Kako zavoleti čitanje i zašto je čitanje knjiga toliko važno

čitanje

U ovom tekstu pokušaćemo da odgovorimo na pitanje „Kako zavoleti čitanje?“, ali ne samo to, već i ono još važnije kako tu svoju ljubav kasnije preneti na svoju decu. U eri interneta, velikog broja TV kanala i kompjuterskih igara, teško je naučiti nekog da zavoli čitanje, a posebno se ovo odnosi na čitanje knjiga. Pokušaćemo da vam kroz ovaj tekst približimo čitanje i prednosti koje sa sobom nosi druženje sa knjigom. Čitav tekst proželi smo mudrim mislima i citatima o čitanju, ne bi li shvatili koliko je čitanje ljudima nekada bilo važno.

Knjige su raj! Otputujete na mesta koja možete samo zamisliti. Bila realna ili izmišljena, možete otputovati tamo.
Kompjuterske igre, televizija, internet mogu loše da deluju na nas i našu psihu. Kada čovek čita u mozgu se dešavaju različiti procesi, a oni su takvi da samo potpomažu naš intelektualni razvoj. Čitanjem se trenira mozak, kao što se trčanjem treniraju mišići. Bogati se rečnik. Stiče samopouzdanje, vera u sebe i svoje sposobnosti. Naučne studije pokazuju da čitanje smanjuje rizik od demencije.

Knjiga je odličan prijatelj gde god da ste. Bilo struje ili ne – knjiga je tu. Opušta i, stručnjaci kažu, smanjuje stres.
Verovatno ste se i sami uverili da dok čitate odlutate u drugi svet, zaboravite i gde se nalazite. I onda, kad vam nešto iz vaše okoline odvuče pažnju od knjige, shvatite da niste bili posve prisutni.

„Nije stvar u tome koliko knjiga košta. Stvar je u tome koliko tebe košta da je ne pročitaš.“ – Džim Ron

„Tri dana nemoj čitati knjige i tvoje će reči izgubiti lepotu .“ – Kineska poslovica
„Ideje koje su mi promenile život dobila sam čitajući.“ – Bel Huks
„Raj sam oduvek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku.“ – Horhe Luis Borhes
„Ne znam nijedan problem koji sat vremena čitanja nije ublažio.“ – Charles de Secondat
„Više vrednih ideja se može naći u najmanjoj knjižari nego u čitavoj istoriji televizije.“ – Endru Ros
„Knjige mogu biti opasne. Na najbolje bi trebalo staviti upozorenje: „Može promeniti vaš život“.“ – Helen Eksli

Ranije su mnogi uživali u čitanju, a posebno deca

Pre nego što se pojavila televizija i kompjuteri, čitanje je bilo veoma popularno. Ljudi su uživali trošeći svoje slobodno vreme na čitanje knjiga.

Deca bi veoma rano zavolela čitanje i uživala uranjajući u svet mašte.

Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savest: to je idealan život. – Mark Tven
Nema šarmantnijeg nameštaja od knjiga. – Sidni Smit
Napraviti biblioteku u kući, znači podariti joj dušu. – Ciceron
Knjiga je jedinstvena, prenosiva magija. – Stiven King
Dobru knjigu čini dobar čitalac. – Ralf Voldo Emerson

Čitanje omogućava bolji intelektualni razvoj

Deca i adolescenti koja uživaju u čitanju imaju razvijenije kreativne sposobnosti, a samim tim i postižu bolje rezultate u školi i tokom studiranja. Uopšteno se smatra da čitanje značajno doprinosi intelektualnom i mentalnom razvoju dece i da poboljšava koncentraciju.
Ljubav prema čitanju razvija se u ranom periodu života. Pred spavanje čitajte svojoj deci njihove omiljene knjige. Uživaće slušajući vaš glas i omiljenu priču. Simpatično je da posle nekoliko čitanja iste priče, dete će znati skoro sve od reči do reči ali će i dalje želeti da sluša o svom omiljenom junaku.
Čitanje na glas podstiče osećaj bliskosti između deteta i roditelja.

