Saveti za prodaju nekretina

Iako deluje jednostavno, prodaja nepokretnosti nije nimalo naivan proces. Potrebno je da budete komunikativni, vešti, sposobni da brzo donosite odluke i pre svega dobro organizovani. Bilo da želite da promenite lokaciju stanovanja ili da uz sitna ulaganja preuredite stan i zaradite, postoji nekoliko faktora na koje morate da obratite pažnju. U nastavku teksta spomenućemo koji su to najvažniji saveti za prodaju nekretnina.

Ulaganja povećavaju šansu za prodaju, ali ne i cenu

Većina prodavaca se, pre nego što postavi oglas ili angažuje agenciju, odlučuje da uloži novac u svoju nekretninu, smatrajući da će takav poduhvat uticati na povećanje cene. Međutim, u većini slučajeva se ispostavi da se prodavcu vrati samo određeni procenat uloženog, a nije isključeno i da dođe do finansijskih gubitaka. Naravno, ovo ne znači da ne treba da uložite u svoju nepokretnost, već vam samo skrećemo pažnju da renoviranje ne znači nužno povećanje cene. Čak i u slučaju da ne zaradite, možete biti sigurni da će ulaganje ubrzati proces prodaje, tako da ćete na neki način – svakako biti u dobitku.

Saveti za prodaju nekretnina – možete i bez agencijaekretninu možete prodati i bez agencije

Ukoliko smatrate da ste dovoljno vešti i talentovani za prodaju, svoju sreću možete okušati i bez angažovanja agencija za prodaju. Dovoljno je da napravite naloge na sajtovima koji se bave kupoprodajom nekretnina (ili uopšteno prodajom) i objavite nekoliko fotografija svog stana. Potrudite da sastavite kvalitetnu recenziju stana sa detaljnim informacijama o kvadraturi, gradnji i lokaciji na kojoj se nalazi. Poželjno je da enterijer nekretnine na slikama izgleda uređeno i čisto, kako bi oglas bio privlačiji potencijalnim kupcima. 

Važno: Iako ćete na ovaj način brzo i jednostavno ući u proces prodaje, morate da znate da se kupci neće odmah javiti. Ne očekujte previše, pružite dovoljno vremena i strpljivo sačekajte svog kupca. Način oglašavanja je u ovom slučaju od presudnog značaja, tako da bi bilo poželjno da platite promociju oglasa. 

Pokušajte da prodate stan preko preporuka 

Preporuka je verovatno najlakši način da prodate svoju nepokretnost. Ukoliko se „krećete” u društvu i imate puno poznanika, spomenite svakom ponaosob da želite da prodate svoju nekretninu. Dostavite nekoliko fotografija uređenog stana, te istaknite najvažnije informacije o nekretnini i potrudite se da se „vest“ što više pročuje. Ako pak niste sigurni da bi ovakva prodaja uspela, najtoplije vam preporučujemo da se okrenete specijalizovanim agencijama za prodaju nepokretnosti.

Kako pronaći dobru agenciju za prodaju nekretnina?

Za početak, najbolje je da napravite mali popis agencija. Iskoristite moć interneta i na papir izdvojite najbolje firme za prodaju nepokretnosti, kao i njihove brojeve telefona. Izbor možete formirati na osnovu ocena, recenzija ili preporuka sa foruma. Naša preporuka je da se fokusirate na agencije koje rade duži vremenski period, te da sve poslovne podatke proveravate na sajtu Agencije za privredne registre.

Svedoci smo raznih prevara u poslednje vreme, tako da će biti najbolje da posvetite nekoliko časova istraživanju. Ne žurite, već detaljno razmotrite sve opcije na tržištu, a u slučaju da poznajete nekog ko je već imao direktnu saradnju sa određenom agencijom, raspitajte se o iskustvima. Kada donesete finalnu odluku, pozovite agenciju i dogovorite dolazak agenta. Ukoliko se vaša nekretnina nalazi u Novom Sadu, Beogradu ili Nišu, imajte u vidu da će dolazak agenata biti znatno brži od očekivanog (agencije su uglavnom stacionirane u većim gradovima).

U slučaju da prodajete nekretinu u okolini prestonice, naš predlog je da se odlučite za agenciju Zidart nekretnine Beograd. 

Saveti za prodaju nekretnina – uredite stan pre dolaska agenta

Angažmanom agencije, većina administrativnog posla će biti završena i jedino što vam preostaje jeste da sačekate agenta. To vreme možete da iskoristite za uređenje svog stana ili kuće. Očistite prašinu, usisajte podove, izbacite višak stvari i makar privremeno se „rešite“ prljavštine koju za sobom ostavljaju kućni ljubimci. Kako ljubimci ne bi pravili neočekivane nestašluke ili ometali proces dogovaranja sa agentom, preporučujemo vam da ih odvedete kod komšije ili rođaka. 

Kada ugostite agenta, raspitajte se o uslovima saradnje, ne postavljajte visoke zahteve i budite realni sa cenom nekretnine. Nakon usmenog dogovora sa agencijom, dobićete ugovor o saradnji koji preostaje da pročitate i potpišete. Od tog trenutka biće samo pitanje vremena kada će se javiti prvi kupac, tako da već možete krenuti sa pakovanjem stvari i selidbom na drugu lokaciju. Nadamo se da su naši saveti bili od pomoći!