Kako se koristi žalfija – izgled biljke, lekovitost i pripremanje čaja

Žalfija

Priču o žalfiji ili kadulji (Salvia officinalis) započećemo jednom starom latinskom poslovicom „Zašto čovek da umre, kad u njegovom vrtu raste žalfija“. Ovo nam možda najbolje govori o važnosti žalfiji, i o tome koliko je ona od davnina bila poznata i priznata kao izuzetan lek za mnoga oboljenja. Poznato je da je Karlo Veliki među svim lekovitim biljem posebno izdvajao žalfiju. On je čak izdao dekret kojim je narađeno da se na svim državnim imanjima mora gajiti lekovito bilje. Od stotinak različitih biljaka, na prvom mestu bila je žalfija.

Ime čitavog roda Salvia potiče od latinske reči salvare što znači spasavati, spasiti, izlečiti. Ovaj podatak još jednom potrđuje važnost ove plemenite biljke.

Gde raste žalfija i kako je možete prepoznati

Žalfija raste u vrtovima, u krševitim i toplim predelima. To je višegodišnja razgranata biljka. Njeno stablo je visoko negde oko pola metra do 90 centimetara i delom je odrvenelo. Listovi imaju dosta dlaka koje listovima daju prepoznatljivu srebrnkasto-zelenu boju. Cvetovi mogu biti plavo-ljubičaste boje a ponekad i ružičasto beličaste varijacije. Biljka ima specifičan i jedinstven miris.

Dejstvo žalfije na organizam

Žalfija ima snažnu aromu i zemlјani ukus, zbog čega se obično koristi u malim količinama. Uprkos tome, sadrži puno važnih hranlјivih i lekovitih materija i jedinjenja.

Na naš organizam ima izrazito protivupalno dejstvo. To znači da deluje na različite vrste zapaljenja, kao što su zapaljenje ždrela, bešike, vaginalnih organa itd. Njeno dejstvo na naš organizam je takvo da ona čisti krv a samim tim i različite uzročnike oboljenja. Ona je veoma dobar hormonalni regulator. Ako imate neuredan menstrualni ciklus, toplo vam preporučujemo čaj od žalfije. Dobar je kako za period puberteta, tako i za menopauzu. Čaj od žalfije može se piti kod poremećaja varenja i povećanog lučenja znoja.

Žalfija, takođe ima stimulativno dejstvo, podiže tonus i reguliše znojenje nakon preležanog gripa. Moglo bi se reći da je žalfija antibiotik širokog spektra dejstva. Nazivaju je i lekom za bogate i siromašne.

Mala količina kadulјe 0,7g sadrži 10% ukupnih dnevnih potreba za vitaminom K. Kadulјa takođe sadrži male količine magnezijuma, cinka, bakra i vitamine A, C i E.

Štaviše, ovaj aromatični začin sadrži kofeinsku kiselinu, hlorogensku kiselinu, rozmarinsku kiselinu i rutin – koji svi igraju značajnu ulogu u njenim blagotvornim efektima na zdravlje.

Budući da se unosi u malim količinama, žalfija pruža samo neznatne količine uglјenih hidrata, kalorija, proteina i vlakana.

Primena žalfije

Žalfija se koristi u narodnoj medicini kao lek za mnoge bolesti ali se koristi i u kulinarstvu kao začin u veoma malim količinama. Koristi se u pripremi mesa (meso na žaru), prilikom kuvanja pasulja i paprikaša. Koristi se isključivo list.

Čaj od žalfije

Čaj od žalfije sadrži mnoštvo moćnih bilјnih jedinjenja. Smatra se da list treba brati u maju kada je žalfija u cvatu, zato što tada sadrži najviše lekovitih sastojaka. Tada se list bere, suši u šarenoj ladovini i čuva pažljivo.

čaj od žalfije

Unutrašnja upotreba

Jednu kafenu kašiku preliti sa 2 decilitra ključale vode i pustiti da odstoji 10 minuta. Nakon toga čaj procediti i piti po jednu kafenu šoljicu je dnom do dva puta na dan. Najbolje je čaj od žalfije konzumirati bez šećera, eventualno možete dodati kašičicu prirodnog meda.

Ukoliko imate menstrualne tegobe (neuredan menstrualni ciklus), pijte čaj od žalfije 14 dan u periodu kada nemate menstruaciju.

Za ispiranje

Ukoliko želite da žalfijom ispirate usnu duplju ili ždrelo isti je postupak kuvanja čaja kao i za unutrašnju upotrebu. Čaj je potrebno zadržati u grlu i grgoriti nekoliko puta dnevno.

Žalfija ima antimikrobne efekte koji mogu neutralizovati mikrobe koji izazivaju zubni plak. Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da ispiranje usta sredstvima na bazi žalfije efikasno uništava bakteriju Streptococcus mutans, koja je jedan od glavnih krivaca za većinu naših problema sa zubima.  Istraživanja su takođe dokazala da eterično ulјe na bazi kadulјe uništava i zaustavlјa širenje kandide (Candida albicans), glјivice koja takođe može izazvati karijes.

Žalfija može lečiti infekcije grla, zubne apscese, oboljenja desni i čireve u ustima.

Za inhalaciju

Za ublažavanje simptoma gripa, udišite paru nad posudom u kojoj se kuvaju žalfija i majčina dušica ili ruzmarin. Uz inhalaciju žalfijom možete konzumirati i čaj od đumbira koji se zaista sjajno pokazao kod lečenja prehlade i gripa.

Kada ne treba koristiti žalfiju

Žalfiju ne trebaju koristiti trudnice, doilje i osobe obolele od epilepsije.

Neželjena dejstva

Iako je žalfija prirodni lek, ona ponekad može da izazove neželjena dejstva poput:

  • mučnine;
  • povraćanja;
  • vrtoglavice.

Čaj od žalfije ne bi trebalo piti duže od dve nedelje  jer postoji mogućnost da zbog prisustva tujona dođe do ispoljavanja toksičnih efekata.