Kako ukloniti fleke sa odeće – brzo i bezbedno?

Fleka

Imate problem, desila vam se nezgoda i pitate se kako ukloniti fleke sa odeće? Prosuli ste kafu, sok, vino, ispala vam je masna hrana i ne znate šta da radite. Očajavate jer određenu odeću ne smete stavljati u veš-mašinu, a stalo vam je da je i dalje nosite.

Budite bez brige, jer vaš problem nije nerešiv. Nemojte se odricati omiljene haljine ili košulje, jer postoji način kako ukloniti fleke sa odeće koju volite.

Da li je moguće skinuti baš svaku fleku?

Dok razmišljate kako ukloniti fleke sa odeće, verovatno vam prolazi kroz glavu i to da li je moguće skinuti baš svaku fleku? – Uglavnom! Verovatno da se nekome desilo da nije uspeo da ukloni neku fleku i da je određeni odevni komad ostao odložen i odbačen negde u ormaru, ali opet treba imati na umu i način na koji ste pokušali da skinete određenu fleku, tj. čime ste pokušavali, kao i to kakavog je materijala vaša odeća.

Mame često upozoravaju decu da paze kako jedu određeno voće (šljiva ili višnja). Veruju da se njihova odeće ne može oprati ako se fleka na njima stvori. Ima istine kada je u pitanju ovo voće, jer  fleka i nakon višemesečnog pranja ipak ostane bleda.

Na određenim materijalima fleke se jasnije vide i čini se da ih sigurno ne možete oprati, ali vi pokušajte. Nikad se ne zna!

Evo naših predloga,  kako lako da uklonite fleke sa odeće, a da je pritom ne oštetite.

Uklonite fleke belim vinom

Ovo je možda dobro poznata i već isprobana metoda, ali valja pomenuti i kakve sve fleke ukljanja belo vino.

  1. Fleke od crnog vina. Ukoliko ste prosuli crno vino na omiljenu haljinu ili košulju, ne brinite! Ova fleka se skida korišćenjem belog vina i to tako što ćete haljinu ili koju kod drugu odeću isflekanu crnim vinom, staviti u lavor, a zatim fleku politi belim vinom. Sačekajte pola sata do 40 minuta i zatim pod mlazom tople vode i uz korišćenje praška za veš isperite.
  2. Fleke nastale od ulja. Sigurno vam je nekada u životu ispala salata na farmerice ili suknju. Naravno da je moguće rešiti ovaj problem, jer belo vino odlično uklanja masne fleke. Postupak je sličan kao i kod fleka izazvanih crnim vinom. Dakle, nalijte belo vino na fleku, sačekajte do 40 minuta, a zatim praškom za veš i toplom vodom isperite.

Soda bikarbona za uklanjanje fleka

Ovo je izuzetan i vešenamenski kuhinjski proizvod, koji efikasno deluje kada su fleke na odeći u pitanju. Najčešće se koristi kako bi uklonila fleke izazvane crnim vinom ili masne fleke, a neretko se koristi u kombinaciji sa limunom.

Možete je rastvoriti sa mlakom vodom i tako politi deo odeće koji je isflekan, sačekati nekoliko minuta, a zatim isprati. Ukoliko se fleka ne skine odmah, ovaj postupak ponovite više puta.

Međutim, da biste je koristili za uklanjanje fleka, sodu bikarbonu i ne morate rastvarati, već lako i jednostavno, mesto gde se fleka nalazi posuti sodom i sačekati. Posle nekoliko minuta isprati.

Na tkaninu sa koje se ne može odmah i lako skinuti fleka, ostavite sodu bikarbonu da odstoji tokom noći, a dodatno preko nje možete naliti malo kisele vode ili sirćeta. Ujutru isperite.

Kisela voda u kombinaciji sa limunom

Ovo sigurno pomaže! Ukoliko ste u prilici da vam je kisela voda na dohvat ruke, obavezno je odmah uzmite i nanesite na deo odeće koji je isflekan, jer će ona toliko brzo delovati da se fleka ne proširi.

Kisela voda je izuzetna za skidanje masnih fleka, fleka od vina, a čak i fleka od kafe. Još brže deluje ako je koristite u kombinaciji sa limunom. Postupak je vrlo jednostavan – na fleku nalijte malo kisele vode, zatim preko nje iscedite nekoliko kapi limuna, jer će kiselina iz limuna pomoći da fleka brže nestane.

Uklanjanje fleka alkoholom

Alkohol je izuzetan odstranjivač fleka i to onih koje su nastale od hemjske olovke, flomastera ili markera. Verovatno ste do sada bili ubeđeni da se ove fleke neće skinuti. Da, rešenje ipak postoji.

Na bluzu, košulju ili šta god umazano mastilom iz hemijske olovke ili flomastera, ravnomerno nanesite alkohol, zatim trljajte, a potom isperite. Alkohol možete nanositi i na vatu ili tufere, a potupak je isti (trljati na mesto gde se nalazi fleka).

Lak za kosu čini čuda!

Da, lepo ste pročitale, drage dame! Niste ni svesne šta sve ovaj preparat namenjen oblikovanju kose može da učini sa flekama na vašoj odeći.

To su najčešće fleke nastale od karmina, pudera za lice, maskare, rumenila. Postupak kako ukloniti ovakve fleke je sledeći: deo tkanine na kome se fleka nalazi poprskajte lakom za kosu (3 do 4 puta), sačekajte 15-ak minuta i zatim tkaninu operite.

Ukoliko ostanu tragovi fleke potupak ponovite sledećeg dana.

fleka od karmina

Deterdzent za sudove nije samo za sudove!

Poznato je da je deterdzent za sudove isprobano i efikasno sredstvo kada je masnoća i prljavština sudova u pitanju. Ipak, odličan je i kada je uklanjanje fleka od kafe, ulja ili vina u pitanju.

Čim fleka nastane, trk u kuhinju i na kuhinjski sunđer ili neku krpu nanesite malo deterdzeta za sudove. Deo odeće koji je isflekan dobro istrljajte sunđerom, a zatim isperite mlakom vodom i praškom za veš.