Studentski vodič za traženje stanova u Beogradu

Za sve one studente koji nisu želeli ili nisu uspeli da se usele u neki od beogradskih studentskih domova, preostaje opcija traženja privatnog smeštaja. Naročito ako ste brucoš, prvi susret sa novim gradom i okolnostima u kojima ste se našli može biti zbunjujuć. Kada je u pitanju potraga za stanom, morate znati neke osnove. Sigurno ne želite da nakon par meseci završite na ulici zbog lošeg gazde, ili sa novčanim problemima, plaćajući popravke u stanu na koje niste računali. Najbolje što možete da uradite za sebe kako se ne biste našli u neprijatnoj situaciji jeste da se unapred raspitate i spremite za traženje stana.

Odaberite odgovarajući deo grada

Iako se može desiti da vam se baš sviđa Dorćol i zamišljate sebe da tu živite, a studirate na Fakultetu Organizacionih Nauka, morate napraviti kompromis. Ono što je bitno je da se nalazite u delu grada koji odgovara vašim svakodnevnim obavezama. Zbog toga se, makar na početku studiranja, preporučuje da tražite stan u kraju gde se nalazi i vaš fakultet. Izdavanje u Beogradu je veoma širok pojam, pa se skoncentrišite na gledanje stanova koji u svojoj blizini imaju i ostale bitne lokacije za vas, kao što je veliki supermarket, teretana, park, ili bilo šta drugo što znate da će vam biti od koristi.

Napravite kalkulaciju troškova

Uvek tražite stan koji ima odgovarajući odnos cene i kvaliteta. Ne želite da preplatite stan samo zato što se nalazi na dobroj lokaciji. Takođe, iako je stanarina relativno niska, ne zaboravite da se raspitate o svim dodatnim troškovima koji će se javljati. Za nekoga ko dolazi iz porodične, privatne kuće, može biti neobično plaćanje infostana, ali je u stanovima to često neminovnost. Pritom, infostan može biti i preko 10.000 dinara mesečno, u zavisnosti od vrste usluga. Na primer, ukoliko je u pitanju stan sa centralnim grejanjem, račun za infostan će sigurno biti nešto viši. Ako je, pak, radi o grejanju na norveške radijatore, raspitajte se do koje visine računi za struju idu tokom grejne sezone. Na taj način zaobići ćete neprijatna iznenađenja u vidu računa od po 20.000 za električnu energiju.

Obratite pažnju na stanje stana

Vasnici stanova imaju naviku da prećute određene nedostatke u stanu. Stoga je na vama da sve ispitate prilikom prve posete stanu. Ne bojte se da postavite pitanja o svemu što vas zanima, a potom i sami prođete kroz stan i proverite sve. To znači da uđete u svaku prostoriju, proverite pod, prozore, česme i odvode za vodu. Ukoliko pronađete neki nedostatak za koji pretpostavljate da se kasnije može pretvoriti u problem koji se mora popravljati, odmah recite vlasniku, kako bi znao da potencijalni kvar nije do vas.

Proverite vlasnike stanova

Kao što proveravate stan u koji želite da se uselite, tako morate proveriti i njihove vlasnike. Jasno oderdite koji je rok za plaćanje stana, na koji način ćete regulisati plaćanje računa i eventualnih popravki. Potpišite ugovor, kako bi se obe strane zaštitile. Uverite se u to da će vlasnik poštovati vašu privatnost i neće dolaziti nenajavljen i ulaziti u stan bez vaše dozvole. Često zbog loših stanodavaca ispaštaju stanari, pa su primorani da se zbog toga isele.

Pažljivo sa cimerima

Odlučite na vreme da li želite da svoj životni prostor delite sa nekim, ili želite potpunu privatnost za sebe. Za neke ljude nije problem da traže stanove u kojima već neko živi, pa da postanu cimeri sa ljudima koje do tada nisu poznavali. To može biti veoma zabavno i novo iskustvo. Ipak, imajte na umu da takva osoba mmožda i neće biti baš simer iz snova. Naučite da pravite kompromise i budite uvek otvoreni kada su u pitanju dogovori i obaveze svih stanara u prostoru. Ukoliko želite da živite sami, to je odlična opcija jer ćete na taj način imati potpunu kontrolu nad svojim prostorom. Ipak, znajte da će vas takav luksuz sigurno više i koštati, pa razmislite da li ste spremni da plaćate više takav luksuz.

Svakodnevno pratite nove oglase

Proveravajte stalno sajtove za izdavanje stanova. Oni su najkorišćeniji kanal komunikacije i oglašavanja kada je u pitanju izdavanje stanova. Bez obzira na to da li su oglasi na Novom Beogradu, Voždovcu ili Zvezdari, uvek ćete na jednom mestu pronaći sve potrebne informacije i biti u toku sa novim ponudama stanova.

Ne prepuštajte potragu za stanovima slučaju. Uzmite sve u svoje ruke i prateći jednostavne korake pronađite stan po svojoj meri. Nije jednostavno biti student, naročito van svog grada. Upravo zbog toga, potrudite se da vam studentski dani prođu u što većoj zabavi i u najboljem mogućem životnom prostoru.