Kako se rešiti zatvora prirodnim putem?

Kako se rešiti zatvora

Kako se rešiti zatvora prirodnim putem – jedno je od čestih pitanja današnjice, budući da je ovo najčešći problem kod trećine svetske populacije. Zatvor ili opstipacija se definiše kao  neredovno i otežano praženje creva, praćeno izrazito tvrdom stolicom, bolom pri vršenju nužde, nadutošću i gasovima. 

Uzroci zatvora mogu biti najrazličitiji. Najčešće je u pitanju nepravilna kombinacija namirnica, neredovna ishrana, nedovoljan unos tečnosti ili retko unošenje vlaknastih namirnica. Takođe, ovaj problem može nastati i kao posledica nekih psihičkih i fizičkih stanja, nedovoljne fizičke aktivnosti ili upotrebe određenih lekova. 

U nastavku teksta otkrivamo kako se ovaj neprijatan problem može rešiti prirodnim putem.

Pravilan režim ishrane – prvi i najvažniji korak

Najbolji način da se problem sa zatvorom reši jeste promena načina ishrane. Pravilan i zdrav režim podrazumeva unos tri obroka i dve užine dnevno. Takođe je neophodno da namirnice budu pravilno iskombinovane (npr. izbegavati kombinaciju krompira i pirinča…). 

Vlaknaste namirnice

Regulisanje stolice najbolje se postiže redovnim unosom vlaknastih namirnica: kupus, boranija, brokoli, ovas. One ne samo da pozitivno utiču na sistem organa za varenje, nego i održavaju sitost. Kuvana jela su jako važna prilikom rešavanja ovog problema, te je neophodno da bar jedan obrok dnevno bude kuvan. Boranija naročito doprinosi regulaciji varenja i rada creva. 

Unos žitarica

Žitarice imaju veliku nutritivnu vrednost – obezbeđuju ugljene hidrate, belančevine, vitamine, enzime i minerale neophodne organizmu. One su jako važne u ishrani, ali ne treba preterivati. Takozvani „beli hleb” svakako bi trebalo izbegavati, ne samo zato što usporava varenje nego i zato što se „lepi” za stomak, kukove, butine. Zdraviju zamenu čini hleb bez kvasca, problem sa zatvorom se može rešiti i unosom jedne porcije ovsenih pahuljica dnevno. Ovas stimuliše rad metabolizma, poboljšava probavu i izbacuje toksine iz organizma.  

Regulisanje zatvora unosom tečnosti

Voda je izuzetno važna za nas, a od njene zastupljenosti u našem organizmu zavise mnogobrojni fiziološki procesi. Jedan od glavnih razloga nemogućnosti normalnog pražnjenja creva je upravo neunošenje dovoljne količine tečnosti. Ona potpomaže varenju hrane, te je neophodna i pre i posle obroka, u toku čitavog dana. Problem „lenjih creva” se najbolje rešava kombinovanim unošenjem tečnosti: voda, čajevi, ceđeni sokovi.

Biljni čajevi na prazan stomak

Jutarnji detoks je jako važan kada postoji problem sa otežanom stolicom. Dobro rešenje mogu biti biljni čajevi koji se piju ujutru, na prazan stomak. Kamilica, čaj od koprive, celera, zeleni i crni čaj – važe za najefikasnije u ovoj situaciji. 

Seme čije i lana protiv zatvora

I te kako je poznato da seme čije i lana uspešno reguliše varenje. Ovo semenje ima značajnu nutricionističku primenu. Seme lana je jedno od najbogatijih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina. Pored toga sadrži visok procenat proteina, dijetetskih vlakana, vitamine B i minerala. Ništa manje vredna nutritivna svojstva ima i čija seme – puno je hranjivih sastojaka, a niskokalorični je izvor energije. Bogato je antioksidansima, kalcijumom, vlaknima, fosforom i cinkom. 

Ukoliko se seme lana i čije koristi kao rešenje protiv zatvora najbolje je uneti ih pre prvog obroka. U šolju jogurta dodati supenu kašiku čije i kašičicu lana i ostaviti sat vremena da odstoji. Jako je važno da se seme čije konzumira u rastvorenom obliku (kada nabuja i postane želatinasto), jer će ga organizam lakše svariti.

Suve šljive protiv zatvora

Šuva šljiva je jedno od najdelotvornijih rešenja protiv zatvora. Njen uticaj na digestivni sistem i varenje je veliki, jer u svom sastavu sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Inače, šljiva je voće bogato vitaminima (A, C, K), mineralima, fitonutrijenima, kalijumom, magnezijumom i fosforom. Zbog toga bilo da se konzumira kao sveže ili suvo voće, jako je zdrava i delotvorno utiče na organizam. Takođe, suva šljiva je jedan od najboljih narodnih medikamenata u lečenju šuljeva.   

Ukoliko se ne mogu pronaći na pijacama ili prodavnicama zdrave hrane, zamena za suve šljive može biti kompot od svežih šljiva. Način pripreme je vrlo jednostavan: u pola litra ključale vode dodati komadiće svežih šljiva (5-6 šljiva) i ostaviti da se ukuva. Kada šljive postanu mekane skloniti sa grejnog tela. Uz komadiće voća paralelno se pije i voda u kojoj su prokuvane. 

Smokve – jedan od najboljih prirodnih laksativa

Smokve se decenijama unazad koriste kao jedan od najboljih prirodnih laksativa. Podstiču ubrzani rad metabolizma i omogućuju lakšu probavu. Smokve uspešno rešavaju problem sa zatvorom i mogu se jesti sveže, suve, u kompotu ili voćnim salatama. Iako su jako zdrave, smokve (pogotovo suve) imaju visok procenat ugljenih hidrata i kalorija, te bi trebalo ograničiti njihovu upotre