Kako da vam kuća uvek blista – trikovi za domaćice

kuća-blista
Foto: Pixabay.com

Bez obzira na to da li živi sama, sa partnerom i decom ili bez dece, svaka domaćica želi da joj kuća blista u svakom trenutku. Sa svim obavezama na poslu i aktivnim društvenim životom nije neobično što žena danas nema dovoljno vremena da se posveti domaćinstvu. Međutim, postoje neki mali trikovi koji mogu pomoći da kuća uvek bude uredna i čista!

Udružite ove male savete i raspodelite poslove sa svojim ukućanima, te će vam kuća uvek sijati od čistoće.

Saveti za svaki dan

Koliko god malo vremena imali, ukoliko svakog dana, ali zaista svakog dana uradite ove četiri stvari, kuća će vam biti uredna.

#1 Obrišite prašinu s polica

Krpa i sredstvo za poliranje drveta ili za visoki sjaj staklenih površina čine čuda. Prebrišite svoj stočić u dnevnom boravku, policu za televizor i knjige, pa sednite da uživate u prvoj jutarnjoj kafi.

#2 Oribajte sudoperu

Posle svakog pranja sudova dobro isperite sapunicu sa svoje sudopere. Da biste je zašititili od mrlja kamenca, na kraju je obrišite suvom krpom.

#3 Obrišite podove

Pločice u kuhinji i kupatilu prebrišite džogerom i sapunicom, a drvene podove vlažnom krpom, pa obavezno suvom. Svakodnevno brisanje podova pored čistoće znači i da blagovremeno možete ukloniti sva oštećenja, poput ogrebotina od đona, na primer. (Mali trik: obrišite ove tragove gumicom za brisanje).

#4 Iznesite smeće

Svakog dana iznesite smeće iz kuće. Oslobodite kantu iz kuhinje i kupatila, ne čekajte da se napuni do vrha. Prema feng šui-ju čak se smatra da otvorena kanta za đubre priziva lošu energiju i još „đubreta“ u život.

Jednom nedeljno obavezno…

Pored kućnih poslova koji se obavljaju svakodnevno, tu je i nekoliko onih koje je poželjno obavljati na nedeljnom nivou.

 #1 Očistite ogledala

Krpa, sredstvo za čišćenje stakla i eto blistavog odraza u ogledalu. Ukoliko niste ljubitelj hemikalija, vaše ogledalo lako može zablistati uz pomoć prirodnog preparata koji ćete napraviti u svojoj kući. Reč je o vrućoj sirćetnoj vodi. Napravite rastvor sirćeta i vode istih razmera i zagrejete. Operete li ogledalo ovim sredstvom, sijaće kao iz prodavnice!

Isti efekat postići ćete ukoliko ga izribate krompirom, potom dobro isperete čistom vodom, a za završnicu – ispolirate novinskim papirom.

#2 Oribajte kupatilo

Kada, tuš kabina, wc-šolja, lavabo, pločice – samo jedno ribanje nedeljno i imaćete blistavo kupatilo. Kadu možete uglancati mešavinom soli, sirćeta i kiselog mleka. Ukoliko imate tuš kabinu, staklene zidove održavajte savršeno čistim tako što ćete ih oprati sirćetom.

Sirće vam može pomoći da se oslobodite kamenca sa pločica. Limunovim sokom uklonite žućkaste mrlje iz lavaboa.

Foto: Pixabay.com

#3 Promenite posteljinu

Ima li ičeg lepšeg no kad se na kraju napornog dana ušuškate u mirišljavoj i mekanoj posteljini? Da bi svaki odlazak na počinak zaista predstavljao odmor, jednom nedeljno obavezno promenite posteljinu. Jastučnice i čaršafe opeglajte, pa zategnite čvrsto na krevetu. Ćebad uvucite u navlake. Ne zaboravite da svakog jutra istresete posteljinu i ostavite neko vreme na prozoru.

zategnut-krevet
Foto: Pixabay.com

#4 Operite veš

U velikim porodicama postoji velika šansa da se veš-mašina uključuje i češće od jednom nedeljno. Međutim, tamo gde nema male dece, te ni velikih mrlja, jedan dan u sedmici biće sasvim dovoljan da se bavite vešom. Dan za veš podrazumeva ne samo pranje, već i prostiranje, pospremanje već osušenog veša koji treba opeglati, pa i peglanje i na kraju – odlaganje u ormare.

