Kako srediti kuhinju i trpezariju u novom stanu?

Kada kupite nov stan, jedno od ključih pitanja je opremanje kuhinje i trpezarije. Gde postaviti sudoperu, kakav šporet i frižider kupiti, da li praviti kuhinju po meri ili kupiti gotovu, za koliko osoba treba da bude trpzarijski sto, samo su neke od dilema koje treba rešiti pre useljenja ili neposredno nakon njega. Važno je da detaljno popričate sa svojim ukućanima i da znate šta da očekujete od stambenog prostora. Mnogi dizajneri ističu da je kuhinja najvažniji deo stana, a sa njima bi se složila i većina domaćica. Međutim, svako planiranje enterijera zavisi od budžeta. Mi ćemo vam dati ideje kako srediti kuhinju i trpezariju u novom stanu, a vi ćete već znati koliko novca možete uložiti u to.

Raspored u kuhinji i trpezariji

Kuhinja i trpezarija
foto: unsplash.com

Pre nego što počnete sa nabavkom ugradnih delova, stolova, stolica i bele tehnike, potrebno je da isplanirate raspored u kuhinji i trpezariji. Razmislite na koji način preurediti kuhinju i posavetujte se sa majstorom oko instalacija. Recite mu koliko aparata planirate na radnom pultu kojima je potrebna struja. Osim toga, morate proveriti i pozicije za sudoperu i mašinu za sudove, jer moraju da imaju priključak za vodu i izvod za kanalizaciju. Ukoliko prostorija nema mogućnost prirodnog provetravanja, važan je ventilacioni kanal na koji treba povezati aspirator. Dešava se i da niste oduševljeni kuhinjskim pločicama i želite da ih menjate. To je takođe problem koji treba rešiti u uvodnoj fazi uređenja kuhinje. I naravno, jedno od važnijih pitanja je mesto za trpezarijski sto.

U zavisnosti od veličite kuhinje i vašeg budžeta, razmislite da li ćete kupiti gotove kuhinjske elemente ili ćete praviti kuhinju i trpezariju po meri. Kako biste proces kuvanja učinili zabavnijim i kreativnijim, potrebno je da kuhinjski prostor bude uređen na poseban način. Izaberite boje koje vas inpirišu. Ipak, nemojte birati tamne boje ako prostor nije dovoljno osvetljen. Za dodatno osvetljenje prostora možete iskoristiti zidne lampe, a za štekere se posavetujte sa električarem. Razmislite i koliko vam je mesta potrebno za skladištenje posuđa, začina i namirnica. Trend u svetu su i dalje kuhinjska ostrva i poluotrva, koja osim za rad služe i za ručavanje. Ukoliko želite da vam upravo ona razdvajaju kuhinjski od trpezarijskog prostora, za veličinu i materijale raspitajte se kod dizajnera enterijera.

Neophodna bela tehnika za kuhinjski prostor

Nakon što ste detaljno isplanirali prostor i kontakirali sa majstorima oko instalacija, vreme je da pređete na nabavku bele tehnike i sitnih kućnih aparata. Kada se useljavate u novi stan, često niste u mogućnosti da odmah kupite sve neophodne stvari. Međutim, jedna od najpotrebnijih stvari je svakako frižider. U manjim stanovima idealno rešenje je frižider sa frizom. Ako vam još nisu stigli kuhinjski elementi, kupite i rešo, kao „prvu pomoć“ za kuvanje kafe ili prženje jaja.

Kada vam stigne kuhinja, bilo ona koju ste radili po meri ili kupovna, možete preći na fazi kupovine ostale bele tehnike i kućnih aparata. Izaberite šporet ili ugradnu ploču sa ugradnom rernom, mašinu za pranje sudova, aspirator i mini-bojler, ako protok tople vode nije povezan sa bojlerom u kupatilu. Iako nije na spisku prioriteta, ukoliko ste ljubitelji vina sigurno ćete napraviti prostora za rashladnu vinsku vitrinu. Možda će vam u nekom trenutku biti potrebni aparat za filter ili espreso kafu, blender, kuhinjske vagice, mikrotalasna, mikser, sokovnik ili toster, ali to su mali kućni aparati koji nisu neophodni odmah nakon useljenja. Ukoliko se hranite zdravo ili težite ka tome, postoje i brojni praktični aparati koji će vam pomoći u tome. I ako postavljate pitanje kako srediti kuhinju i trpezariju u novom stanu, moramo nastaviti ovu priču sa stolarijom.

Kako srediti kuhinju i trpezariju u novom stanu baš po vašem ukusu

Kako srediti kuhinju i trpezariju u novom stanu
foro: pixabay.com

Kada ste uspeli da opremite kuhinju, sledeći korak je uklopiti je sa trpezarijom. Idealni dizajn postići ćete ukoliko na istom mestu radite kuhinjske elemente, stolove i stolice. Mermeta trpezarijski stolovi se rade po meri i savršeno se mogu uklopiti u dimenzije vaše trpezarije. Trpezarijski sto je mesto na kome se okuplja porodica i mesto na kome ćete ugostiti svoje prijatelje. Zato je važno da bude izrađen u bojama, materijalima i dimenzijama koje se dobro uklapaju u ostatak prostorije. Možete birati da li će vaš trpezariski sto biti kvadratni, pravougaoni ili okrugli, odnosno mermerni, granitni ili kvarcni. Trpezarijske stolice uklopite sa stolom i vaš porodični kutak biće spreman za idilične porodične trenutke.

Kada pišemo o tome kako srediti kuhinju i trpezariju u novom stanu, ne smemo zaboraviti i dekoraciju. Zaštite za stolice, stolnjaci, krpe, podmetači, tepisi, vazice i još mnogo štošta naći će se na vašem spisku opremanja ovih prostorija. Ali, kada budete počeli da živite u novom stanu, prosto ćete uživati u svojoj čarobnoj kuhinji sa trpezarijom.