Pet rešenja za lako održavanje kuće

čišćenje poda

Da li ste ikad pomislili da lako održavanje kuće zapravo počinje od izbora materijala za njenu gradnju i opremanje? Ako ste u fazi kupovine nekretnine ili njenog renoviranja, pravo je vreme da razmišljate o tome koje ćete materijale upotrebiti za izradu neophodnog pokućstva, ali i dekoraciju. Odabirom pravih materijala održavanje kuće postaće usputna desetominutna obaveza umesto celodnevnog angažmana.

Počnimo od poda

Pod je površina u kući koja se najbrže uprlja. Ukoliko imate ljubimce ili decu, onda ćete verovatno morati i češće da ga čistite. Laminat je dobar izbor jer je otporniji na prljanje i grebanje, a jednostavna klik tehnologija kojom se ugrađuje čini ga lakim za postavljanje. Za njegovo održavanje trebaće vam džoger ili mop i neka od tečnosti za održavanje i dezinfekciju poda.

Drugo dobro rešenje su pločice, naročito u kuhinji i kupatilu. Pločice su otporne na oštećenja vodom, a jednostavne su za održavanje. Jednostavno ih prebrišete krpom ili džogerom, i to je to.

Kako tehnologija napreduje, tako se javljaju i nove ideje. Jedna od njih su i epoksidni podovi. Premazom od epoksa preko betona dobija se uglačana površina. Epoksi smola se brzo suši i mogu se dodati razne boje i napraviti različite šare. U osnovi, dobićete lep i praktičan pod, jednostavan za održavanje. Nakon sušenja ovog materijala, možete ga čistiti krpom ili mopom.

Radne ploče za kuhinju

Radne ploče u kuhinji sledeća su stavka koja se najčešće prlja. Tu se priprema hrana i logično je da nakon pripreme to sve morate i očistiti. Zato birajte materijale za radnu ploču koji se lako održavaju. Na primer, M90 kvarcne ploče za kuhinju su dobro i dugotrajno rešenje. Dolaze u različitim bojama i oblicima, tako da ih dezenski možete uklapati sa ostatkom kuhinje. Jedino morate biti oprezni da kvarc ne izlažete prekomernoj količini toplote. Drugo rešenje su granitne ploče. One su takođe lake za održavanje, ali su, nažalost, jako teške.

Mali dekorativni tepisi za lako održavanje kuće

Nekada je bio običaj da se tepih ili itison protežu od zida do zida. Pločice ili parket nisu se ni videli. Ovo je iziskivalo usisavanje jednom nedeljno i najmanje jednomesečno temeljno četkanje tepiha. To je jednostavno previše posla, naročito u današnje vreme. Stoga birajte male dekorativne tepihe lake za održavanje.

lako održavanje poda u kući

Ne zaboravite ni zidove

Zidovi su jako nezahvalni za održavanje. Za lako održavanje kuće, deo zida u kuhinji gde se pripremaju jela obavezno obložite pločicama, i to glatkim. Ulje i mast često prskaju i lako ih je skinuti sa njih. Međutim, ako pločice imaju teksturu, u malim prevojima se masnoća zadržava, a kada se skori, gotovo ju je nemoguće ukloniti. 

Ukoliko volite lamperiju ili druge načine pokrivanja zidova, pažljivo birajte. Lamperija se jako teško održava. Bolje opcije su: foto-tapete sa završnim vodootpornim slojem koje možete dizajnirati po želji, vinil za pokrivanje zidova i farbe koje sadrže završni sloj, pa se mogu čistiti. Ovo je naročito pogodno ako imate malu decu koja vole da šaraju po zidovima. Jednostavno ih očistite krpom i vodom, bez bojazni od oštećenja.

Materijali za lako održavanje nameštaja

Nameštaj od kožnih materijala zaista izgleda prelepo i lako se čisti, međutim može se brzo oštetiti, a onda se delići oštećene kože raznose po kući. Ovo je prava noćna mora za čišćenje. Umesto kože, izaberite vinil koji liči na nju. Izdržljiviji je, a ako majstor zna šta radi, izgledaće jednako lepo.

Druga opcija su materijali koji se tretiraju tako da budu otporni na mrlje i prljavštinu. Ovi hemijski, zaštitni slojevi nisu štetni za ljude, a voda i druge tečnosti će praktično samo skliznuti sa njih, pa će vaš nameštaj biti lak za čišćenje i održavanje.

Prilikom izbora materijala, konsultujte se sa stručnjacima. Nisu svi materijali jednako kvalitetni, iako su možda laki za održavanje. Neki su i jako skupi. Najbitnije je da nađete ono što vam odgovara, uzimajući u obzir odnos cene i kvaliteta.

Takođe, pažljivo birajte skladišteni prostor i dekoraciju. Dekorativni prekrivač za kauč znači da ga možete skinuti i oprati u mašini. To će vam uštedeti vreme čišćenja. Za lako održavanje kuće, birajte pametno i male kućne aparate. Mnogi od njih su napredovali na tržištu, pa proverite koji su najzahvalniji za čišćenje i održavanje.