Kako renovirati kupatilo uz maksimalnu uštedu novca

Ukoliko planirate da renovirate kupatilo, morate znati da je to prilično zahtevan posao, koji treba detaljno isplanirati. Neophodno je uskladiti funkcionalnost i estetiku, a pritom voditi računa i o finansijskim izdacima. Potrebno je doneti mnogo odluka, pozabaviti se kako krupnim sanitarijama, tako i najsitnijim detaljima, vodeći računa o cenama koje su varirajuće. Ukoliko su vam potrebni saveti za renoviranje kupatila, jedan od najvažnijih jeste da pre početka radova osmislite novi izgled kupatila i proverite cene na tržištu. 

Obavezno se konsultujte sa izvođačima radova, kako biste znali šta je izvodljivo i kako to najjednostavnije i najbrže sprovesti u delo. Ukoliko planirate kompletno renoviranje, imate mogućnost da napravite potpuno nov raspored sanitarija, kupatilskog nameštaja, osvetljenja i tu mogućnost bi trebalo maksimalno iskoristiti. 

U svakom slučaju neophodno je zameniti kompletne vodovodne i kanalizacione cevi da ne biste došli u situaciju naknadno da razmišljate o tome kako rešiti probleme u kupatilu koji se mogu pojaviti kada najmanje očekujete. Nemojte se voditi time da su vodovodna i kanalizaciona instalacija nevidljive za kompletno kupatilo, jer upravo one mogu napraviti ogromnu havariju. 

Boja pločica treba da bude u skladu sa veličinom prostorije 

Budite prilično obazrivi kada je reč o odabiru pločica. U poslednje vreme moderne su pločice koje su imitacija prirodnih materijala, drveta ili kamena. Boja pločica može mnogo uticati na doživljaj prostora i njegove veličine. Za manje kupatilo preporučuju se pločice svetlijih boja, ali ukoliko baš želite tamnije pločice, onda ih stavite samo na jedan zid. 

Pločice treba da budu otporne, dugotrajne i vanvremenske. Kada znate za ove opcije ostalo je samo da odaberete boju i oblik. Preporučljivo je staviti pločice do plafona zbog kondenzacije. Vodite računa da ne stavljate velike pločice u mala kupatila, jer stvaraju osećaj skučenosti. Fugne su nešto o čemu verovatno najmanje razmišljate, ali ne zaboravite da one daju poseban pečat celoj prostoriji. 

Da li odabrati kadu ili tuš-kabinu?  

U zavisnosti od prostora i ličnih afiniteta, možete odabrati kadu ili tuš-kabinu. Ako se odlučite za klasičnu ležeću kadu, finansijski izdaci će biti manji, ali ako je vaš izbor hidromasažna kada, u tom slučaju izvode za struju, vodu i kanalizaciju treba napraviti u skladu sa tehničkom dokumentacijom. 

Tuš-kabine su možda bolja varijanta, jer pored toga što su praktične i jeftinije, lake su  za održavanje. Iako na tržištu postoje već gotove, dizajneri enterijera preporučuju tuš kabine po meri, čime celo kupatilo dobija na funkcionalnosti i dodatnom prostoru. 

Renoviranje kupatila podrazumeva nove sanitarije 

Budite obazrivi prilikom kupovine sanitarija, kako vam se ne bi desilo da kupite neodgovarajuće dimenzije. Ovo je jedna od češćih grešaka koju ljudi nepromišljeno prave, najčešće zato što im se neki element posebno dopada. Estetski momenat jeste bitan, ali je funkcionalnost ključna. Slavina, tj. baterija mora odgovarati veličini lavaboa, kako voda ne bi prskala naokolo. 

 

Zapremina bojlera zavisi od potreba 

Ako u stanu nemate gradsku toplu vodu, potreban vam je bojler čiju zapreminu ćete odrediti na osnovu potreba. Klasični bojleri koji se postavljaju na zid izrađuju se u horizontalnoj i vertikalnoj varijanti. Moguće je postaviti i protočni bojler koji je u prednosti u poređenju sa klasičnim, kako zbog manjih dimenzija tako i zbog neograničenih količina tople vode. Imajte u vidu da je za njega potrebno obezbediti adekvatno električno napajanje.

Ormarići ili police za kupatilo 

Da bi vaše kupatilo izgledalo pregledno i uredno morate nabaviti adekvatan prostor za skladištenje. Bez obzira da li odaberete ormariće, police ili jednostavne kutije, pre kupovine isplanirajte njihovu namenu. Najbolja varijanta je pravljenje nameštaja po meri. Imajte na umu da se kupatilski nameštaj po pravilu fiksira, tako da ako pogrešite pri odabiru, godinama ćete biti nezadovoljni funkcionalnošću kupatila. 

Kupatilska rasveta doprinosi celokupnom ambijentu 

Vodite računa o pravilnom odabiru kupatilske rasvete. Bela i hladna svetla se uglavnom postavljaju na plafon ili na zid. Kupatilo je prostorija u kojoj je potrebno postaviti drugačije osvetljenje iznad ogledala, iznad vrata ili blizu tuš-kabine. Česta su moderna osvetljenja sa ugrađenim LED izvorima svetla. 

Budite obazrivi prilikom odabira ogledala. Pored funkcionalnosti, ogledalo može da doprinese celokupnom utisku prostora. U zavisnosti od kvadrature možete postaviti ogledala na suprotne strane zidova zbog međusobne refleksije, što dovodi do toga da kupatilo izgleda prostranije, jer staklo daje iluziju većeg prostora. 

Renoviranje kupatila zaista jeste veliki poduhvat, ali ukoliko detaljno i blagovremeno sve isplanirate ovaj posao možete završiti bez stresa i u kratkom vremenskom roku. Nakon toga vam  ostaje da se opustite i uživate u svom novom prostoru.