Hrkanje i kako se izboriti sa ovim problemom – korisni saveti

muž hrče

Hrkanje je specifična zvučna manifestacija, koja se javlja pri kretanju vazduha tokom disanja a to dovodi do vibracije mekog nepca i gornjim disajnim putevima. Nastaje turbulencijom unutar disajnih puteva tokom udaha. Turbulenciju izaziva delimična blokada koja se može javiti bilo gde od vrha nosa do glasnica. Nakon buđenja ponovo se uspostavlja tonus mišića disajnih puteva. Mnogi ljudi imaju problem sa hrkanjem. Koliko oni koji hrču još više oni koji spavaju pored njih. Do skoro se smatralo da je hrkanje bezazleno za onog ko hrče, dok je pogubno za onog ko spava pored njega. Tokom godina rađena su brojna istraživanja koja su pokazala da je hrkanje ustvari bolest. Osoba koja hrče ostaje bez daha, što nije ni najmanje bezazleno. Istraživanja pokazuju da muškarci hrču češće nego žene, mada ne mora da znači da je to tako.

Hrkanje nastaje tako što nivo kiseonika u krvi opada a krvni pritisak se povećava. To može dovesti do brojnih komplikacija, kao što su: moždani udar i arterijska hipertenzija. Što je otvor za disanje manji, osoba jače udiše vazduh a samim tim je veći pritisak na nepce i resicu koja vibrira što prouzrokuje hrkanje. Osoba hrče kada spava na leđima, dok spavanje na bočnoj strani ne dovodi do hrkanja.Smatra se da najčešće hrču gojazne osobe, pušači kao i osobe koje imaju deformitet nosa. Povećan unos alkohola kao i kasni obroci doprinose hrkanju tokom sna.  Ukoliko imate problem sa hrkanjem ili  imate nekog ko hrče i zbog čega provodite besane noći ovaj tekst će vam biti od koristi.

Kako se izboriti sa hrkanjem uz pomoć vežbi

Postoji nekoliko načina koji su se pokazali kao delotvorni. Hrkanje će uz pomoć njih ako ne iščeznuti skroz, bar neće biti učestalo. Jedan od njih je i operativni zahvat, ali lekari ga preporučuju samo u ekstremnim situacijama. Preporučuju se vežbe kojima će se ojačati glasnice kao i neka narodna medicina.

Jedan od načina je da sa napetim mišićima vrata izgovarate glas „I“, tako što ćete u jednom setu ovaj glas izgovoriti 30 puta i potrebno je tri puta dnevno to ponoviti. Važno je da vam mišići ždrela budu napeti tokom ponavljanja ove vežbe.

Druga vežba podrazumeva da otvorite usta a potom donju vilicu pomerite u desnu stranu, zadržite tako par sekundi. Isto potom uradite, pomerajući vilicu u levu stranu. Preporučljivo je ovu vežbu ponavljati nekoliko pota tokom dana.

Postoji i vežba sa izgovaranjem samoglasnika. Glasno izgovarajte svaki samoglasnik A, E, I, O, U par minuta. I ovu vežbu je preporučljivo raditi više puta tokom dana.

I kao najdelotvornija vežba kojom će hrkanje postati vaša prošlost je vežba jezikom. Vrh jezika stavite iza gornjih zuba a zatim ga zabacite unazad. Pokušajte u tom položaju da ostanete pola minuta. Potrebno je ovu vežbu ponavljati nekoliko puta na dan. Jedno pravilno izvođenje vežbe ne bi trebalo da traji više od tri minuta u kontinuitetu.

Neke od tradicionalnih metoda u borbi protiv hrkanja

Postoji nešto što su naši stari još od davnina preporučivali kako biste izbegli hrkanje. Šargarepa spada u jedan od tradicionalnih metoda protiv hrkanja. Pečenu šargarepu treba pojesti sat vremena pre svakog obroka.

Kombinacija kupusa i meda može biti delotvorna u borbi protiv hrkanja. Preporučuje se pre spavanja popiti čašu soka od svežeg kupusa u koju ćete dodati kašiku meda. Ili možda još bolje, list kupusa premazati medom i pojesti pre spavanja.

Maslinovo ulje koje pomaže kod raznih tegoba pokazalo se kao značajno u borbi protiv hrkanja. Pomešajte kašičicu maslinovog ulja sa kašičicom meda i popijte pre spavanja. Maslinovo ulje će navlažiti i omekšati tkivo a istovremeno će smanjiti otečenost sluznice. Samim tim ne dolazi do trenja kao ni do nesnosnog zvuka hrkanja. Potrebno je ponavljati svako veče tokom sedam dana a zatim napraviti par dana pauzu.

Čaj od koprive je dobar protiv hrkanja ukoliko ga pijete svako veče pre spavanja. Prstohvat osušenih listova koprive prelijte sa prokuvanom vodom. Potrebno je da odstoji 5-10 minuta, a zatim procedite i popijte topao čaj.

Još neka korisna rešenja u borbi protiv hrkanja

Sem svega gore navedenog, danas se na tržištu mogu naći razne sprave i pomagala pomoću kojih se možete osloboditi hrkanja. Sva ta rešenja su verovatno korisna, bilo da su u pitanju flasteri, lekovi, sprejevi ili neka druga pomagala. Ne zaboravite da hrkanje sem što ukazuje na zdravstveni problem onoga ko hrče, takođe remeti san onome sa kim spava u istoj prostoriji. I jedna neprospavana noć je mnogo, a tek kada ih je više uzastopno to dovodi do disbalansa u organizmu i ometa svakodnevni život i rad. Ukoliko i vi imate neki proveren recept uz pomoć koga ste se oslobodili hrkanja, bilo bi nam drago da ga podelite sa nama.