Početna TehnologijaIT problemi Kako instalirati Tik Tok?

Kako instalirati Tik Tok?

Maja Ignjatović
16719 pregleda

Poslednjih godina najbrže rastuća društvena mreža, „zaludela“ je mlade širom sveta kratkim video snimicima do 60 sekundi. Sadržaji ove mreže su raznovrsni. Korisnici snimaju skečeve, how-to tutorijale, kulinarske trikove, odgovaraju na izazove, plešu, promovišu svoje talente. Kineska aplikacija postala je za kratko vreme treća aplikacija po broju preuzimanja u svetu i atraktivna meta za kupovinu od strane „Microsoft“-a. Kako instalirati Tik Tok, kako podestiti profil i koje video materijale plasirati, saznajte u nastavku teksta.

Šta je Tik Tok?

Tik Tok je kineska aplikacija lansirana 2017. godine, dostupna na 40 svetskih jezika. Njen vlasnik je ByteDance, pekinška IT firma koju je osnovao Džan Imin 2012. godine. Ovde možete postavljati kratke muzičke, humorističke i plesne video snimke od 3 do 15 sekundi, ali i malo duže od 30 do 60 sekundi. Iako je za Android i iOS dostupna od 2017. godine, tek nakon spajanja sa Musical.ly 2. avgusta 2018. godin, aplikacije je postala dostupna korisnicima širom sveta.

Preuzimanje i instalacija

foto: unsplash.com

Ako ste se pitali kako instalirati Tik Tok, mi ćemo vam pomoći. Na App Store ili Google Play platformama potražite Tik Tok aplikaciju. Pritisnite Install, a zatim Open.  Možete podeliti informaciju da ste preuzeli aplikaciju sa svojim prijateljima preko Viber-a. Ako ga do sad niste instalirali, pogledajte u tekstu Kako instalirati viber na adroid telefonu.

Video snimke možete gledati i bez logovanja. Dovoljno je samo da otvorite instaliranu aplikaciju. Ukoliko ipak želite da imate svoj nalog, potrebno je da ga podesite.

Podešavanje profila

Kako biste se registrovali kao korisnik aplikacije, to možete uraditi putem mejla, Facebook, Google ili Twitter naloga. Preko već postojećih naloga je logovanje laške, zato ćemo napisati šta je potrebno za registaciju preko mejla.

Kada odaberete datum i godinu rođenja, pritisnite strelicu za dalje. Važno napomenuti da Tik Tok nije namenjen uzrastu deteta mlađeg od 13 godina, ali mnogi korisnici stavljaju lažnu godinu rođenja. Nakon unosa datuma rođenja, tražiće vam da upišete broj mobilnog kako biste dobili četvorocisfreni kod. Kada ga uneste, možete pritisnuti strelicu za nastavak. Unesite lozinku i sačuvajte podatke za logovanje ukoliko želite. Tu je kraj kreiranja profila.

Ako želite da menjate User name, potrebno je da kliknete na opciju Edir Profile. Potrebno jeda znate da samo jednom u mesec dana možete promeniti svoj User name. Postavite profilnu fotografiju. Tik Tok nalog možete povezati sa Instagram ili YouTube profilom.

Opcije Tik Tok aplikacije

foto: pixabay.com

Ukoliko želite da dodate video, pritisnite plusić u centru. Možete ga u tom trenutku snimiti i postaviti na Tik Tok ili možete dodati već postojeći video iz vašeg telefona. Ukolikom želite dodajte filtere, efekte ili pesme.

Sadržaj se pretražuje na dugmetu Discover (u kojem se nalaze video snimci filtrirani prema popularnim hashtagovima), poruke sa drugim korisnicima razmenjujete preko Inbox-a. Skrolom na gore, prelazite na sledeći video. Sa desne strane imate opciju Share kojom možete da podelite video na: WhatsApp, SMS, Instagram. Iznad opcije Share nalaze se tri tačkice koje predstavljaju komentare, dok srce iznad njih predstavlja broj lajkova tog videa.

Ko su korisnici Tik Tok aplikacije?

Korisnici Tik Tok aplikacije su pretežno osnovci i srednjoškolci širom sveta, a taj trend prisutan je i u Srbiji. Tinejdžeri obožavaju ovu društvenu mrežu, pre svega, jer im omogućava da se kreativno izraze kroz muzičke spotove koji sami kreiraju. Na listi najpopularnijih aplikacija koje preuzimaju korisnici, nalazi se na trećem mestu Google Play-a, iza WhatsApp-a i Messenger-a, dok je na App Store-u na prvom mestu. Iza sebe ostavlja Facebook, Instagram i YouTube, što dovoljno govori o popularnosti ove mreže. U fokusu Tik Tok-a je muzika, ali je često menjaju dijalozi iz serija i filmova.

U Srbiji 2019. godine, Tik Tok je bio zastupljen sa samo 3% otvorenih naloga na društvenim mrežama, dok poređenja radi Facebook nalog ima 89% i Instagram 73% korisnika social media.

Zabrinutost roditelja zbog korišćenja Tik Tok aplikacije

Kako su korisnici ove društvene mreže pretežno deca, zabrinutost roditelja za njihovu sigurnost je neminovna. Svako može videti svačije objave, ali samo odabrani pratioci mogu poslati direktnu poruku drugom profilu. Tik Tok ima dva tipa podešavanja privatnosti:

  1. Poruke se mogu isključiti da niko ne može kontaktirati vlasnika profila
  2. Poruke se mogu podesiti da ih šalju samo pratioci

I pored toga, javlja se problem, jer deca žele da prihvate sve „request“-ove kako bi imali što više pratilaca i lajkova. Tu na scenu stupaju roditelji, koji treba da ukažu svojoj deci na opasnosti koje donose društvene mreže. Nalog bi trebalo da bude privatan. Treba napomenuti da Tik Tok sa svoje platforme uklanja heštegove koji krše pravila lepog ponašanja. U slučaju da aplikaciju koristi dete moguće je uključiti ograničeni režim kako bi se filtrirao neprimeren sadržaj.

U gledanju zanimljivih video klipovima vreme prosto proleti, pa Tik Tok obaveštava svoje korisnike da su koristili aplikaciju preko 2 sata.

Povezani članci

Ostavi komentar