Kako naučiti dete da zaveže pertle (Ianov čvor) + VIDEO

vezivanje pertli

Većina nas zna nekoliko načina za vezivanje pertli, možda jedan ili dva uobičajna čvora naučena još u detinjstvu. Stvar je u tome što ti čvorovi veoma retko dobro drže pertle što dovodi do lakog odvezivanja, ponekad i po nekoliko puta na dan. Tada dolazi do saplitanja gaženjem na pertlu, a neretko i do povređivanja.

Podučavanje deteta postupku vezivanja pertli može biti jako, jako frustrirajuće, posebno ako to predugo traje. Ovaj proces ništa manje ne frustrira ni decu, čak šta više deca se puno više nerviraju, a najviše zato što vezivanje pertli zahteva duboku motoričku veštinu koju mnoga deca tek razvijaju. Zato je potrebno ovaj postupak pojednostaviti što je moguće više. Kombinacija neuvežbanih, tj. nespretnih dečjih prstića sa nestrpljivim roditeljima koji zapravo ne znanju da nauče decu ovoj veštini i eto vam recepta za katastrofu. Srećom, evo dobrih vesti za unezverene roditelje.

Izbegnite frustracije

Zimski raspust je idealno vreme za započinjanje jednog ovakvog poduhvata, neka vam učenje deteta tehnikama vezivanja pertli bude jedna od aktivnosti  i način da s detetom kvalitetno utrošite vreme.

Najbolji čvorovi za vezivanje cipela su daleko od uobičajenih, ali, deci neizmerno pomažu. Jadan od najbržih i najlakših načina za vezivanje pertli pronašli smo u načinu Iana Fieggena, inovatora u ovoj oblasti koji je poznat po nadimku „Profesor Pertla“.

„Kamen spoticanja za većinu dece praćen je nizom naredbi, kao što su: „uradi ovo“, „uradi to“, „uradi sad ono drugo“, „uradi sledeću stvar“, objašnjava Ian.

„Ako razbijete proces vezivanja pertli u korake koje dete može da prati, to bi izgledalo nekako ovako: Uhvatite pertlu jednom rukom; drugom rukom uhvatite pertlu po sredini; presavijte je na pola, a zatim na dnu određene polovine pustite ono što držite tako da desnom rukom možete uhvatiti donji deo druge pertle itd.“ Problem je, objašnjava on, to što roditelji ne govore sve to. Oni samo kažu: „Napravi čvor“ i očekuju da će dete to i uraditi.

Šta može olakšati proces vezivanja pertli

Postoje trikovi koji vam mogu u mnogome olakšati proces učenja deteta vezivanju pertli. Pre nego što krenete u ovu pustolovinu imajte ovo na umu:

  • Imajte više od jedne pripremljene tehnike, u slučaju da neka ne odgovara vašem detetu.
  • Naučite novu tehniku za vezivanje pertli sa svojim detetom da biste mogli da učite zajedno i međusobno.
  • Izaberite meke pertle koje se lako drže u ruci.
  • Olovkom ili markerom označite gde treba držati pertle.
  • Koristite dvobojne pertle koje prave kontrast kako bi dete znalo koja je koja pertla.

Ianov čvor

Gospodin Fieggen preporučuje roditeljima da probaju „Ianov čvor“,  način vezivanja pertli koji zahteva samo jedan, munjevit korak. Ovo je nevorovatno efikasan način vezivanja pertli, uz standardni krajnji rezultat.

Zaista ćete se zapanjiti ukoliko pogledate kako Fieggen vezuje pertle. U video snimku koji je pred vama Ian prikazuje različite načine vezivanja čvorova i demonstrira svoj najbrži način, koji traje bukvalno dve sekunde.

Ianov čvor je izuzetno dobar izbor, zato što ga roditelji mogu savladati zajedno sa svojom decom. Kada roditelju nauče da vezuju čvor zajedno sa decom, tada oni mogu da dele, tj. šire svoje znanje i na taj način smanju postojeću dozu frustracije. Naravno, to se odnosi i na svaki novi čvor, ali drugi čvorovi su ili previše komplikovani ili previše neprimereni cipelama za odrasle.

„Nemojte previše da se oslanjate na učenje jednog određenog načina, jer ponekad dete jednostavno neće prihvatiti taj određeni način pomoću koga pokušavate da ga naučite“, kaže Fieggen. „Posedovanje nekoliko spremnih tehnika u rukavu zaista može pomoći“.

Prave pertle takođe olakšavaju posao. „Birajte fine, meke pertle“, meke pertle su preporučljive zato što se lakše drže u rukama, birajte pertle svetlijih boja zato što se na njima mogu praviti tragovi markerom na mestima na kojima dete treba držati prste. Bela boja, daje dovoljno kontrasta da dete prepozna jednu pertlu nasuprot drugoj, mada postoje i dvobojne pertle koje dodatno olakšavaju sve to.

Ako želite sve ovo u slikama pogledajte sajt Iana Fieggena gde je u detalje opisan (nacrtan) postupak za vezivanje Ianovog čvora