Šarm i lepote Tunisa – upoznati Biser Mediterana

tunis-grad
Pixabay.com

Ne treba da iznenadi što je Tunis jedna od najatraktivnijih destinacija za odmor Evropljana. Prepoznatljiva po mediteranskoj klimi, sunčanim danima, raskošnoj kulturi i istoriji, ova zemlja na severu Afrike je predivno mesto.

Za turiste koji su u potrazi za prelepim plažama sa palmama, ali i za sve radoznale duhom koji žele da urone u drugačiju kulturu i iskuse avanturu, Tunis je odličan izbor za letovanje. Otkrivamo vam šta neizostavno morate videti na ovom putovanju, bez obzira na to koja su vam interesovanja, ukus i budžet. Pročitajte.

Posetite istorijske spomenike Tunisa i rimske ruševine

Tunis ima mnogo toga da ponudi u pogledu istorijskih spomenika, ruševina i drugih oblasti bogatih istorijom. Razne oblasti zemlje su priznate od strane UNESCO-a, kao što je ribat u Susu. Kroz istoriju, Tunis je bio značajna lokacija kako za Rimljane, tako i za Feničane, a čuvena oblast je bila Kartagina iza koje je danas ostalo arehološko nalazište u Tuniskom zalivu.

Grad Kartaginu osnovali su Feničani u 8. veku pre nove ere. Feničani su poraženi od Rimljana 146. pre Hrista, a ovim područjem su tada Rimljani upravljali preko 500 godina. Arapi su izvršili invaziju u 7. veku, donevši islam sa sobom. Postao je deo Otomanskog carstva u 16. veku, sve dok Francuzi nisu preuzeli kontrolu 1881. godine. Tunis je stekao nezavisnost 1956. godine, ali veliki deo stanovništva još uvek govori francuski jezik. Ta burna istorija ostavila je traga na zemlji, a neke od najboljih stvari koje možete videti u Tunisu su ruševine i zgrade koje je ostavila svaka od ovih kultura. Pored ovog lokaliteta, postoji mnogo oblasti za istraživanje ako želite da saznate više o istoriji i kulturi zemlje.

el-džem-tunis
Pixabay.com

Ako obilazite Sus, možete posetiti ribat koji se nalazi u centralnoj medini u obliku rimske tvrđave.. Možete se popeti uz stepenice da biste uživali u fantastičnom pogledu i obići potom Arheološki muzej Susa. Još jedno popularno mesto za posetu je impresivan amfiteatar El Džem, izgrađen oko 238. godine nove ere. Amfiteatar je jedna od najočuvanijih rimskih kamenih ruševina na svetu i nalazi se na UNESCO listi spomenika pod zaštitom. Moguće je obići katakombe, odnosno hodnike ispod same arene poput gladijatora u rimsko doba, a isto tako popeti se na visoke nivoe gledališta i posmatrati pozornicu – mesto gde su se u davna vremena odvijale strašne borbe.

Prestonica Tunisa – spoj modernog i tradicionalnog

Kao prava mediteranska metropola, prestonica Tunisa je urbani grad u kom vas na svakom koraku čekaju živopisna sadašnjost i tragovi bogate prošlosti. Ako želite da istražite istoriju Tunisa, onda idite u medinu, šetajte uskim uličicama oivičenim prodavnicama ili pijacama (od kojih neki datiraju iz 13. veka!). Ovde možete kupiti sve: od odeće i kožne galanterije, preko ćilima do hrane, svežeg bilja i začina. Poznate tržnice su Ech-Chaouachine, El Attarine i El Berka.

Tunis je idealan spoj tradicije i modernog sveta – sa istorijskom medinom koja se susreće sa novijim prodavnicama, gradskim ulicama i drugim atrakcijama. U novijim gradskim ulicama postoji veliki broj restorana, kafića i šoping centara.

