Da li vam je potrebna kvalitetna matična ploča za gejming?

Pitanje „da li je vaša matična ploča bitna za gejming“ je kao da pitate da li tip gume na vašem automobilu utiče na vožnju.Nećete primetiti značajnu razliku u trakciji osim ako ne potrošite puno novca na gume. Slično tome, vrsta matične ploče koju kupite obično neće uticati na vaše gejming performanse sve dok ne pređete na visokokvalitetne modele.

Evo na šta treba da obratite pažnju pre nego što kupite novu matičnu ploču.

Kako odabrati pravu matičnu ploču za gejmerski računar

Na tržištu postoji beskonačan broj različitih modela, mnogi od njih su veoma slični po ceni i karakteristikama.

Dodajte tome konfuzne nazive (uobičajene u hardverskom svetu) i dugačke tehničke specifikacije koje su nerazumljive običnom korisniku i lako ćete zalutati u mračnom svetu istraživanja matičnih ploča.

Ali dobra stvar je da je teško napraviti ozbiljnu grešku pri izboru matične ploče za gejmerski računar ako se pobrinete za kompatibilnost i malo istraživanja putem profesionalnih (ne potrošačkih) recenzija.

Svejedno, sve matične ploče nisu jednake, i definitivno postoje modeli koje treba izbegavati, ili koji nisu tako dobar izbor kao druge ploče u određenom cenovnom rangu. Pažljivim istraživanjem možete dobiti više za svoj novac, birajući matičnu ploču koja pruža najbolju vrednost za vaš računar. 

Da li matična ploča utiče na FPS?

Matične ploče ne utiču direktno na performanse prilikom igranja. Ipak, mogu imati značajnu ulogu u optimizaciji komunikacije između komponenti. Ono što će vaš tip matične ploče uraditi je da će omogućiti grafičkoj kartici i procesoru da komuniciraju brže i bolje (ili lošije). To je nešto slično uticaju Solid State Drive-a (SSD) na FPS. Ne utiče direktno na broj frejmova, ali definitivno čini vaš računar odzivnijim i vaše igre će se mnogo brže učitavati.

Da li je procesor bitan kod izbora matične ploče?

Kada je reč o procesoru, to je lakše razumeti. Vrsta procesora određuje vrstu matične ploče koja vam je potrebna. Na primer, ako izaberete Intel CPU, morate dobiti matičnu ploču sa soketom 775, inače procesor neće odgovarati matičnoj ploči.  Takođe, tip matične ploče utiče na to koliko možete da pojačate procesor a da ne pravite probleme. Neće sve igre primetno profitirati od pojačavanja procesora (overclocking), ali nije loše probati. Na primer, Intel Z-serija matičnih ploča omogućava overkloking uz odgovarajući K-serija CPU. Kod AMD Ryzen procesora, većina čipseta, osim budžetskog A320, omogućava ovu opciju. Međutim, za razliku od Intel matičnih ploča, ove ploče se znatno razlikuju po kvalitetu i sposobnosti pojačavanja.

Da li je bitno kakva je grafička kartica (GPU)?

Osnovna stvar je da je GPU najvažniji deo za performanse u igrama, tako da vam treba dobar „kanal“ u obliku PCIe porta da bi brže čitao i prenosio podatke.

Današnji PCIe x16 portovi za grafičke kartice mogu biti verzije 2.0 (5GHz), 3.0 (8GHz) ili najnovije 4.0 (koji ima duplo veći protok od 3.0) i dolaze sa novim matičnim pločama poput Ryzen X570.

Koliko treba da potrošite na gejmersku matičnu ploču?

Većina matičnih ploča nudi malo razlike u performansama za igre, tako da možda nije uvek opravdano potrošiti stotine evra na sledeću ploču samo radi dodatnih 4FPS. Preporuka je da uvek birate srednje rangirane ploče ako je moguće. Ali, naravno, neki ljudi su ograničeni budžetom, a drugi žele da se takmiče u trošenju što više novca na svoju konfiguraciju. Veća cena ne znači nužno veće brojeve kada su u pitanju matične ploče.

Cena matičnih ploča vezana je za nekoliko stvari:

  • Izgled
  • Set funkcija

Matične ploče koje izgledaju luksuzno sa svetlećim LED lampicama uvek će biti skuplje zbog tih karakteristika. Međutim, često se koriste samo uz visoko performansne matične ploče, pa možda imate sreće tu.

Set funkcija će svakako povećati cenu matične ploče. Na primer, matična ploča sa tri USB 3.0 porta koštaće više od one sa tri USB 2.0 porta.

Niži rang matične ploče koje podržavaju overkloking trebalo bi da vas koštaju oko 100 evra pa naviše na AMD strani, u zavisnosti da li birate B350 ili B450, dok za Intel, Z370 i Z390 modeli koštaju malo više od 150 evra za najjeftinije modele.

Presuda: Da li vam je potrebna dobra matična ploča za gejming?

Vaš izbor matične ploče na kraju neće previše uticati na vaše gejming iskustvo. Međutim, izbor matične ploče može uticati na vaše ukupno iskustvo sa PC računarom. Overklokovanje će uvek biti značajna tema, jer omogućava značajan porast performansi, posebno po evru. Ako imate mogućnost za to, uradite to! I ako imate izbor da to uradite… URADITE! Uvek overklokujte.

Vaš izbor matične ploče (posebno čipseta) će biti važan ukoliko želite da pomerite granice vašeg procesora.Dakle, pobrinite se da izaberete odgovarajući čipset za odgovarajuće CPU-ove, ne treba vam X570 matična ploča za Ryzen 3 1200.

I najvažnije od svega… Izaberite ploču koja vam se vizuelno sviđa! Nije baš najvažnije, bićemo iskreni s vama, ali hej, sve se svodi na estetiku.

Ipak, nemojte kupovati matičnu ploču samo zato što izgleda “cool”.