Poražavajuća stopa razvoda braka u Srbiji

Sudeći po informacijama Republičkog zavoda za statistiku, stopa razvoda braka u Srbiji izuzetno je visoka. U 2021. godini zaključeno je blizu 24.000 brakova, a razvedeno je više od trećine – blizu 8.700. Ne možemo a da se ne zapitamo u čemu je tajna? Zašto se sve više parova danas odlučuje da okonča svoj brak?

U razgovoru sa advokatima, kojima se supružnici obraćaju kada odluče da stave tačku na svoj odnos, doznajemo da su razlozi raznovrsni. Od preranog stupanja u brak, preljube, materijalnih problema, pa sve do nespremnosti na realnost i stresa koji nastupaju kada par dobije decu. 

U svakom slučaju, u jednom smo svi složni – bolje dobar razvod, nego loš brak. Ukoliko supružnici ne mogu da nađu “zajednički jezik”, a njihova svakodnevica sve manje liči na mirnu oazu, a sve više na more zahvaćeno burom, razvod je neminovnost.

Kako se razvode brakovi u Srbiji, koji oblik razvoda je uslovno rečeno bolji, koliko razvod košta i traje saznaćete u redovima koji slede.

Oblici razvoda braka

Prema Porodičnom zakonu Republike Srbije svaki pojedinac ima pravo na stupanje u brak, baš kao i na razvod braka, koji može u delo sprovesti na dva načina – sporazumno ili razvodom po tužbi. Oba oblika su podjednako učestala, a odnos supružnika je odlučujući faktor u izboru.

Sporazumni razvod braka

Ako odnosi bračnih drugova nisu u velikoj meri narušeni, te mogu da održe pristojnu komunikaciju, advokat za razvod braka savetuje sporazumni razvod kao prvu opciju. Zašto? Sporazumnim razvodom se ne remete dodatno već nestabilni bračni odnosi. Supružnici se dogovaraju međusobno o svim bitnim pitanjima razvoda i ima prostora za kompromise.

Prilikom rešavanja bitnih pitanja dogovoriće se o poveravanju zajedničkog deteta ili dece, visini naknade za izdržavanje potomstva i eventualnoj podeli zajedničke imovine. Sud može da prihvati ili odbije sporazum, zavisno od procene Centra za socijalni rad (glede starateljstva nad zajedničkim detetom ili decom).

Predlog sporazuma mogu napisati sami, iako je preporučljivo da se posavetuju sa advokatom i da advokat pregleda zvanični dokument, pre nego bude predat Sudu. Predlog sporazuma se predaje nadležnom sudu u mestu gde jedno od supružnika ima prebivalište, odnosno u mestu gde su poslednji put imali zajedničko prebivalište.

Trajanje i cena sporazumnog razvoda braka

Sporazumni razvod braka se uglavnom završava na jednom ročištu. Ukoliko ne žele da se pojave na ročištu, supružnici mogu ovlastiti advokate koji će neprijatnost završiti umesto njih.

Cena sporazumnog razvoda je 2660 dinara (sudska taksa), a ako supružnici imaju i zajedničku imovinu koju treba da podele, platiće overu imovinskih dokumenata kod notara (javnog beležnika) prema važećoj notarskoj tarifi.

Razvod braka po tužbi

U advokatskoj praksi česti su slučajevi kada jedno od supružnika želi razvod, dok se drugo tome opire. Kao što smo spomenuli, svako lice ima pravo da odluči da privede kraju bračni odnos, a ako odluka nije zajednička tada govorimo o razvodu braka po tužbi.

Tužbu za razvod braka prirodno podnosi lice koje želi da se razvede, uprkos protivljenju bračnog druga, u mestu gde je poslednje zajedničko prebivalište kao para ili u mestu gde lice koje tuži ima trenutno prebivalište.

Ako je razvod braka po tužbi vaša realnost, biće vam potreban advokat koji je stručnjak za porodično pravo. Razvodi po tužbi znaju da budu neprijatni – često su nabijeni emocijama i iznosi se mnoštvo “prljavog veša” iz odnosa, usled ogorčenosti i nezadovoljstva odlukom. Želite da vas kroz ovaj proces vodi iskusan stručnjak koji može da vas posavetuje na najbolji način i zaštiti vaša prava.

Tokom razvoda braka po tužbi takođe se rešavaju bitna pitanja vezana za decu i zajedničku imovinu. Iskustvo advokata pokazuje da se parovi lakše usaglašavaju kada je reč o odluci o poveravanju dece, nego o materijalnim pitanjima. 

Trajanje i cena razvoda braka po tužbi

Razvod braka po tužbi traje znatno duže nego sporazumni razvod braka, ali pitanje poveravanja deteta ili dece ima prioritet i ono biva rešeno na prvom ročištu, dok se podela zajedničke imovine vodi kao poseban sudski postupak koji može da potraje godinama.

Jedan od razloga dugotrajnosti sudskog postupka razvoda po tužbi jeste i pokušaj mirenja odnosno medijacije. Sud će pokušati da pomiri supružnike (koji mogu da odbiju pokušaj mirenja), a zatim će predložiti i nagodbu, koja za cilj ima sporazumni razvod umesto beskrajnog suđenja. Prilikom nagodbe supružnici se mogu dogovoriti o jednom ili svim pitanjima, što znači da nagodba može biti delimično ili u potpunosti uspešna.

Cena razvoda braka po tužbi je drastično veća nego trošak sporazumnog razvoda. Plaća se sudska taksa za podnošenje tužbe u iznosu od 2.660 rsd. Pisanje podneska tužbe, koje vrši advokat, košta prema tekućoj advokatskoj tarifi 16.500 rsd. Svaki izlazak na ročište košta 18.000 dinara, a ako je ročište otkazano plaća se pola cene odnosno 9000 dinara. 

Ako ne budete zadovoljni odlukom Suda, imate pravo na žalbu – koja će vas koštati dodatne 33.000 dinara.

Završna reč

Razvod braka je jedno od najstresnijih iskustava koje pojedinac može da proživi. Duško Radović u poslanici mladencima kaže da zakon ne treba da uređuje brak, već mogu da ga urede sami, lepše i humanije nego što bi ijedan zakon mogao… Međutim, razvod krojen zakonima nekad je neminovnost. Dobro razmislite pre donošenja ovako krupne životne odluke i konsultujte se sa advokatima koji će moći da vas posavetuju potkovani iskustvom. Srećno!