5 najboljih destinacija za venčanje na prostoru bivše Jugoslavije

venčanja

Uspešno ste prošli sve stresne faze jedne veze, čudni prvi sastanak je protekao kako treba, upoznali ste roditelje i preživeli ste napad anskioznosti pre prosidbe. Vaša lepša polovina je rekla sudbonosno “da” a sve što je sada ostalo je da se organizuje venčanje.

Iako vam na prvi pogled može izgledati da je najteži deo prošao, organizovanje venčanja, uopšte nije lak poduhvat. Od pravljenja spiska gostiju, do biranja lokacije gde će se celi događaj odigrati, postoji gomila peripetija koje treba proći

Svesni smo koliko organizacija venčanja može biti naporna i stresna, pa samo se zato, u ovom tekstu, potrudili da vam olakšamo ovaj proces. Zato, nastavite da čitate kako biste saznali 5 naboljih destiancija za venčanje na prostoru bivše Jugoslavije. 

Beograd – bivša prestonica Jugoslavije i prava Balkanska metropola

Beograd je prestonica Republike Srbije, broji skoro dva miliona stanovnika i predstavlja pravu balkansku metropolu sa mnoštvom kulturno-istorijskih spomenika, živopisnim noćnim životom i arhitekturom koja će vas ostaviti bez teksta. 

Njegova lokacija je veoma zanimljiva budući da je ovaj grad jedan od retkih koji se nalaze na ušću dve reke. Sam centar starog utvrđenja ovog istorijskog grada posmatra ušće Save i Dunava i stvara fantastičan prizor koji privlači turiste širom sveta

Beograd je idealna destinacija za venčanje jer nudi ogroman broj kvalitetnih lokacija za održavanje vaše proslave po pristupačnim cenama.  Ukoliko izaberete Beograd kao destinaciju vašeg posebnog dana, savetujemo vam da se celi događaj odigra u centru grada.

Sale za venčavanje WedLux su odličan izbor zbog vrhunskog kvaliteta usluge, pristupačne lokacije i povoljnih cena. Nalaze se u okviru hotela Majestic na Obilićevom vencu, odakle lako možete obići sve najveće znamenitosti Beograda kao što su Saborna crkva, staro utvrđenje Kalemegdan i Trg republike. 

Sveti Stefan – Venčanje iz snova na luksuznom, crnogorskom ostrvu

Sveti Stefan, pored toga što je ostrvo, je ujedno i hotelski rezort koji se nalazi u Jadranskom moru, na udaljenosti od samo 6 kilometara od Budve. Dužina obale ovog ostrva iznosi samo 2 kilometra a prostire se na 12,400 kvadratnih kilometara i povezano je sa kopnom uskom prevlakom (tombolom) kako bi se omogućio pristup drumskih vozila. 

Zbog svoje lepote, ovo ostrvo je tokom 20. veka postalo raj za mnoge svetske turiste ali i poznate ličnosti iz sveta glume, muzike i sporta među kojima su Orson Vels, Elizabet Tejlor, Sofija Loren, Merilin Monro, Kirk Daglas i mnogi drugi. Oni su odsedali u luksuznom rezortu koji je uspešno poslovao sve do raspada Jugoslavije 90-ih godina prošlog veka. 

Venčanje na ovom ostrvu će bez greške biti venčanje iz snova. Čitavom doživljaju doprineće prelepi pejzaži, kristalno čisto more i peščane plaže, a ljubazno i profesionalno osoblje će se potruditi da sve vaše želje budu ispunjene na najvišem nivou. 

Međutim, za organizovanje ovakvog događaja na ovom ostrvu trebaće vam prilično velika suma novca, koja je, uistinu, opravdana zbog svih pogodnosti koje ovo mesto pruža. 