Uživajte na predivnim tuniskim plažama

Tunis je čuven po prelepim plažama, koje magnetski privlače turiste i smatraju se jednim od najvećih kvaliteta zemlje. U zavisnosti od toga gde letite u Tunis i gde odlučite da odsednete, možete praviti plan obilaska obale. Primera radi, južno od glavnog grada Tunisa nalazi se autentično odmaralište Hamamet. Beli pesak se proteže kilometrima duž tirkizne vode koja je savršena za ronjenje. Sam grad Hamamet je okružen zidinama iz 13. veka i tipično je mediteransko mesto.

Kada posetite Hamamet, provedite dan opuštajući se na pesku ili se opustite u kulturnom okruženju i učestvujte u brojnim zabavnim aktivnostima. Poseta Kasbahu iz 13. veka pružiće vam zadivljujući pogled na grad i more. Možete se uputiti i na selo na kamilama i videti grad iz drugačije perspektive. Hamamet je takođe raj za kupce jer ima šarmantne prodavnice suvenira na svakom uglu.

Malo dalje niz obalu, na nekih sat vremena od Hamameta i dva sata od prestonice, nalazi se Sus. Grad koji ćete prepoznati po divnoj luci i medini pod UNESCO-vom zaštitom. Plaže u Susu su sinonim za hedonizam, sa prelepim peskom i elegantnim plažnim mobilijarom. Izvesno je da ćete se u ovom gradu zaista opustiti kao retko gde na planeti.

Dobro je znati da za Tunis možete da rezervišete i avionski prevoz iz Niša. Za više informacija posetite link https://balkanfuntravel.rs/tunis-avionom-iz-nisa/

Doživite pustinju Saharu

sahara-pustinja
Pixabay.com

Odlazak do pustinje Sahare je jedna od najboljih stvari u Tunisu i nudi jedinstveno iskustvo i drugačiji doživljaj pustinje, sa mnogo manje gužve no što je to slučaj sa drugim oblastima. Lokalne agencije uglavnom imaju mnogo različitih aranžmana za izlet do dina Sahare. U zavisnosti od toga gde boravite, obično ćete moći dab irate ponude za obilaske koji traju od 2 do 4 dana. Noćne ture će vas odvesti daleko u dine za istinsko iskustvo divljine, a odavde takođe možete istražiti Nacionalni park Jebil. Ovo pruža ulaz u oazu Ksar Ghilane gde možete videti tradicionalne berberske šatore i uživati u gostoprimstvu ovog jedinstvenog naroda. Zapravo, prema mišljenju mnogih turista, poseta Sahari je jedan od najboljih načina da se doživi berberska kultura i način života.

Istražite tradicionalne pijace Tunisa

pijaca-začini-tunis
Pixabay.com

Pijace u Tunisu su jedan od najboljih načina da se uronite u kulturu zemlje. Posetite bilo koji grad ili dovoljno veliki grad i naći ćete ogromnu mrežu ulica nalik lavirintu, obično sa visokim zidovima okolnih zgrada u kojima možete zaroniti u sve što vam se nudi. Pronaći ćete začine, svežu hranu, losione, čajeve, parfeme, kožnu galanteriju, tekstil, odeću i još mnogo toga. Potpuno su jedinstveni, a svaki grad i pijaca nude drugačiji osećaj, doživljaj i iskustvo.

Budite spremni da se cenjkate, jer je ovo deo tuniske kulture i spremite se za upornost trgovaca! Ubediće vas da kupite i više nego što ste planirali! Pijace su takođe odlično mesto za uličnu fotografiju, jer svuda naokolo možete pronaći neke divne scene. Ako želite iskustvo u kojem možete jednostavno da se izgubite u prizorima, zvukovima i mirisima grada, poseta bazarima je jedna od najboljih stvari koje možete da uradite u Tunisu.

Putovanje u Tunis predstavlja sjajnu priliku da doživite pustolovinu na mestima poput pustinje Sahare do drevnih rimskih ruševina u gradovima poput Susa. Kada dodate i lepo vreme tokom cele godine uz bogatu kulturu hrane, koja je puna ukusa, imate prilično savršenu destinaciju. Neka vas ovaj vodič inspiriše da isplanirate putovanje koje ćete dugo pamtiti.