Kako izabrati delove za auto – najvažniji kriterijumi pri odabiru

Zamena auto delova jedna je od nezaobilaznih stavki kada je reč o održavanju vozila. Zato među kriterijume za kupovinu novog četvorotočkaša, mnogi ljudi obavezno ubrajaju dostupnost i cenu delova za željeni model automobila.

Bez sumnje, kvalitet auto delova utiče na performanse i rad vozila, pa je izuzetno važno na osnovu kojih kriterijuma se delovi biraju. Tim povodom pripremili smo tekst u kome se nalaze smernice i najvažniji kriterijumi za odabir auto delova. 

Evo i o kojim stavkama se radi. 

Kupovina originalnih delova kada igrate na sigurno 

Originalni auto delovi predstavljaju sigurno rešenje za sve vozače koji žele da ulože novac u kvalitet i deo koji će bez dileme biti kombpatibilan sa njihovim četvorotočkašem. 

Naime, originalni delovi za auto odgovaraju marki i modelu automobila, pa se tako od njih očekuje da se odmah “sažive” sa četvorotočkašem kome su namenjeni i da pruže najbolje performanse tom vozilu. 

Takođe, velika prednost orginalnih auto delova je što su novi, te uz njih imate i određenu garanciju trajanja. Novi delovi za automobile prodaju se na ovlašćenim mestima, pa ih je često lakše naći nego određene polovne delove. 

Na koji auto treba stavljati originalne delove? 

Većina iskusnih vozača može da proceni koliko je njihov automobil vredan ulaganja, odnosno koliko bi novca i vremena trebalo da izdvoji za delove i kompletnu opremu automobila. Ukoliko vozač ne može to sam da utvrdi, pomoć će dobiti od automehaničara. 

Ova procena je izuzetno važna jer daje odgovor na to kada treba ulagati u originalne delove – onda kada se proceni da je automobil vredan toga. Ukoliko je auto mlađe generacije originalan deo često može biti i jedina opcija. Bilo kako bilo, ova opcija je svakako najpoželjnija onda kada želite da uložite u kvalitet svog vozila. 

Takođe, ukoliko nameravate da prodate svog četvorotočkaša, zamena novog auto dela može biti praktičan način da dobijete na ceni i vrednosti automobila. 

Kupovina polovnih delova je način da uštedite 

Nesumnjivo je da će vam kupovina polovnog dela za automobil doneti uštedu, i to je obično glavni razlog zašto se mnogi opredeljuju da kupe korišćen deo.  Polovni delovi se mogu pronaći za veliki broj automobila, a jedan od ključnih faktora koji utiče na cenu jeste godište vozila. 

Kada je već reč o godištu automobila, treba napomenuti da za dosta starije automobile obično i ne postoje novi delovi, s obzirom na to da se i sam model automobila više ne proizvodi i ne prodaje, pa samim tim izostaju i novi originalni delovi. 

Tada je najvažnije odabrati polovni deo koji je u najboljem stanju, odnosno onaj deo koji će vam pružiti najbolje performase za novac koji dajete, i koji će nesumnjivo biti najkvalitetniji. 

Gde se kupuju polovni delovi za automobil? 

Polovne delove za auto možete pronaći na različitim mestima. Primera radi, možete ih kupiti baš kod automehaničara gde popravljate svoje vozilo. Ukoliko imate poverenja u njega, to može biti odlična opcija. 

Možete ih kupiti i preko interneta, kada treba da vodite računa o tome od koga ih kupujete. Glavni razlog je bezbednost. Naime, kada kupujete novi deo, bilo online ili uživo, znate da ćete dobiti garanciju kvaliteta, ali ovakva potvrda izostaje kada kupujete polovan deo. 

Važno je koji deo menjate 

Vrlo važan faktor na koji bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira delova za auto, a da nije samo ušteda novca, jeste koji deo menjate. Naime, određeni delovi automobila su značajniji za rad vozila od drugih. Tako, kada menjate motor, kočnice ili menjač, najbolje bi bilo da odaberete originalne delove ukoliko je to moguće. Ovi delovi predstavljaju temelj na kome počiva bezbedna vašeg vozila, pa bez njihove ispravnosti ne bi trebalo da planirate ni duga putovanja, pa čak ni vožnju na kraćim deonicama. 

Sasvim je jasno da oko bezbednosti nema polemike, pa tako ne treba štedeti prilikom kupovine krucijalnih delova koji čine vaše vozilo sigurnim prevoznim sredstvom. 

Uštedite novac na manje važnim delovima i estetici 

Ukoliko kupujete delove koji ne utiču direktno na vožnju, ni na bezbednost vozila, tu je prostor za sve vaše uštede. Takođe, ukoliko menjate određeni deo koji značajnije doprinosi estetici nego funkcionalnosti vozila, imate priliku da uštedite. 

Ipak, neki vozači ne prave istupke ni kada je reč o estetici, a to ne treba ni da čudi s obzirom da se o četvorotočkašima obično brine kao o još jednom članu porodice. 

Prava mera bi bila da pronađete savršenu sponu između cene i kvaliteta, baš kao što je slučaj prilikom kupovine bilo kakve robe. Sami procenite gde možete da pravite istupke, a gde nikakav kompromis ne dolazi u obzir, i imajte u vidu da vaše auto treba da bude sigurno mesto kako za vas tako i za ljude koje vozite.