Kako se spakovati za plažu?

plaza-pakovanje-putovanje
Pexels.com

Letnja sezona nam se smeši, a to samo znači da je vreme da izvadimo svoje omiljene torbe za plažu i spakujemo sve neophodne potrepštine za morsku avanturu.

Veština pakovanja se ogleda u tome da znate tačno koje stvarčice da ponesete, a da vaša torba ne bude prenatrpana ili poluprazna!

S tim u vezi, za vas smo sastavili listu esencijalnih stvari koje se moraju naći u vašoj plažnoj torbi – zato pročitajte naš tekst do kraja.

#1 Peškir za plažu

Mala je verovatnoća da ćete zaboraviti da ponesete ovaj komad tkanine na letovanje, ali da li znate koliko peškira ćete nositi i od kojih materijala je potrebno da oni budu satkani?

Idealno bi bilo da vaši peškiri za plažu budu izrađeni od prirodnih materijala, kao što je pamuk

Razlog leži iza činjenice da je u pitanju hipoalergijski materijal, što znači da su šanse za nastanak kožnih iritacija, osipa, crvenila ili infekcija svedene na minimum. Iz ovih razloga, on je pogodan i za najosetljiviju kožu, kao što je nežna dečija koža.

Pamuk je karakterističan po tome što ima vrlo mek opip i što je prozračan, te će vaša koža moći nesmetano da “diše” – kada izađete iz vode nakon višečasovnog plivanja, ovaj komad tkanine će vas adekvatno utopliti i učiniti da se osećate komforno.

Što se tiče broja peškira, savetujemo vam da uvek nosite minimum 2 – jedan koji će vam služiti kao prostirka za plažu i jedan koji ćete koristiti za brisanje.

#2 Kupaći kostim i rezervne stvari

Bez sledećih stavki je takođe nemoguće zamisliti odlazak na plažu!

Predlažemo da ponesete 2 kupaća kostima – jedan koji ćete već nositi na sebi i drugi da se presvučete nakon kupanja (ukoliko želite da u potpunosti upijate sunčeve zrake).

Topao savet je da se svakako odlučite za kupaće kostime od prirodnih materijala sa malim udelom sintetike – ove tkanine će biti ugodnije za celodnevno nošenje. 

Uprkos mišljenju da se ovi materijali teško suše, svila,  primera radi, je vrlo efektna prilikom upijanja vlage i može da apsorbuje do 30% svoje nakvašene težine bez osećaja “natopljenosti”.

Isto tako možete odabrati garderobu i za plažu od lana, konoplje ili pamuka koji dokazano smanjuju znojenje.

Ne zaboravite i na dodatne aksesoare poput šešira, naočara za sunce i papuča za plažu.

#3 Krema za sunčanje

Ne treba da napominjemo da je nošenje zaštitnog faktora na plaži od fundamentalnog značaja.

Sunčevi zraci, UVA i UVB, mogu narušiti naše zdravlje, a poznato je i da su oni glavni uzročnici raka kože i pojave hiperpigmentacije.

Vrlo je važno da napomenemo da se zaštitni faktor (SPF) na pakovanju ne odnosi isključivo na intenzitet zaštite, već i na vreme tokom kojeg je vaša koža zaštićena.

Broj iza SPF-a (Sun protection factor) nagoveštava koliko dugo je UV zračenju potrebno da “izgori” vašu kožu dok koristite taj preparat u odnosu na količinu vremena bez kreme za sunčanje.

plaza-letovanje-ostrvo
Pexels.com

Na primer, sa SPF 20 bi vam trebalo 20 puta duže da izgorite nego da ne nosite kremu.

Vreme koje je potrebno da vaša koža pocrveni zavisi od više faktora poput tena, klimatskih uslova, genetike i slično – u proseku je to između 5 i 20 minuta.

Preporuka dermatologa je da svakako koristite SPF 50 i sa širim spektrom pokrivanja (PA ++++). Potražite preparat koji pruža zaštitu i od UVA i od UVB zračenja.

#4 Osveženje i užina po izboru

Kada ste na plaži, svakako ćete želeti nešto osvežavajuće i ukusno za jelo i piće.

Uzimajte zdrave grickalice, voće i vodu da se hidrirate. Voće je bogato mineralima kao što su magnezijum, kalijum, natrijum, ali i vitaminima poput vitamina C i B. 

Ove elektrolite i vitamine čovek gubi tokom plivanja i znojenja, te je vrlo važno da ih ponovo unesemo u toku dana kroz adekvatnu ishranu.

Takođe, možete poneti i svoj omiljeni napitak, ali izbegavajte alkohol na plaži, jer može dehidrirati vaše telo.

# 5 Omiljena knjiga ili podcast

Za one koji žele da ostanu povezani na odmoru, tehnologija je takođe važna stavka, te možete poneti omiljene slušalice, telefon ili tablet, i slušati svoju omiljenu muziku ili podcast na plaži.

Ali, ne dozvolite da vam tehnologija dominira odmorom – ponekad je važno odvojiti se od svakodnevice i uživati u prirodi.

Naravno, vaše najdraže štivo možete čitati i u tradicionalnoj, štampanoj formi – nema većeg uživanja nego kad se miris soli pomeša sa stranicama nove knjige!

Pored osnovnih stvari koje su neophodne na plaži, postoje i druge stvari koje bi mogle biti korisne – lični dokumenti, novac, lekovi i prva pomoć.

Bez obzira da li ste iskusni putnik ili prvi put idete na egzotično letovanje, dobro organizovano pakovanje može učiniti vaš odmor ugodnijim i manje stresnim. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih informacija kako biste se lako spakovali za more – Želimo vam ugodno putovanje!