Kako da prevaziđete tremu prilikom polaganja testova u auto-školi?

Kada upišete jednu od mnogobrojnih auto-škola u Beoradu ili nekom drugom gradu, sigurno ćete imati puno očekivanja, a verovatno i veliku dozu straha i neizvesnosti od buduće vožnje.

Iako auto-škole postoje u svakom gradu u Srbiji, većina će se složiti da je vožnju u Beogradu mnogo teže položiti, nego u bilo kom drugom gradu. Ipak, kada položite i vozite u Beogradu, svaki drugi grad će vam biti znatno lakši za vožnju automobila. U Beogradu svakodnevno nailazimo na veliki broj vozila, nervozne vozače i nesmotrenost pešaka. Kada na to dodamo loše vremenske uslove, kao što su kiša, sneg, magla i druge nepogode, koje se povremeno javljaju, vožnja postaje veoma rizična. Gužve u saobraćaju su već postale standard, pa svakodnevna vožnja postaje prava borba za opstanak.

Bez obzira na to koji deo Beograda je u pitanju, gužve ima u svakom delu grada, dok je nešto manja gužva u daljim naseljima, na obodu. Najveći izazov za svakog vozača jeste vožnja po centru, zato mnogi polaznici imaju tremu kada polažu kako teorijski, tako i praktični deo vožnje.

Izbor instruktora je važan jer će vam, između ostalog, pomoći da prevaziđete tremu prilikom polaganja testova u auto-školi. Pretragu možete započeti kucanjem pojmova na Guglu, kao što su auto skole Beograd” i slično.

Kako da prevaziđete tremu prilikom polaganja testova?

Budući da veliki broj vozača polaže vožnju već sa 18 godina, strah je potpuno opravdan, pogotovo ako imamo u vidu svakodnevne neprijatne situacije u saobraćaju, koje mogu zadesiti i iskusne, dugogodišne vozače.

Kada je u pitanju drumski saobraćaj, pravila se relativno lako nauče, kao i saobraćajni znaci. Ostaje pitanje – kako da se rešimo treme pre polaganja testova i što je još važnije od same vožnje? To nije lak zadatak, budući da osećamo nervozu i strah ne samo na polaganju teorijskog već i na polaganju praktičnog dela obuke.

Strah ume stvarno da nas blokira i učini da zaboravimo i ono što dobro znamo. Brze reakcije i dobra motorika su ključne kada je vožnja u pitanju, ali ona postaje znatno lošija ukoliko imamo strah ili tremu. Za vožnju je potrebna odlična koncentracija, dok istovremeno držimo sva pravila u glavi, upravljamo vozilom i  pratimo situaciju na putu. Najteža stvar kod vožnje je što sve ove stvari moramo raditi sinhronizovano, a za to su nam potrebni praksa i iskustvo. 

 

Ne dozvolite da strah preovlada

Jedna od najkompleksnijih stvari je što se situacije u saobraćaju svakodenvno menjaju, pa je teško steći rutinu tokom. Nikada ne možemo reći da sve znamo o vožnji, jer nam se često mogu desiti nepredviđene situacije, od kvara na automobilu, do izletanja pešaka ili drugog vozača. Nike dovoljno da samo mi budemo savesni, već to moraju biti i drugi učesnici u saobraćaju, kao i pešaci. Mnoge osoba odustane od vožnje nakon samo jednog traumatičnog iskustva. Veoma je teško ostati smiren ukoliko ste početnik a na samom početku vaše vozačke karijere vam se dogodi eksces u saobraćaju. Ove situacije mogu da ostave velike traume, koje mogu dovesti do toga da više nikad ne sednete za volan. 

Saobraćajne nezgode se nešto lakše podnose kada već imate određeni staž kao vozač, jer ste sigurniji u svoju vožnju. Kako bismo tremu i strah sveli na najmanju moguću meru (teško ih je sasvim neutralisati) potrebno je da pre svega imamo instruktore i predavače u koje imamo poverenja i koji su puni podrške za početnike.

Kako bi što manje osećali strah, važno je da dobro naučite sva pravila i lekcije. Ponekad, čak i kada je naše znanje dobro, dešava se da zablokiramo u vožnji i zaboravimo sve. 

Važno je da znate da čak i nakon višegodišnjeg iskustva u vožnji nikada ne smemo da se previše opustimo. Saobraćaj je često nepredvidiv, a u vožnji je dovoljno nekoliko sekundi nepažnje da izgubimo život ili povredimo druge učesnike u saobraćaju.

Obavite istraživanje pre odabira auto-škole

Kada birate auto-školu od poverenja, dobro istražite ponude. Važno je da ona bude na dobrom glasu, da ima odlične predavače i instruktore, kao i da vam bude blizu, jer ćete nekoliko puta nedeljno ići na časove.

Koliko su instruktori i predavači u auto-školi važni, govori i činjenica da oni mogu značajno uticati na to da li ćemo ostati smireni ili ćemo zbog njih osećati još veću nesigurnost i tremu. Zato uvek obratite pažnju na instruktore i predavače, kao i na odabir vozila. Izaberite vozilo koje je slično vašem ili vozilu koje nameravate da kupite.