Početna TehnologijaIT problemi Kako konvertovati PDF u WORD (.pdf to .doc ili docx)

Kako konvertovati PDF u WORD (.pdf to .doc ili docx)

Predrag Konatarević
58754 pregleda
Pdf u vord

PDF je veoma popularan format dokumenta i gotovo da nema korisnika interneta koji se sa njim ne susreće u svom svakodnevnom radu. Posebno je popularan u poslovnom svetu. U njega mogu biti smešteni važni dokumenti, slike, projekti, nacrti itd. Pogodan je za mnogo toga osim za editovanje, ako želite da bilo šta u dokumentu promenite, nećete uspeti. Ne u njegovom izvornom obliku ili bez specijalizovanog softvera. Kako konvertovati PDF u Word na najlakši mogući način, i na taj način napraviti dokument u kojem ćete moći da promenite sadržinu?

Šta je PDF dokument?

Ma koliko dugo da koristite internet verovatno ste se više puta susretali sa PDF formatom dokumenata (Portable Document Format). Ovaj format koristi se od 1993. godine, a kreiran je od strane svima znane kompanije Adobe Systems. Za pregled dokumenata u PDF formatu potreban je Adobe Acrobat Reader koji se lako i potpuno besplatno može preuzeti na mreži.

PDF dokumenti se često koriste pri distribuciji dokumenata, a na način da ih sve strane vide na isto. Budući da su dizajnirani na ovaj način, mogu biti prilično teški za uređivanje. PDF format smatra se univerzalnim, a najviše iz razloga što ovaj tip dokumenata vrlo lako i jednostavno može da se prenosi sa jednog  na drugi uređaj, i što je najvažnije da se u tom prenosu ne desi ni do kakvih promena kada je originalan izgled i sadržina u pitanju. Pdf dokumenta se baš zbog specifičnosti formata koriste u poslovnoj komunikaciji gde je omogućena i funkcija elektronskog potpisivanja dokumenta. O tome kako potpisati pdf dokument govorili smo u ranijim tekstovima.

Kako konvertovati PDF u WORD pomoću Acrobata

Ako želite da pretvorite svoj PDF u Word dokument kako biste lakše izvršavali izmene u tekstu morate imati punu verziju programa Acrobat DC ili Acrobat Reader DC.

Adobe-ovi Acrobat DC i Acrobat Reader DC nude jednostavan način konvertovanja PDF datoteka u Word dokumente. Međutim loša vest je da to nije besplatno.

Ukoliko imate ili se rešite da kupite punu verziju ovih programa jer je korišćenje Acrobat-a najpouzdaniji način da konvertujete svoje PDF-ove u Word dokumente, evo kratkog uputstva.

Prvo otvorite PDF u Acrobatu. U glavnom meniju kliknite na File a potom na “Save as Other”, zatim izaberite „Word Document” ili „Word 97-2003 Document“ nakon čega se PDF pretvara u željeni format.

Evo i kratkog video uputstva koje će vam pomoći da lakše prođete kroz ovu proceduru:

Pretvorite PDF u Word dokument pomoću Google dokumenata

Ukoliko imate Gmail adresu (nalog) otvoriće vam se jedan novi svet usluga (aplikacija) za koje niste ni sanjali da postoji, a koje potpuno besplatno pruža Google. One vam uz malo truda mogu biti više nego korisne u svakodnevnom radu. Jedna takva aplikacija krije se u Google dokumentima, oni pružaju još jedan siguran i pouzdan način konvertovanja PDF-a u Word. To je proces u svega dva koraka gde datoteku prvo učitate u Google Drive, a zatim je krajnje jednostavno pretvorite u Word dokument.  Vrlo je verovatno da ćete prilikom ovog procesa izgubiti neko formatiranje, ali će rezultat svakako biti vrlo korektan.

Otvorite Google drive, a zatim pritisnite dugme „New“. Kliknite na “File upload” a onda navašem kompjuteru pronađite željeni document. Kada kliknete “Open”, dokument koji ste izabrali učitaće se na Google disk. Nakon toga jednostavno otvorite document pomoću Google Docs opcije (desni klik na fajl – Open with – Google Docs). U sledećem koraku kada se dokument otvori u Google Docs aplikaciji ostaje da preuzmete dokument u .docx format (File – Downoad – Word Document (.docx)).

Evo i kratkog video uputstva koje će vam pomoći da lakše prođete kroz ovu proceduru:

Konvertujte onlajn PDF u Word

Želeći da odgovore potražnji i da olakšaju sam proces konvertovanja fajlova jedan u drugi, mnogi web sajtovi izašli su sa svojim aplikativnim rešenjima koja gotovo savršeno mogu uraditi posao, bar kad je reč o PDF dokumentima koji nemaju neka kompleksnija formatiranja.

Dovoljno je da u Google pretrazi ukucate frazu “pdf to word” i dobićete na desetine sajtova na kojima potpuno besplatno možete konvertovati PDF dokumenta u Word. Proces pretvaranja svodi se na učitavanje fajla (Choose file ili Upload file), a nakon toga samo treba odabrati koji tip formata u koji pretvara. Forme su krajnje jednostavne i brze. Kada se završi konvert dobijate opciju za Download konvertovanog fajla, sa kojim nakon što ga preuzmete možete da manipulišete po želji i potrebi.

Evo nekoliko sajtova po našem izboru:

Svaki od ovih Onlajn PDF konvertera može sasvim solidno uraditi posao za koji je namenjen. Nadamo se da smo vam pomogli. Ukoliko i vi poznajete neki dobar način za konvertovanje PDF fajlova u WORD, slobodno to podelite sa nama.

Povezani članci

Ostavi komentar