Kako pripremiti stan za prodaju?

zgrada-teget-fasada-narandzasta
Unsplash.com

Iako suprotno mnogim očekivanjima, cena nekretnina u Srbiji je nakon pandemije višestruko porasla – po nekim statistikama od 9 do čak 20% po kvadratnom metru. Upravo iz tog razloga, sve više ljudi videlo je priliku da profitira u ovom periodu i proda stan u svom vlasništvu, koji je pre samo nekoliko godina imao drastično manju tržišnu vrednost.

S tim u vezi, sve su češća pitanja koja se tiču samog procesa prodaje stana, između ostalog i kako dati oglas za prodaju stana, ali i kako pripremiti stan za prodaju. Upravo zbog toga, za vas smo pripremili vodič kroz pripremu stana za prodaju, koji će vam olakšati proces, odnosno podsetiti na važne stavke koje treba uzeti u obzir pre samog oglašavanja.

Nastavite da čitate tekst i saznajte koje obavezne korake stručnjaci savetuju da preduzmete, kako biste uspeli da pripremite nekretninu na najbolji mogući način i omogućite brzu prodaju po najboljoj mogućoj tržišnoj ceni!

#1 Pažljivo napravite plan potencijalnih popravki i potrebnih dorada

Prvi korak koji je neizostavan pre bilo kakvog oglašavanja i početka procesa prodaje nekretnine jeste izrada kompletnog plana potencijalnih popravki i dorada. Nezavisno od godišta gradnje, kao i prvobitnog stanja nekretnine – sve moguće popravke i dorade su neizostavne kako biste imali mogućnost da stan prodate po najboljoj mogućoj ceni.

Naravno, u idealnom slučaju pre nego oglasite vaš stan za prodaju, nekretninu treba dovesti do najboljeg mogućeg stanja i izvršiti sve popravke koje ste prvobitno uvideli kao prepreku za prodaju nekretnine po najboljoj tržišnoj ceni. Ipak, imajući u vidu da mnoge popravke jesu veliki izdatak, mnogi vlasnici neće imati priliku da odrade baš sve potrebne dorade.

Najveći izdaci su po pravilu stolarija, sanitarije u kupatilu, podovi i instalacije. Ipak, čak i ukoliko odlučite da ne investirate u ove dorade i popravke, obično krečenje i hoblovanje parketa će drastično uticati na konačni izgled nekretnine. Prvi utisak je od izuzetne važnosti kod kupaca, pa će i ove sitne dorade, minimalna ulaganja i osveženje prostora napraviti značajnu razliku.

dnevna-soba-sa-biljkama-osvetljena
Unsplash.com

Ipak, imajte u vidu da će samo detaljne popravke moći da utiču na konačnu cenu po realnoj ceni, zbog toga vam toplo preporučujemo da ukoliko ste u mogućnosti ipak investirate u temeljne popravke. Savetujemo vam da popišete sve nedostatke koje ste uočili i krenete u rešavanje redom, po pomenutoj listi.

Ono na šta bi trebalo najviše da obratite pažnju jeste da se pobrinete da rešite one najočiglednije probleme koje bi mogle da ostave inicijalni negativni utisak kod potencijalnih kupaca. Zato posebnu pažnju posvetite sitnicama kao što su parket koji škripi, popunite rupe u zidovima i drugim očiglednim nedostacima.

#2 Temeljno očistite i depresonalizujte stan 

Pored popravki, za prvi utisak je naravno potrebno i temeljno srediti stan. Vrlo je važno da stan u trenutku oglašavanja i pokazivanja klijentima bude opremljen upravo onim elementima sa kojima se i prodaje. To znači da ukoliko stan prodajete nenamešten, on u trenutku pokazivanja treba da bude prazan. 

Ovo dalje implicira da ukoliko prodajete polunamešten ili namešten stan – on treba da bude opremljen svim elementima uključenim u cenu. Ovo je jedna od glavnih zamerki potencijalnih kupaca i stanara kod oglasa za nekretnine – u mnogo slučajeva stan na slikama nije onakav kakvim se nudi.

S tim u vezi, jedan od osnovnih saveta pre prodaje, odnosno oglašavanja jeste da se posvetite samim fotografijama nekretnine. Ono što iz iskustva agenata za nekretnine provereno predstavlja plus jeste temeljno sređen stan na fotografijama, ali i sama depersonalizacija stana.

To znači da pre organizovanja obilaska nekretnine na prodaju, stan treba da bude lišen svih ličnih stvari – ovo podrazumeva sve od praznih ormana, do ispražnjenog frižidera, čistih radnih površina u kuhinji, dnevnu sobu bez ličnih fotografija i ramova sa porodičnim slikama, kao i kupatilo bez sredstava za ličnu higijenu.

#3 Obavezno napravite listu i redosled pokazivanja stana

iz iskustva agenata za nekretnine, depersonalizovani i temeljno očišćeni stanovi ostavljaju mnogo bolji utisak kod potencijalnih kupaca iz više razloga. Pre svega, odaju utisak urednog  i pedantnog vlasnika koji se bavio nekretninom, što kupcima signalizira znak za poverenje i utisak blagovremenog  rešavanja problema sa stanom.

dnevna-soba-sa-crvenim-detaljima
Unsplash.com

S druge strane, depersonalizaacija nekretnine, odnosno uklanjanje ličnih stvari, potencijalnim kupcima daje veću mogućnost uživljavanja u sam stan. Bez tuđih stvari, potencijalni kupci se lakše mogu zamisliti u određenom prostoru, i steći utisak da je baš to njihov budući dom.

Na samom kraju, generalni savet je da pre nego što date oglas za prodaju i organizujete pokazivanje stana zainteresovanim kupcima, napravite listu i redosled pokazivanja stana. Sastavite listu oblisaka i svih prednosti vaše nekretnine, na ovaj način nećete propustiti da pokažete sve najbolje karakteristike vašeg stana svim interesentima.

Uz ove savete za pripremu stana za prodaju, nema sumje da ćete uspeti da vašu nekretninu prodate po najboljoj tržišnoj ceni u kratkom vremenskom periodu. Nadamo se da vas je ovaj tekst inspirisao da vaš stan organizujete na najbolji mogući način pre same prodaje. Srećno!