Lozinka za društvene mreže – Kako odabrati sigurnu lozinku?

Lozinka za društvene mreže
Lozinka za društvene mreže

Nezaobilazni deo čovekovog života danas su kompjuteri. Razvojem tehnologije dobili smo mogućnost da  komuniciramo sa ljudima, mogućnosti za informisanje, učenje i zabavu. Stvorene su društvene mreže i tu je, na neki način, preusmeren život čoveka, čak i deo koji bi trebalo da bude privatni. Pomoću njih ostvarujemo privatne i poslovne kontakte sa ljudima na drugom kraju sveta. Pristup internetu u ovom momentu znači pristup svetu, a lozinka čuva vašu privatnost u tom svetu.

Napredovanjem u svetu tehnologija, došli smo u fazu da nije potrebno ići u poštu, u banku, jer račune možemo plaćati sa računara. Takođe, možemo kupovati i prodavati preko interneta. Samim tim, kako bismo izvršili odredjenu transakciju novca, naš računar mora da ima pristup našem bankovnom računu. Primetićete da, pri odlasku u banku, nas zanima samo ono zbog čega smo došli tamo. Važna nam je isplata našeg novca ili određena uplata, ali nije važno da li tog novca tamo ima i koliko je on bezbedan. Na računaru koji vi koristite, za bezbednost svih naloga koje koristite, bilo to društvene mreže, vaši mail nalozi ili PayPal, odgovorni ste i vi.

Šta bilo ko ima da nađe na mom Instagram ili Facebook nalogu, pa ja tamo imam samo poruke i slike koje izbacujem? Morate razumeti da svako označavanje vaših slika upotrebom lokacije se negde u bazi registruje. Šta to znači? To, zapravo, znači da se svaki vaš korak prati i pamti, koliko god vam to zvučalo strašno, to je istina. Iz tog razloga, kako bismo bar malo sačuvali deo svoje privatnosti, razgovaraćemo na temu zaštite vaših profila tj. lozinka za društvene mreže.

Lozinka – kako napraviti dobar izbor?

Ukoliko ikada naglas izgovorite „Zašto bi neko hakovao moj profil, ja ništa ne krijem?“, budite svesni da nikog ne zanima sadržaj vaše komunikacije. Ljude, koji se bave cyber kriminalom, zanima isključivo na koji način vaš nalog mogu koristiti za buduće prevare. Iz tog razloga, važno je zaštititi svoj identitet, jer su mogućnosti zloupotrebe ozbiljnije nego što mi zapravo mislimo.

Lozinka ne predstavlja apsolutnu zaštitu naloga, ali je važan korak ka tom cilju. Važna stvar je napomenuti da portali danas zahtevaju ispunjavanje određenih uslova prilikom unosa lozinke. Postoje portali gde je dovoljno ispuniti samo minimalne uslove, tipa minimalni broj karaktera da bude 8. Zamislite da vaše ime ima traženih 8 slova i iskoristite to u svrhu vaše lozinke. Jako loša ideja. Lični podaci, kao što su ime, prezime, datumi, bilo šta vezano za vas i vaše bližnje, nisu dobar izbor. Dakle, ako se zovete Aleksandar, neka vam samo ime u životu bude Aleksandar, ne i vaša lozinka.

Koristite kombinaciju velikih (A-Z) i malih (a-z) slova, brojeva (0-9) i specijalnih karaktera (., !, ?, @, #, $, %), u zavisnosti od toga šta je dozvoljeno. Na nekim portalima postoji mogućnost korišćenja specifičnih latiničnih slova (ć, č, đ, ž, š). Ukoliko postoji ta mogućnost, ili mogućnost korišćenja ćiriličnih slova, iskoristite to.

Određena istraživanja pokazala su da lozinka treba da ima minimalnu dužinu od 15 karaktera. Zvuči previše, je l da? Setite se samo da ukoliko neko pristupi vašem nalogu, postoji mogućnost da pristupi i vašem bankovnom računu. Sada je 15 karaktera možda malo. Napravite dobru kombinaciju i pritom ispoštujte da vam lozinka bude dovoljno kompleksna da ni računar, a ni čovek ne mogu da je pogode iz malog broja pokušaja. Takođe, bitna stvar je unikatnost, tj. kombinacija reči koje predstavljaju odredjenu sintagmu nikako nisu dobar izbor za lozinku.

Da li je univerzalna lozinka dobar izbor?

