Kako sa decom kvalitetno provesti zimski raspust?

Zimski raspust je već uveliko počeo a sa njim i čuveno pitanje roditelja „Kako da deca zimski raspust provedu kvalitetno?“. U eri novih tehnologija, kada su telefoni, kompjuteri i igrice zauzeli vodeću ulogu među aktivnostima dece, vrlo često se pitamo šta je to što deca još mogu da rade a da im bude prijatno? Vrlo često deca na raspustu spavaju duže, dane provode igrajući igrice i gledajući tv. I to je sasvim u redu ako to nije jedino što rade. U ovom tekstu ćemo vam pomoći da pronađete kreativne ideje za kvalitetno provedeno vreme na zimskom raspustu.

Zajedničke aktivnosti

Najvažnije je da se cela porodica uključi u zajedničke aktivnosti. Zašto? Zato što je zimski raspust deo godine koji obuhvata i praznike a to je jedinstvena prilika da se cela porodica okupi. Dok deca idu u školu, roditelji rade, vode decu na razne dodatne aktivnosti, vrlo često nemaju vremena da se posvete jedni drugima na pravi način. Zato je raspust idealno vreme za to. Za koju god zajedničku aktivnost da se odlučite, nećete pogrešiti. Važno je samo da svi učestvujete i da se potpuno posvetite tome.

Predlozi aktivnosti:

Dajemo vam nekoliko predloga za koje smatramo da će biti odlična zamena online igricama a koji će vama i vašoj porodici doneti mnogo radosti, smeha i što je najvažnije osećaj povezanosti.

Društvene igre

Društvene igre su nekada bile veoma popularne ali su pomalo pale u zaborav pored velike navale online igrica. Za razliku od online igrica društvene igre su sporije, razvijaju razne veštine i vrlo su edukativne. One su vrlo koriste kako za decu tako i za odrasle i mogu vam pomoći da provedete i nekoliko veoma ispunjenih sati sa svojom porodicom. Ti sati su vrlo često ispunjeni smehom što daje dodatnu draž. Naš predlog su Monopol, Ne ljuti se čoveče, Uno karte, Aktiviti, Tvister, Potapanje brodova… Tu su i neizostavni šah, domine, memo karte, puzle…

Knjige

Deca najčešće čitaju samo lektiru jer se to od njih zahteva u školi. Na žalost mali broj je onih koji čitaju i iz ljubavi. Iskoristite vreme raspusta da čitate sa svojom decom. Naravno, ako su starija ona to mogu i sama. No zajedničko čitanje takođe ima svoju draž i svoje prednosti. Možete kasnije ili u toku čitanja prepričavati ili menjati neke delove. Čak imate mogućnost i da glumite. Bitno je da se dobro zabavite. Naša preporuka su Mali princ – Antoan se Sent Egziperi, sve knjige Uroša Petrovića, Hajduk – Gradimir Stojković, Od čitanja se raste – Jasminka Petrović, Moj brat je superheroj – Dejvid Solomons, bajke i basne koje su uvek aktuelne…

Kuhinjske čarolije

Ukoliko volite vi ili vaša deca da spremate mesite razne pite, kiflice i ostala peciva, onda je zabava u kuhinji izbor za vas. Zasucite rukave i prionite sa vašim mališanima na posao. Sigurno imate mnogo svojih recepata pa ih upotrebiti. Takođe možete mnogo toga kreativnog naći i na internetu. Ili samo pustite mašti na volju i umesite nešto vaše, nešto sasvim neobično i posebno. Važna je zabava i vreme provedeno sa dragim ljudima. Ne zaboravite da uživate i smejete se jer bez toga sve gubi svoj smisao.

Filmovi i edukativne emisije

Iako deca u današnje vreme mnogo gledaju tv, potrudite se da ako već gledaju, to budu kvalitetni sadržaji. Raznih edukativnih emisija je sve manje kao i filmova ali ih možete pronaći na internetu. Kada vas deca pitaju za nešto nemojte im odmah dati odgovor. Pronađite neku emisiju ili dokumentarac na tu temu i pogledajte zajedno. Zimski raspust je takođe savršeno vreme za praznične filmove i komedije. Preporučujemo da pogledate Sam u kući, Božićna priča, Polar expres, Elf, Grinč…

Pozorište

Zimski raspust je idealno vreme da posetite pozorište, ako već niste. Filmovi su sjajni ali pozorišna predstava ima neku svoju posebnu lepotu. Glumce gledamo uživo, čuju se savršeno i zvučni efekti i sve nekako deluje stvarno. Sam ambijent pozorišta je magičan. Raspitajte se koje se predstave daju u vašem mestu i izaberite prema uzrastu zajedno sa detetom šta ćete gledati. Edukaciju i osmeh na licu koje će vaše dete dobiti u pozorištu je od neprocenjive vrednosti.

Klizanje i sankanje

Jedna od savršenih aktivnosti je i klizanje. Ako nemate običaj sa decom ići na klizanje, obavezno je uvrstite u raspored. Zašto? Dok se kližu, deca su aktivna. Ne sede, već se kreću a pri tom su još i na vazduhu. Ako dugo niste bili na klizanju krenite polako. Postoje i škole klizanja a klizaljke takođe možete i iznajmiti tako da nema izvlačenja. Pravac na led. A ništa lepše od toplog čaja nakon toga. Ako baš ne volite klizanje, odlična zamena je sankanje ukoliko ima snega. Boravite što više na svežem vazduhu i uživajte makar u dugim šetnjama.

Hobi

Tokom raspusta imate više vremena da se bavite hobijem. Iskoristite to. Možete decu uključiti u svoj hobi ili se vi priključiti njihovom. Crtajte, slikajte, pletite, izrađujte nakit, vežbajte, fotografišite, pravite ukrase, pišite pesme, pravite sveće… Izaberite ono u čemu možete uživati. Izbor je beskonačan. Ponekad se odrasli uz decu toliko zanesu i opuste da ni ne primete kako vreme leti. To i jeste cilj. Biti zaista prisutan u celom tom procesu. Budite posvećeni.

Ovo su samo neke od smernica i predloga koje vam dajemo a izbor je samo vaš. Izmislite nešto vaše, nešto jedinstveno samo za vas i vašu decu. Mogućnosti su beskrajne. Učinite vreme kvalitetno provedenim a trenutke nezaboravnim jer danas se prave uspomene kojih ćete se jednog dana rado sećati.