Za koje zemlje je potreban zeleni karton?

Verujemo da gotovo svi vozači znaju šta je zeleni karton i čemu služi, ako ne znate sigurno ste čuli da postoji. To je međunarodni dokument koji služi kao potvrda da posedujete obavezno osiguranje od autoodgovornosti u inostranstvu.

Ukoliko ne putujete često, uvek se postavlja pitanje za koje zemlje je potreban zeleni karton? Tu informaciju ćete saznati u ovom tekstu, a imajte na umu da ovaj dokument ne gledate samo za zemlju u kojoj ćete boraviti, već za sve države kroz koje prolazite.

Koje zemlje traže zeleni karton?

Pre bilo kog putovanja van granica naše lepe zemlje, proverite da li prolazite kroz neku od zemalja sa kojom Srbija nema sporazum, odnosno koja zahteva posedovanje zelene karte osiguranja.

Poslednji sporazum koji je stupio na snagu 2012. godine našim vozačima je doneo olakšice. Iako dobijanje međunarodne polise nije komplikovano, ipak je jednostavnije kada vam taj dokument nije potreban.

Veliki broj zemalja pridružio se ovom sporazumu, tako da u tim zemljama važe polise koje već imate.

Da li treba zeleni karton za: Bosnu (Republiku Srpsku), Crnu Goru, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Grčku?

Ovo su zemlje u koje naši putnici najčešće putuju na odmor i za koje najviše upita postoji. Sreća za nas je što sve gore navedene države su članice spomenutog sporazuma, tako da prilikom vožnje na njihovoj teritoriji nije potrebna zelena karta.

Zemlje u kojima takođe nije potrebna međunarodna polisa su: Austrija, Švajcarska, Nemačka, Italija,  Slovačka, Slovenija, Češka Republika, Španija, Francuska, Belgija, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, Kanalska ostrva i ostrvo Man, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Švedska, Lihtenštajn, Andora, Norveška i Island.

Da li treba zeleni karton za: Makedoniju, Albaniju, Tursku, Rusiju?

Nažalost, i dalje postoje zemlje koje našim vozačima mogu zatražiti ovaj dokument već na granicama. Našim vozačima je bitno da spomenemo da su to zemlje: Makedonija, Albanija i Turska.

Iako mali broj srpskih vozača putuje automobilom u ove zemlje, želimo da spomenemo da i one spadaju u grupu država koje zahtevaju zeleni karton: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Izrael, Iran, Tunis, Maroko.

Ko izdaje zeleni karton i koliko važi?

Još jednom da spomenemo, da zeleni karton ne gledate samo za zemlje gde ćete provesti odmor, već za sve države kroz koje vozite. Ako na putu do vaše destinacije prolazite kroz neku od zemalja koje smo naveli u grupi onih za koje je potrebno izvaditi međunarodnu polisu, morate je imati u vozilu.

Kako doći do zelene karte osiguranja? Ovaj dokument može vam izdati samo osiguravajuća kuća koja vas trenutno osigurava od autoodgovornosti.

Posetite neku od poslovnica vašeg osiguranja, a ukoliko imate osiguranje Delta Generali ili Triglav, za nekoliko minuta možete dobiti zeleni karton i u prostorijama tehničkog pregleda DON u Beogradu.

Zeleni karton važi do isteka registracije. Važno je da znate, kada god da izvadite međunarodni dokument njegovo trajanje je do kraja važenja osnovnog osiguranja.

Potrebna dokumenta i cena zelenog kartona

Cena zavisi od osiguravajuće kuće i trenudne ponude, ali uglavnom se kreće od 2.000-3.000 dinara. Nismo sigurni da li sve poslovnice osiguravajućih društava imaju platni promet, zato ukoliko ste osigurani u Delta Generali ili Triglav osiguranju, savetujemo da zeleni karton izvadite u prostorijama tehničkog pregleda DON.

Poseduju kancelarije na 3 lokacije u Beogradu: Viline Vode, Zemun i Bogoslovija. Na licu mesta plaćate taksu i odmah dobijate ovaj međunarodni dokument.

Procedura dobijanja međunarodne polise je vrlo jednostavna. Od dokumentacije trebate ponedi samo polisu obaveznog osiguranja i saobraćajnu dozvolu.

Kupovina zelenog kartona na granici

Još jedna informacija koja vam može biti od koristi. Ukoliko ste krenuli na put iznenada, ili ste potpuno zaboravili da vam je zeleni karton potreban, postoji rešenje i za takve situacije.

Na svakom graničnom prelazu možete kupiti međunarodno polisu, ali naravno uvek ima začkoljica. Na granicama cene su nekoliko puta veće, a njihovo trajanje je dosta kraće, gotovo samo za vreme tog putovanja.

Zato vas savetujemo da zeleni karton izvadite na vreme ukoliko često putujete i nećete morati da razmišljate do isteka registracije.

Informacije i dobijanje zelenog kartona u Beogradu

Agencije za registraciju i tehnički pregled sada imaju mnogo veća ovlašćenja i paket usluga sada je daleko veći. Sve možete uraditi na jednom mestu i tako uštedeti dosta vremena.

Naši prijatelji iz agencije “DON” stoje vam uvek na raspolaganju za sve informacije vezane za tehnički pregled, registraciju i potrebnu dokumentaciju svih vrsta vozila. Posetite njihov sajt i dodatno se informišite o njihovom radu i lokacijama.