Kako napraviti čaj od djumbira – recept, upotreba i lekovita svojstva

čaj od djumbira

Đumbir, biljka koja se koristila u medicinske svrhe od davnina prvenstveno u Kini i Indiji. Lekovita svojstva đumbira su brojna. Koristi se za obloge protiv otoka, smanjuje bol kod artritisa i mišićnih problema. Đumbir je poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ugrušaka krvi. Čaj od djumbira je izuzetno delotvoran kod upale grla, jer smiruje kašalj i oblaže grlo.

Zbog svoje specifične arome đumbir se koristi kao pikantan začin u raznim jelima. Hrani daje specifičan ukus, jer ima slatkasto-ljutkastu aromu. Nutricionisti ga preporučuju u ishrani navodeći njegov  višestruki značaj za dobrobit celog organizma. Koristiti se i za ublažavanje mučnine.

Čaj od djumbira za detoksikaciju organizma

Đumbir je dobar kako kod želudačnih tegoba, tako i za detoksikaciju organizma. Ukoliko želite da izvrišite detoksikaciju organizma potrebno je svako jutro i veče popiti šolju zelenog čaja sa đumbirom. Najbolje je izrendati svež đumbir ( oko 1cm korena). Čaj od đumbira ubrzava metabolizam, podstiče sagorevanje masti a samim tim pomaže u borbi protiv nagomilanih kilograma. Konzumiranje ovog čaja daje osećaj sitosti i smanjuje apetit.

Čaj od djumbira uspešno leči prehladu

Čaj od djumbira jača imuni sistem i preporučljivo ga je piti u danima kada smo prehlađeni. Dovoljno je piti dve šolje tokom dana i to tako što ćete u narendati parče svežeg đumbira i pustiti da odstoji nekoliko minuta u vrućoj vodi. Takođe se pokazao kao delotvoran za inhalaciju ukoliko su vam zatvoreni gornji disajni putevi.

Đumbir u borbi protiv reumatskih bolesti

Đumbir je veoma korisna biljka koja ublažava bol i otok koji je uzrokovan reumatskim oboljenjima. Sprovedeno je istraživanje u kome su pacijentima davali đumbirov prah par meseci. Oko 70% pacijenata je primetilo poboljšanje u pogledu otoka a bol je nestao. Moguće da je ovde u pitanju i placebo efekat, ali sudeći po svim delotvornim svojstvima koja se pripisuju đumbiru bilo bi dobro uvrstiti ga u češću upotrebu.

Čaj od đumbira širi disajne puteve

Ne samo da će vam pomoći da smirite kašalj, već konzumiranje čaja od đumbira razređuje sekret i širi disajne puteve. Zbog minerala i aminokiselina đumbir se koristi kao prevencija kod kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko spadate u kategoriju onih koji ne mogu da popiju nezaslađen čaj, dodajte kašičicu meda kako bi vam ukus čaja bio lepši.

Ublažite menstrualne bolove uz pomoć đumbira

Smatra se da je đumbir veoma efikasan u ublažavanju menstrualnih tegoba. Potrebno je konzumirati ekstrakt đumbira 3 puta dnevo najmanje 3 dana pre početka menstrualnog ciklusa. Na taj način ćete ublažiti bolove i menstrualne tegobe.

Đumbirom protiv heliko bakterije

Đumbiru se pridaju antibakterijska svojstva, tako da se smatra da konzumiranjem đumbira može da se eliminiše heliko bakterija. Naravno đumbir treba koristiti kao dodatno sredstvo uz već propisanu terapiju. Kako je heliko bakterija odgovorna za nastanak čira i gastritisa a đumbir ima ulogu da  neutrališe povišenost želudačne kiseline.

Kombinacija meda i đumbira

Ova prirodna kombinacija đumbira i meda je  od davnina poznata i koristila se za ublažavanje tegoba kod bronhitisa, problema sa varenjem, mučnina, vrtoglavica. Kombinacija meda i đumbira predstavlja idealno sredstvo za ublažavanje bola u grlu kao i za iskašljavanje. Čim osetite prve simptome prehlade možete koristiti kombinaciju meda i đumbira kao preventivu, jer doprinose jačanju imunog sistema.

Koren đumbira umesto septolete

Ukoliko osetite bol u grlu dovoljno je da koren đumbira ( veličine nokta ) koristite kao septoletu ili bombonu. Slatkasto-kiselkasti ukus vam se možda neće dopasti, ali ćete ubrzo osetiti poboljšanje i višestruku korist. Dovoljno je da đumbir na ovakav način konzumirate 2 do 3 puta tokom dana.

Đumbir u raznom obliku, pripremljen na različite načine kao i čaj od đumbira svakako nije magičan napitak i ne treba da vam menja propisanu terapiju. Ali svakako je veoma zdrav i delotvoran. Tako da ako do sada niste koristili đumbir možda je vreme da krenete sa njegovom upotrebom. Bilo bi lepo kada biste svoja iskustva vezana za đumbir podelili sa nama.