Kada i kako popravljati mobilni telefon

Često se može čuti čim telefon krene da “baguje” i da usporava sa radom da je vreme za novi uređaj. Takođe, nakon bilo kog fizičkog oštećenja mnogi veruju da se ne isplati popravljati već da odmah treba kupiti nov telefon.

S obzirom na to da novi modeli izlaze na tržište svake godine, zaista možete menjati telefone na godišnjem nivou. Ipak, ovo je izuzetno velika investicija, a osim što nije finansijski isplativo, nije ni praktično konstatno podešavati i prilagođavati novi mobilni uređaj sebi. 

Ukoliko ste uložili novac u zaista kvalitetan uređaj, savetujemo da razmislite pre nego što tako lako odustanete od njega, a evo i odgovara na pitanje kada vredi popravljati mobilni telefon. 

Kada pronađete pouzdan servis telefona 

Baš kao što ćete auto odvesti kod majstora kome verujete, tako i telefon treba da ponesete u servis koji ima dobru reputaciju i koji će u potpunosti otkloniti problem koji je vaš telefon imao. Posetite sajt www.servismobilnihtelefona.co.rs i pogledajte primer servisa mobilnog telefona koji pruža širok spektar pouzdanih usluga. 

Takođe, obratite pažnju i na to koliko će vam vremena telefon biti na popravci, da li vam traže novac unapred, i raspitajte se da li postoje pozitivna iskustva za servis za koji ste se opredelili, kako biste se uverili da telefon ostavljate u sigurnim rukama. 

Kada baterija telefona oslabi 

Jedan od najboljih načina da telefonu “udahnete” novi život jeste da mu zamenite bateriju. Ukoliko niste znali, na gotovo svim moblinim telefonima fabrička baterija se može izvaditi i zameniti novom baterijom. 

Ovo je vrlo isplativa investicija za sve koji imaju izuzetno kvalitetan telefon, koji sasvim solidno radi, ali se brzo prazni – jednostavnom zamena baterije u servisu imaće efekat baš kao da ste kupili novi telefon. 

Obično je potrebno da samostalno kupite bateriju za svoj telefon (najbolje je da to uradite u brendiranoj prodavnici odakle ili u ovlašćenoj prodavnici delova za telefon), a potom da je ponesete u servis zajedno sa telefonom i sačekate da vam bude zamenjena. 

Ova korekcija ne bi trebalo da traje duže od dan, tako da su velike šanse da istog dana podignete svoj telefon.

Kada se može zameniti staklo na telefonu 

Jedan od najneprijatnih scenarija jeste kada vam telefon padne pravo na ekran, nakon čega ekran pukne. Pre svega, neophodno je imati zaštitno staklo, ali kako se različite nezgode dogode i sa i bez ove zaštite, treba reći nešto na temu zamene ekrana. 

Postoje mnoge urbane legende da je zamena ekrana skuplja nego novi telefon, međutim ovo uopšte ne mora da znači. Pre svega, nije isto da li se menja staklo telefona ili ekran. Kada se menja staklo (što nije moguće kod svih modela) menjate fizički ono što je puklo, dok pri zameni ekrana zapravo menjate ceo tač skrin, što može biti veći novčani izdatak. 

Ukoliko vam je ekran samo napukao, i idalje možete normalno da koristite svoj uređaj, ne morate žuriti da menjate celo staklo. Istini za volju, ovo može biti vrlo estetski neprijemčivo i nezgodno zbog čega nije ni čudo što mnogi i u tom slučaju nose telefon u servis na zamenu ekrana. 

Kada vam telefon ne reaguje na punjač 

Kada je sa telefonom sve u redu ali ne može da se puni kako treba, prvo proverite da li je do punjača, a ukoliko nije znači da treba da zamenite konektor punjača (ulaz). Ovo se isplati ukoliko ste potpuno zadovoljni svojim uređajem i ne želite novi telefon. 

Ovo nije velika novčana investicija, a zapravo će vam biti izuzetno značajna, jer će za tren oka vratiti vašem telefonu stari sjaj.  

Kada treba da dekodirate telefon 

Ovo nije konkretna popravka, ali jeste nešto zbog čega svoj mobilni telefon treba da odnesete u servis. Naime, dešava se da telefoni doneseni iz inostranstva budu kodirani i blokirani za određene mobilne mreže. 

Kako ne biste morali da odustanete od željenog uređaja sve što je potrebno jeste da odnesete telefon na dekodiranje u servis i da vam oni vrate uređaj koji ćete moći da koristite u svojoj zemlji i željenoj mreži bez ikakvih problema. 

Ukoliko treba da menjate kameru na telefonu (ona se uglavnom ne popravlja nego menja) raspitajte se o ceni, a isto važi i za menjanje zvučnika i mikrofona telefona. Ukoliko bi ova popravka mnogo doprinela vašem telefonu, a ima razumnu cenu, itekako se isplati da obavite popravku i ponovo uživate u svom telefonu!