Početna Posao Kako organizovati rad od kuće sa bebom?

Kako organizovati rad od kuće sa bebom?

Dragan Antić
661 pregleda

Rad od kuće je postao svakodnevica ogromnom broju ljudi od kada je svet zahvatila pandemija covid -19. I pored svih benefita koje ovaj rad donosi, mnogi su uočili i njegove mane, a zaključili i da je najteže onima koji kao jednog od ukućana imaju i malo dete ili bebu.

Najbolje je kada možete da prepustite drugom roditelju ili članu porodice svu brigu o detetu dok vi radite, ali šta činiti kada za to ne postoji mogućnost? 

Kako napraviti produktivno radno okruženje i biti radno efikasan i disciplinovan uz život sa bebom? Gde pronaći balans između pružanja pažnje detetu i obavljanja poslovnih zadataka? Da li je tako nešto uopšte moguće?

Dajemo vam savete o tome kako da atmosferu u kućnoj kancelariji sa bebom učinite produktivnijom, a da pritom ni posao i karijera,  a ni dete ne ispaštaju, dajemo vam u nastavku teksta.

#1 Nabavite opremu za bebu koja će joj omogućiti udobno okruženje za spavanje

Ukoliko ste u potrazi za načinima da umirite bebu dok radite tako da se ne budi konstano, ali i da vam sve vreme bude “na vidiku” kako biste brinuli o njoj, sve što je potrebno je da joj obezbedite kvalitetnu i udobnu opremu za bebe, u kojoj će istinski uživati. 

Gnezda za bebe su veoma praktična za ovu svrhu. Možete ih postaviti bilo gde u vaše okruženje, a bebi će biti udobno i ušuškano. Sjajno je i što gnezdo u slučaju potrebe vrlo jednostavno možete da premestite u krevetac, dok je beba u njemu, i na taj način prilagođavate okolinu bebi i sebi, kao i svojim obavezama tokom rada.

#2 Skrenite bebinu pažnju na nešto drugo

Sigurno već ima omiljenu plišanu igračku? Ili barem uživa u gledanju vrteške postavljene iznad kreveca? Možda ste shvatili da bebu zabavlja muzika, ili konstantno upaljen TV?

Šta god da je – nema boljeg perioda da bebi pružite svu zabavu koju želi od časova koje provodite radeći! Skrenite bebinu pažnju na druge stvari i sadržaje dok radite, ali je naravno sve vreme držite na oku radi njene sigurnosti. Ovo će vam sigurno pomoći da radite koncentrisanije i budete produktivniji, a dete će biti srećno i zadovoljno!

#3 Osmislite plan zaduženja ukućana za obaveze oko bebe

Ako imate mogućnost da delegirate drugim članovima porodice brigu o bebi dok radite – apsolutno je iskoristite. Obično drugi roditelj ne može svakodnevno da brine o bebi svih 8 sati dnevno, ukoliko vam je to radno vreme, osim ako nije na porodiljskom, naravno. U tom slučaju, organizujte članove porodice i bliske prijatelje tako da svako ima svoje vreme sa bebom, a uvek tokom vašeg radnog vremena.

Na taj način ćete uspeti da se fokusirate na rad čak i onda kada je beba u vašem neposrednom okruženju. Znaćete da ima ko da brine o njoj i prepustiti se obavljanju svojih poslovnih zaduženja.

#4 Pokušajte da dobijete mogućnost za fleksibilno radno vreme

Umesto da promenite posao i pokušavate da umirite bebu, možda je bolja ideja da pokušate da promenite prirodu svog posla i svoje striktno radno vreme? 

Mnogi poslovi sada se mogu obavljati uz fleksibilno radno vreme, baš kao što mogu i van kancelarije, od kuće. Pokušajte da ispregovarate fleksibilno radno vreme, koje bi vam omogućilo da se poslu posvetite kada vam to okruženje kod kuće dozvoljava, odnosno onda kada beba spava, ili kada neko drugi brine o njoj.

Ovako će biti mnogo lakše napraviti ravnotežu između roditeljstva i posla, a tokom rada ćete uspeti da budete efikasni baš kao i pre nego što je beba postala deo vaše svakodnevice. Ovako bi sve tri strane bile zadovoljne – i beba, i vi, a i firma za koju radite. 

#5 Motivišuće radno okruženje će doprineti vašem radu od kuće

Stižemo i do saveta koji nije nužno povezan sa bebom u kući, već samo sa radom od kuće, bili u njoj sami ili sa čitavom porodicom. Podsticajno radno okruženje je ključno za produktivnu i dobru poslovnu svakodnevicu.

Ako za to imate mogućnosti, napravite kancelariju od neke sobe u domu. Ako nemate, napravite radni kutak. Minimum koji je potreban je: kvalitetan radni sto, radna stolica i računar. Po želji, ovaj kutak ukrasite biljkom koja će uneti živost, a potrudite se da sto bude okrenut tako da ne gleda prema TV-u, niti ka drugim izvorima zabavnih sadržaja u domu.

Potrudite se da radni kutak oformite tako da bude pod što većim i boljim prirodnim osvetljenjem, a ako za to nemate mogućnosti, obavezno nabavite dobru radnu lampu.

Uz ove savete, sigurno ćete biti zadovoljni rezultatima svog rada, čak i uz bebu u vašem okruženju! Ključ je u kreiranju balansa između posla i roditeljstva, tako da ne ispaštaju ni jedno ni drugo. Srećan rad i mnogo uspeha vam želimo!

Povezani članci

Ostavi komentar