sebe i zadovoljiti mu potrebu za privatnošću, stvoriće zdrave navike i upoznati ga samostalnim načinom funkcionisanja. Važno je na samom početku obaviti razgovor sa detetom i staviti mu do znanja da posedovanje ličnog prostora podrazumeva i određene obaveze. Održavanje higijene prostora, sređivanje ormara sa garderobom i organizovanje radnog stola jesu radnje koje mališani mogu samostalno da obavljaju. Redovno ispunjavanje ovih svakodnevnih obaveza može pomoći detetu da stvori zdrave navike i bude svestan na koji način funkcioniše jedna odrasla jedinka. Na samom početku možete mu pružiti podršku prilikom obavljanja ovih aktivnosti, ali bi vrlo brzo trebalo da uređenje i čišćenje sopstvenog kutka postane njegova lična rutina. 

Deljenje sobe između dece – da ili ne

Česta praksa porodica koje imaju dvoje dece jeste organizovanje zajedničkog prostora za mališane. U određenom periodu, a pogotovo kada deca stupe u tinejdžersku fazu, deljenje sobe prestaje da bude opcija. Razlika u godinama je još jedan od presudnih faktora za razdvajanje dece i drugačije organizacije prostora u domu. Tada se mogu javiti nesuglasice među njima, što vremenom dovodi do svađa i narušava svakodnevno funkcionisanje. Tada roditelji bivaju primorani da potraže drugo rešenje i organizuju dodatni prostor, kako bi razdvojili mališane i svakom od njih obezbedili zasebni kutak. 

Želja za sopstvenim prostorom kod dece predstavlja logičan sled događaja i sastavni deo njihovog odrastanja. Sva bića, pa tako i deca,  imaju potrebu za slobodom i privatnošću, pa tako njihove postupke i emocije moramo shvatiti ozbiljno i pružiti im podršku tokom burnog perioda sazrevanja.