Danas nije moguće koristiti samo jednu društvenu mrežu. Društvene mreže koje koristite zahtevaju korisničko ime i lozinku. Postoje korisnici koji imaju samo jednu lozinku pomoću koje se prijavljuju na svim društvenim mrežama. Ukoliko se pritom, lozinka poklapa sa lozinkom mejl adrese, nailazimo na problem. Vaš profil na određenoj mreži bude meta hakerskog napada i on bude uspešan. Samim tim otvara se mogućnost da se ta ista lozinka isproba na svim vašim profilima.

Lozinka - čuvanje na mobilnom telefonu i na računaru

Univerzalna lozinka, koju ćete koristiti na svim vašim profilima, svakako nije dobar izbor. Dakle, koristite više različitih lozinki. Otvara se novo pitanje, kako ih zapamtiti? Napravite svoj sistem po kom ćete memorisati vaše lozinke. Naravno, memorisanje lozinki na telefonu je jedna od lošijih ideja koje možete napraviti. Vaš telefon ili vaš računar, takođe, može biti meta hakerskog napada i tada takođe sve vaše lozinke više nisu tajna. Potrudite se da ih zapamtite, to je možda najbolji savet i ne razgovarajte o tome ni sa kim. I ne, to ne znači da nemate poverenja u svog partnera, svoju decu ili bilo koga vama bližnjeg, već da vodite računa o svojoj privatnosti i bezbednosti na internetu.

Sistem zapravo može da izgleda po principu univerzalna lozinka sa promenom određenih karaktera. Primer:

Lozinka 1: TeLe#19f0n!

Lozinka 2: TeLe$28fon.

Promenili ste određene karaktere, a lozinka je i dalje veoma slična i, na neki način, lako se pamti. Saveti koje možete pronaći ukoliko istražujete malo na internetu jesu da npr. slovo A možete zameniti brojem 4. Takodje, slovo I možete zameniti brojem 1, slovo O možete zameniti brojem 0, kao što je uradjeno u primeru. Naravno, ukoliko vam memorisanje karaktera ide dobro od ruke, vršite različite kombinacije velikih i malih slova u ovom vašem sistemu.

Može li lozinka ostati tajna?

Lozinka je ključ vaše privatnosti, ali i vaše bezbednosti na internetu. Kako biste sačuvali i privatnost i bezbednost, ne otkrivajte svoju lozinku drugim ljudima, iako su vam oni bliski. Posebno obratite pažnju da svoju lozinku ne ispričate nepoznatoj osobi. Zašto bi to iko uradio? Jednostavno, u svetu cyber kriminala postoje sistemi za kradju podataka. Jedan od najjednostavnijih načina kako saznati nečiju lozinku jeste da najprostije pitate tu osobu. U okviru ankete, ili u okviru nekog istraživanja, ljudi su često saopštavali svoju lozinku nepoznatim ljudima.

Niko nikada vas neće pitati za lozinku vašeg naloga, kao što vam niko nigde ne traži pin kartice bankovnog računa. Ukoliko se neko predstavlja kao zaposleni u korisničkom servisu i traži vam lozinku, prevara je. Administratori mogu pristupiti vašem nalogu bez vaše lozinke pomoću kompjutera u kompaniji!

Saveti su i da se lozinke ne čuvaju na papirićima u blizini vašeg računara, jer ih neko može pronaći. Naravno, podsećam, lozinke ne treba čuvati ni na računaru, ni na telefonu. Telefon pored upada hakera, može biti meta i lopova, tako da pored brige o telefonu, treba u tom momentu misliti i na sačuvane lozinke.

Na internetu postoji mogućnost da pronađete generatore lozinki. Generator lozinki nasumično izbacuje lozinke korisnicima koji se odluče na ovaj potez. Dakle, generator lozinki mora da ima određenu bazu podataka, u kojima čuva lozinke, na osnovu koje će izbacivati nasumične lozinke. Dakle, neko je već uneo sve lozinke u tu bazu i zna ih, što znači da će neko znati i lozinku koju ste vi dobili ukoliko se odlučite za nju. Identično je kao da ste sa nekim podelili vašu tajnu.

Zapamtite:

  1. Formirajte svoj sistem za lozinke. Pridržavajte se pravila koja ustanovite u sistemu. Poštujte svoj sistem i lakše ćete smišljati i pamtiti vaše lozinke.
  2. Čuvajte tajnu o svojim lozinkama samo za sebe. Niko te nikad neće pitati za lozinku, ukoliko nije određena prevara.

Savet za roditelje je da svakako znaju lozinke svoje dece zbog bezbednosti dece na internetu!