Kako što duže očuvati funkcionalnost mobilnog telefona?

Mobilni telefoni predstavljaju uređaje moderne tehnologije za čiju se proizvodnju koriste osetljivi materijali, stoga zahtevaju adekvatnu upotrebu, zaštitu, kao i redovno održavanje kod mobilnih servisera, ukoliko je to potrebno.

Proizvođači se trude da naprave savršen sklad između unutrašnjih komponenti i spoljašnjeg izgleda telefona, kako bi dobili što bolji proizvod pogodan za svakodnevnu upotrebu od strane korisnika.

Sa druge strane, problem može nastati po pitanju toga na koji način se vlasnici telefona ophode prema njima. Poprilično je čest slučaj nemarnog ponašanja i nedovoljne zaštite, a za uzrok možemo uzeti široku dostupnost mobilnih telefona koja dozvoljava pojedinim korisnicima da ih nedovoljno cene i čuvaju.

U nastavku teksta saznajte nešto više o savetima vezanim za očuvanje telefona radi njihove što veće dugotrajnosti. 

Neophodna oprema telefona za adekvatnu zaštitu od spoljnih uticaja

Mobilni telefoni zahtevaju spoljašnju zaštitu zbog mnogih nepredviđenih okolnosti koje ih mogu zadesiti. Razni su uzroci i mogućnosti nastanka oštećenja na mobilnim uređajima, a kao najčešći je definitivno ispadanje na tvrdu podlogu zbog čega može doći do pucanja ekrana. 

Zaštitite ekran telefona tako što ćete postaviti zaštitno staklo na površinu ekrana i time vašem mobilnom uređaju obezbediti sigurnost od ogrebotina i udaraca o tvrdu podlogu. Može se desiti da dođe do oštećenja samog stakla, međutim njega možete zameniti i postaviti drugo, te na taj način sačuvati mobilni od dugotrajnijih oštećenja.

Telefoni koji nemaju zaštitno staklo, a izloženi su učestalijim ogrebotinama, padovima i sličnim okolnostima nastalim nemarnim i nespretnim ponašanjem, skoro sigurno će imati manji životni vek trajanja.

Pored zaštitinih stakala, izdvajamo maske za mobilne telefone, kao još jedan od elemenata iz kategorije opreme za pomenute uređaje bez obzira da li se radi o iPhone ili Android telefonima.

One su takođe poprilično bitne za produžavanje životnog veka telefona, s obzirom da ublažavaju posledice uticaja spoljih faktora u vidu ogrebotina i udaraca.

Čuveni mit o baterijama mobilnih telefona

Sigurno je svako od nas makar jednom čuo za priču o tome da je svakom novom telefonu potrebno punjenje od 3 puta po 12 sati kako bi se baterija formirala na pravi način.

To je bilo tačno kada se govori o periodu od pre 10-ak godina kada su još uvek bile u upotrebi nikl-metal-hibrid baterije, te ste zato verovatno od roditelja čuli da svaki mobilni telefon mora da se puni na takav način. 

Međutim, u današnje vreme većina mobilnih uređaja ima litijum-jonske baterije, a kod njih je potrebno samo prvonitno punjenje od 12 sati neprekidno. Svakako ni ova tvrdnja nije u potpunosti proverena, ali mnogi praktikuju opisanu aktivnost kako bi bili sigurni.

Litijum-jonske baterije imaju značajno duži vek od pređašnjih modela, te se mogu mnogo više puta prazniti i puniti. Ove baterije se mogu dopunjavati, a čak je i poželjno ne dopuštati im da se svaki put isprazne do kraja. Međutim, uzmite u obzir da se čestim dopunjavanjem smanjuje njihova dugotrajnost.

Ono što je potvrđeno i definitivno poželjno za bateriju mobilnih telefona je njeno pražnjenje do gašenja telefona kako bi se restartovao i osvežio operativni sistem. Ovu aktivnost je najbolje praktikovati minimum jednom mesečno. 

Takođe, ukoliko ste aktivni na društvenim mrežama i redovno koristite aplikacije poput You tube-a, Instagrama, Tik Toka i drugih, ne očekujte da vam baterija traje predugo, te u svakoj situaciji budite spremni za dopunu baterije.

Potrebno je pronaći određen sklad pri dopunjavanju baterije, kako bi ona trajala što duže i funkcionisala na pravi način. Takođe, ne pokušavajte sami da vršite potencijalno potrebnu popravku, s obzirom da je većina baterija integrisana sa uređajem, te zahteva pomoć stručnjaka.

Kako se mobilni telefon ponaša pri izlaganju ekstremnim temperaturama?

Mobilnim uređajima definitivno ne prijaju ekstremne vremenske prilike, te nema potrebe izlagati ih visokim temperaturama i hladnoći.

Niske temperature utiču na dužinu trajanja baterije i imaju negativne efekte po nju. Takođe,  može se desiti da telefon ne reaguje na dodir ili da slika na ekranu bude mutnija pri izlaganju hladnom vazduhu. 

Najveći problem može nastati pri ispadanju mobilnog uređaja na tvrdu površinu pri temperaturama ispod nule jer dolazi do pucanja ekrana.

Sa druge strane, visoke temperature takođe nisu pogodne za telefon zbog ubrzavanja hemijskih reakcija i oštećenja strukture zadužene za održavanje napona. Osim toga, površinski sloj ekrana je poprilično osteljiv, a pri preteranom izlaganju suncu može se oštetiti displej.

Najpogodnija temperatura za sve uređaje visoke tehnologije, pa tako i za mobilne telefone, iznosi 23 stepena, što jeste sobna temperatura, a ukoliko imate potrebu za upotrebom po ekstremnijim uslovima, potrudite se da to bude u kratkim vremenskim intervalima.

Dugotrajnost telefona je poprlično upitna i zavisi od mnogobrojnih faktora. Neki od njih tiču se kvaliteta samog uređaja, te se potrudite da izaberete najbolji model za novac koji ste spremni da izdvojite. Pored toga, veliku ulogu igra način korišćenja i može biti presudan u pojedinim situacijama. Međutim, ukoliko imate kvalitetnu zaštitnu opremu, pametno trošite i punite bateriju, te ne koristite mobilni pri ektremnim temperaturama, sigurno je da možete produžiti njegov životni vek. Redovna poseta mobilnom serviseru isto tako puno pomaže ukoliko postoje neki veći kvarovi. Za detaljnije informacije raspitajte se prema tome koji model telefona posedujete.