Lekoviti mirisi u aromaterapiji i kako ih koristiti

Aromaterapijski mirisi se generacijama koriste kao alternativna metoda lečenja za nesanicu, anksioznost, glavobolju, mučninu i još mnogo toga. Popularni mirisi uključuju lavandu, bergamot, narandžu, limun, eukaliptus, mentol, papriku i đumbir.

Od nemirnog sna, anksioznosti i depresije pa do mučnine, postoji bezbroj mirisa koji imaju lekovita svojstva. Da bismo vam pomogli da izlečite ono što vas muči, sastavili smo spisak  lekovitih mirisa koji vam mogu koristiti kao i način upotrebe. Možete odlučiti da koristite esencijalna ulja, ulja koja isparavaju ili jednostavno koristite miris kao deo svoga stila. Slobodno istražite našu listu naučno podržanih mirisa i izaberite ono što vam najviše odgovara.

Nesanica

Lavanda

Lavanda je dugo reklamirana kao jedan od najboljih mirisa za opuštanje i san. Ne samo da se pokazalo da pacijenti brže zaspu i imaju mirniji san, već takođe smanjuje i otkucaje srca. Dovoljno je malu količinu poprskati na jastuk ili prostoriju u kojoj spavate i prepustićete se zaista čarobnom opuštajućem mirisu.

Bergamot

Ako imate problema sa stresom, miris bergamota može biti veoma koristan. Jedno istraživanje je otkrilo da žene koje su mirisale bergamot imaju niži nivo kortizola (hormona stresa). I druge studije su miris povezale sa pozitivnim promenama raspoloženja.

Vanilija

Umirujući miris vanilije omiljen je među proizvođačima parfema, ali može da utiče na ublažavanje stresa i opuštanje. Vanilija može imati sedativne efekte na organizam, a takođe može smanjiti hiperaktivnost i nemir.

Anksioznost i depresija

Narandža

Miris narandže će vam dati nalet energije, ali da li ste znali da je dokazano da pomaže kod postporođajne depresije? Studija je pokazala da su žene koje su se porodile bile izložene smanjenoj anksioznosti nakon izlaganja eteričnom ulju narandže. Ove studije pokazuju efekte narandže na vrlo specifične situacije i ukazuju na to da će miris imati pozitivan uticaj i na manje stresne situacije.

Limun

Miris limuna, bilo da se primenjuje upotrebom esencijalnih ulja ili stvarnog voća, može da poboljša nečije raspoloženje. Istraživanje je pokazalo da se limun takođe bori protiv fizioloških znakova stresa. Sigurno možemo reći da miris limuna može olakšati depresiju i anksioznost.

Limunska trava

Kada se osećate anksiozno ili depresivno, briga i napetost se pojačavaju.. U jednom istraživanju ljudi koji su mirisali limunsku travu videli su merljive nivoe snižavanja stresa kao i smanjenja napetosti. Ako se osećate zabrinuto ili ste pod stresom, miris limunske trave može vam pomoći u pozitivnijem stanju duha.

Kamilica

Lokalno kamilica deluje protivupalno, ali miris kamilice takođe može biti koristan. Studija na pacijentima koji su imali generalizovani anksiozni poremećaj otkrila je da kamilica utiče na njihovo raspoloženje i ubrzava njihov oporavak.

Respiratorni sistem i krvni pritisak

Eukaliptus

Ako ste ikada bili prehlađeni ili imali alergiju znate da šmrcanje i kijanje baš i nije zabavno. Možete se boriti protiv toga prirodnim mirisom eukaliptusa! Studije su pokazale da glavni sastojak ulja eukaliptusa, može pomoći u zaceljivanju sinusa. Takođe je pokazao i blaže pozitivne efekte protiv kašlja, grlobolje i infekcije.

Žalfija

Visoki krvni pritisak može biti opasan po život za mnoge ljude. Iako u ozbiljnim slučajevima ne postoji zamena za lekove sa krvnim pritiskom, žalfija može pozitivno uticati na simptome. Jedno istraživanje je otkrilo da su žene koje su mirisale esencijalno ulje biljke imale snižen krvni pritisak i normalno disanje.

Glavobolja i bol

Kamfor

Kamfor je poznati narodni lek koji se koristi u lečenju svega, od iritacija kože do osteoartritisa. Odobrena je za lokalnu upotrebu da olakša bol i može se naći u mnogim balzamima i losionima. Pokazano je da miris kamfora ublažava i tenzijske glavobolje!

Mentol

Mentol je testiran i dokazano efikasan u lečenju migrena. Nekoliko studija je urađeno tokom svih godina, ali jedna od novijih studija pokazala je da mentol smanjuje simptome glavobolje, kao i mučninu i povraćanje (koji su često povezani sa migrenama).

Ruzmarin

Dugo poznat u narodnoj medicini, ruzmarin se koristi tokom mnogo godina za poboljšanje cirkulacije i smanjenje upale. Najnovija istraživanja pokazala su, međutim, da udisanje ulja ruzmarina može smanjiti glavobolju, bolove u mišićima, reumu i artritis.

Mučnina i stomačni problemi

Pepermint

Slično mentolu, pepermint se već dugi niz godina koristi za lečenje simptoma glavobolje. Međutim, nedavna ispitivanja pokazala su da korisno deluje i na mučninu. Trudnice su pokazale manje mučnine dok su mirisale ulje paprene metvice. No ako želite da lečite mučninu sa uljem metvice, morate je stalno mirisati.

Đumbir

Đumbir se od davnina koristio zbog svojih lekovitih i antiseptičkih svojstava. Jedna od najčešćih upotreba je za mučninu i povraćanje. Dakle, ako vam je muka, dodajte malo đumbira koji bi vam olakšao problem.

Mandarina

Kao deo porodice citrusa, mandarina je poznata po sposobnosti da olakša uznemirene stomake i nemir. U stvari, lekari koriste mandarinu kao bezbedan lek za brojna stanja, uključujući mučninu.

Kako koristiti aromaterapiju za lečenje?

Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti aromaterapiju da biste izlečili nešto. Najbolji način upravljanja mirisom zavisi od mirisa koji ste odabrali. Neki se mirisi najbolje šire kao esencijalna ulja, neki se najbolje spaljuju (poput tamjana), a neki mirisi se mogu destilisati i pretvoriti u sprej.

Ako ćete koristiti esencijalna ulja direktno iz boce, važno je da držite nivo flašice u nivou srca. Lagano udišite miris i približite ga nosu dok ne dođete do dobrog udaha prilikom dubokog disanja. Budite oprezni s ovom metodom, jer neka esencijalna ulja nije sigurno direktno udisati. Takođe možete utrljati malo ulja na dlanove i udahnuti miris iz ruku.

Ako odlučite da difuzujete miris, jednostavno možete kapnuti nekoliko kapi esencijalnog ulja u difuzor i cela soba će biti ispunjena mirisom. Takođe možete napraviti inhalaciju sa parnom posudom tako što ćete eterično ulje staviti u posudu sa vodom koja isparava i lagano udisati paru.

Ako odlučite da palite tamjan, budite sigurni da imate držač tamjana i nikada ne ostavljajte tamjan bez nadzora. Ako želite da napravite svoj sprej, možete da koristite osnovni recept od esencijalnih ulja ili složenije recepte od prirodnih sastojaka.

Još jedan odličan način na koji ih možete koristiti na ležerniji način je odabir parfema ili kolonjske vode koji u svom sastavu ima određeni miris i svakodnevno ćete biti obavijeni velom prijatne i lekovite arome. Mirisi će biti uvek uz vas da vas opuste ili energizuju.