Početna ŽivotLjubav Kako da razvod prođe što jeftinije?

Kako da razvod prođe što jeftinije?

Predrag Konatarević
535 pregleda

Tema razvoda nikada nije laka, niti jednostavna. Tamo gde su upletene emocije postoje uvek neke začkoljice i problemi, jer se to ne može jednostavno srediti i rešiti. Međutim, razvod u emotivnom smislu jeste takav, u pravnom smislu podležan je matematici i čistoj računici. Mogu da prođu jeftino, ali i veoma skupo. Faktori koji utiču na kompletan trošak su brojni, pa se negde kreće već od toga šta se sve preduzima kako bi do razvoda došlo i da li su partneri koji brak razvode saglasni za sporazumni raskid ili je svemu potrebno više vremena da se reši. Više vremena znači više ročišta, poseta advokatu, pisanje žalbi, a to znači i više novca za trošenje. Advokatska tarifa je tu jasna i samo se troškovi sabiraju.

Ako se želite razvesti i zanima vas gde su najbolji advokati, Beograd, kao grad sa najvećim brojem brakorazvodnih parnica, pruža širok izbor stručnih osoba, koje će vam pomoći da ovaj proces prođe što jeftinije i brže. Pomenuta statistika nije slavna, ali joj kontrira i veliki broj spojenih brakova, pa je to samo sled takvih okolnosti koje su logične s obzirom na veličinu grada i količinu njegovih stanovnika. Međutim, advokati iz Beograda imaju jasne cene za sve, predviđene zakonom, tako da već pre početka brakorazvodne parnice znate šta da očekujete u novčanom smislu.

Sporazumni razvod ili razvod po tužbi?

Dve strane jedne medalje, jedna poželjna, druga je tu samo ako drugačije nije moguće. Ako ste došli do zaključka da će vaš bračni problem rešiti isključivo advokati, Beograd je vaša lokacija i želite što pre prebroditi ovaj period, onda se prvo raspitajte kod prijatelja, da li vam mogu preporučiti nekog ko je već provereno dobar u svom poslu. Kada dobijete preporuku, posavetujte sa tim advokatom, koji će sa vama popričati o okolnostima koje su dovele do razvoda, kako bi se ustanovilo da li postoje elementi za sporazumni razvod braka. Ovo je emotivno bezbolnija, ali i finansijski daleko jeftinija opcija. Advokatska tarifa će vas tu obavezati isključivo na plaćanje advokatskih usluga koje se tiču sastavljanja predloga i kasnije plaćanje sudskih taksi čiji iznosi nisu visoki.

Da bi se sporazumni razvod braka dogodio potrebno je da oba partnera budu saglasna u svim podelama i uslovima razvoda, što znači da su saglasni oko imovine, dece, drugih pitanja koja se tiču samog razvoda. To znači da je potrebno da među supružnicima pred razvodom postoji korektan odnos koji dozvoljava dogovor koji dalje vodi ka sporazumnom raskidu braka. Na taj način se razvod brzo dešava, papirologija veoma brzo sređuje, a i ostvaruje značajna ušteda, koja je ipak bitna u takvim momentima. Međutim, kada svega toga nema, advokati su prinuđeni da pokrenu tužbu za razvod koja je već dugotrajniji, mukotrpniji i skuplji proces.

Advokatska tarifa za razvod

Već smo rekli da sam zakon uređuje koliko iznosi advokatska tarifa za većinu usluga koje pružaju advokati, dok postoje određene usluge koje se plaćaju paušalno i po dogovoru. Kada je razvod po tužbi u pitanju, cene su i pre početka poznate. Da bi se sve pokrenulo potrebno je izdvojiti 16.500 RSD za samu tužbu, po 2.660 RSD za takse tužbe i presude, dok je svako ročište potrebno platiti, tj. svaki izlazak advokata na ročište platiti 18.000 RSD. I ovo sve je za sami početak pokretanja tužbe. Advokatska tarifa u ovom pravcu ne pokazuje da je tužba najsjajnije rešenje, pa je valja izbeći ako za to ima i malo mogućnosti, budući da prvi način razvoda, sporazumni, boli manje i emotivno i novčano.

Povezani članci

Ostavi komentar