Mnoge domaćice štede svoje vreme tako što postave dve korpe za prljavu odeću u kupatilu – jednu za šareni i jednu za beli veš. Na ovaj način izbegavaju njegovo klasiranje pred pranje.

Ukoliko nemate vremena ili mesta na žici da odmah prostrete opran veš, izvucite ga iz mašine i pažljivo sklopite. Može vam se činiti da je uredno slaganje vlažnog veša u kadici gubljenje vremena, ali zapravo ovako se on manje gužva i lakše ga je opeglati kasnije. Dakle, ipak ste vreme kupili!

#5 Usisajte celu kuću

Usisivač u ruke i za manje od nekoliko minuta dobićete potpuno drugačije sobe. Neverovatno je kako usisani podovi i tepisi „otvaraju“ sobu. Kuća blista kad je usisana.

Jednom mesečno…

Kada iz dana u dan i iz nedelje u nedelju vodite brigu o čistoći svog doma prateći gore navedene savete, onda vam neće biti teško da tome dodate još po jedan zadatak mesečno.

#1 Očistite mikrotalasnu i rernu

Unutrašnjost šporeta i mikrotalasne pećnice očistite sapunicom, pa isperite. Na ovaj način poštedećete svoju rernu tvrdokornih mrlja.

#2 Prebrišite ormariće u kuhinji i kupatilu

Uredne police i kuhinjski ormarići ne moraju biti nedostižan san. Mesečno raspremanje, prebrisavanje, pa i reorganizacija posuđa ne oduzima mnogo vremena, a daje izvrsne rezultate. Dok brišete police, čak i čiste tanjire i čaše možete oprati u sudomašini ne biste li im povratili sjaj. Čista kuhinja dok trepneš!

kako-lako-očistiti-kuhinju
Foto: Pixabay.com

#3 Očistite fuge na pločicama

Dok se pločice ribaju na nedeljnom nivou, čišćenje fuga biće dovoljno jednom mesečno. Ne morate koristiti skupa hemijska sredstva, biće dovoljno da nekoliko kesica praška za pecivo uspete u toplu vodu. Napaviće se penušava smesa. Nanesite je na fuge starom četkicom za zube, ribajte i na kraju isprerite.

#4 Dezinfikujte kante za smeće

Ako svakodnevno iznosite smeće, biće dovoljno da jednom mesečno očistite kantu. Ovo se odnosi na sve kante u kući – i onu u kupatilu, i onu u kuhinji. Jednostavno je operite sapunicom i i isperite. Na kraju, tako očišćenu unutrašnjost možete prebrisati alkoholom.

Svakog proleća, leta, jeseni i zime…

Sa svakom smenom godišnjeg doba postoje neke stvari koje možete uraditi da unapredite čistoću svog doma.

#1 Sredite ormare

Iako presređivanje ormara možda deluje kao naporan i dosadan posao, to je samo dok ga ne započnete. Ovo je zapravo odličan način da organizujete svoju odeću prema vremenskim prilikama, ali i da se oslobodite nekih starih odevnih predmeta. Jednom u tri ili šest meseci proverite stanje svog ormara. Ukoliko već treću godinu zaredom slažete džemper ili bluzu koji niste nijednom obukli – vreme je da ga poklonite.

#2 Očistite jastuke i ćebad

Ukoliko svakodnevno istresate i luftirate posteljinu, a menjate je na nedeljnom planu, biće sasvim dovoljno da jednom u tri meseca operete ćebad i jastuke. Preporuka je da se peru na 60 stepeni u veš mašini, jer na toj temperaturi grinje ne preživljavaju.

#3 Obrišite prozore

Ako u sredstvo za čišćenje prozora dodate malo soli, prozori će biti lepi i čisti. Umesto krpom uglancajte ih na kraju novinama. Da izbegnete tragove na staklu, ne perite prozore kada su izloženi direktnom suncu.

#4 Očistite frižider

Neverovatno je koliko mrvica se može zadržati u frižideru! Izvucite svu hranu, proverite rokove trajanja na začinima i svim tubicama i teglicama, a police i unutrašnjost operite. Za blistavo čist frižider koristite prirodno sredstvo za čišćenje – sirćetnu vodu. Ako u polovinu limuna sipate so i ostavite na policu frižidera, sačuvaćete svež miris čistoće.

Kuća koja uvek blista, sada je jednostavno, zar ne?