Split – letnja rezidencija rimskih careva i pravi dijamant Jadrana 

Split je najveći grad Dalmacije i drugi grad, po veličini, Hrvatske. Nalazi se u istočnom delu Jadranskog mora, odnosno u zapadnoj Hrvatskoj a prostire se duž čitavog poluostrva ali i njegove okoline

Grad je nastao od grčke provincije po imenu Spalatos, a njegova odlična lokacija i povezanost sa okolnim ostrvima i Apeninskim polustrvom je doprinijela njegovom daljem razvoju. Sadrži obilje kulturno-istorijskih spomenika, među kojima je najupečatljivija palata rimskog cara Dioklecijana, a mnogi ga smatraju najlepšim gradom Jadrana.

Zahvaljujući svojoj lepoti, prelepim plažama i kulturno-istorjskim vrednostima, Split se ubraja u jedno od najpopularnijih svetskih letovalištva. Svetska popularnost je omogućila stanovnicima ovog grada da znatno podignu standard pa cena organizovanja venčanja u ovom gradu može biti prilično visoka, ali i vredna svakog dinara. 

Ohrid – Idealno mesto za čarobno venčanje u vizantijskom stilu

Grard Ohrid se nalazi u Severnoj Makedoniji i sedište je Ohridskog okruga, a dobio je naziv po jezeru na čijim oblama se i nalazi. 1980. godine se ubraja u deo svetske, kulturne i prirodne baštine od strane organizacije UNESCO.

Nastanak ovog grada vezuje se za antička vremena, kada se zvao Lihnos, od grčke reči za svetlost. Međutim, za vreme Vizantije, pisci su nazivali ovaj grad Ahrida, a upravo od tog naziva se vremenom stvorilo i današnje ime ovog grada, Ohrid.

Ohrid je i veoma popularna turistička destinacija jer se nalazi na obali prelepog, istoimenog jezera. Ima mnoštvo prelepih restorana i svečanih sala, čija je cena veoma pristupačna u odnosu na ostale gradove na ovoj listi, sa pogledom na samu obalu. A budući da ovaj grad ima čak 365 crkvi, ne morate brinuti ni o gužvama u crkvi

Sarajevo – Ovekovečite vašu ljubav na raskrsnici Evrope i Orijenta

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i broji nešto više od pola miliona stanovnika. Nalazi se u u podnožju Dinarskih planina a kroz ovaj grad protiče čuvena reka, Miljacka. Ovaj grad, osim što je prestonica, predstavlja i politički, finansijski, društveni i kulturni centar Bosne i Hercegovine.

Ovaj grad mnogi nazivaju detetom Evrope i Orijenta. Njegova arhitektura će vas ostaviti bez teksta, a spoj različitih kultura će se postarati da uspomene iz ovog grada veoma teško padnu u zaborav

Sarajevo je pored svog kulturno-istorijskog značaja i raj za gurmane. Veliki broj zanatskih, uslužnih radnji neguju tradicionalni način pravljenja bosanskih specijaliteta, poput ćevapa, bureka i raznih vrsta pita. 

Raskrsnica Evrope i Orijenta, splet tradicionalnog i modernog, kao i Sarajevo na reci Miljacki idealan je spoj  da ovekovečite vašu ljubav sa voljenom osobom zbog mnoštva prirodnih i istorijskih lepota koje ovaj grad nudi, po veoma pristupačnim cenama. 

Šta god da izaberete, nećete se pokajati

Venčanje je veoma važan čin, naročito za ljude sa prostora bivše Jugoslavije. To je, ujedno i drugi najbitniji trenutak u životu svakog čovjeka, odmah nakon rođenja deteta, pa je veoma važno na koji način i gde će se odigrati svadbena ceremonija.

Nadamo se da smo vam, nakon ovog teksta, dali nekoliko ideja kada je u pitanju biranje lokacije za venčanje na teritoriji bivše Jugoslavije. 

Međutim, osim navedenih gradova u ovom tekstu, koju god lokaciju od Vardara, pa sve do Triglava da odaberete, nećete se pokajati zbog obilja prirodnih, istorijskih i kulturnih znamenitosti koje ovo područje obuhvata.