Lakše prihvatanje lektira

Dete koje je rano zavolelo knjige i uživanju u čitanju  lakše će prihvatiti lektire u školi. Razumeće bolje radnju romana i znati da prepričava pročitanu knjigu.

Književnost otkriva ono što stvarnost skriva. – Džasmin Vest
Šta je drugo čitanje nego razgovor u tišini. – Volter Sevidž Lendor
Veći greh od spaljivanja knjiga je ne čitati knjige. – Josif Brodski
Čitaj da bi živeo – Gustav Flober
Biblioteke se ne prave, one rastu. – Agustin Birel

Knjiga je odličan drug

Slobodno vreme ljubitelj knjiga provešće uz knjigu, a ne na ulici gde je velika mogućnost da upozna loše društvo. Vremenom će upoznati sebi slične drugare i drugarice  i na taj način kretaće se nekim drugim stazama, živeti po pravilima, koje ne nameću trendovi sa malih ekrana. Knjiga je drug i poveznica za jedan novi, mnogo lepši i kreativniji svet.

Birajte pisca kao što biste birali prijatelja. – Ventvort Dilon
Samo saznanje da te na kraju dana čeka dobra knjiga čini dan veselijim. – Ketlin Noris
Ostati ravnodušan prema knjizi, znači lakomisleno osiromašiti svoj život. – Ivo Andrić
Nema knjige a da u njoj ne može ništa dobro da se nađe. – Servantes
Knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji. – Sokrat
Knjiga nije hrana, ali je poslastica – Tin Ujević

Pomozite detetu u odabiru knjiga

Vremenom dete će biti sve samostalnije u čitanju ali trebaće mu u početku vaša pomoć oko odabira knjiga. Njima je tada najinteresantnija fantastika, doživljaji njihovih vršnjaka, enciklopedije, biografije poznatih ličnosti. Dete treba da prepozna žanr koji mu se sviđa. U suprotnom čitanje mu može postati neinteresantno.

Upoznajte ih sa vašim omiljenim knjigama

Vi ste najbolji primer detetu. Ako vas često vidi sa knjigom i ono će želeti da čita. Pokažite mu vaše omiljene knjige i pričajte o njima, zašto vam se sviđaju. Pored knjiga neka čitaju i druge stvari.
Nemojte im davati samo knjige da čitaju. Biće interesantno i čitanje novina, dečijih časopisa, gledanje porodičnog foto albuma uz priču za svaku sliku…

Pričajte o pročitanim knjigama

Razgovarajte s njima o knjizi koju su pročitali. Bilo bi dobro da ste i vi tu knjigu čitali pa da možete da komentarišete. Ako niste onda ih pažljivo slušajte.
Deca vole da ih roditelji slušaju i kad znaju da vam je važno njihovo mišljenje.

Čitajte zajedno i tako naučite dete da zavoli čitanje

Izdvojte bar sat vremena dnevno i čitajte zajedno tako što ćete vi čitati vašu knjigu, a dete svoju.

Kutak za čitanje

Napravite kutak za čitanje u kome ćete zajedno uživati. Može i sa svojim društvom da čita u tom kutku. Trudite se da tu uvek bude udobno, osvetljeno sa novim materijalima za čitanje.

Usvajanje navika za čitanje ne ide tako lako

Za veliki broj dece, proces usvajanja čitanja ne ide tako lako. Neka deca imaju realnih poteškoća u usvajanju veštine čitanja, dok druga jednostavno još nisu shvatila kako čitanje može biti zabavno.

Nagradite dete knjigom

Za dobru ocenu i za neki dobro obavljen zadatak nagradite ih knjigom. U početku neka to budu slikovnice koje će oni zavoleti, a vremenom znaćete interesovanja vašeg deteta pa u skladu sa tim kupujte knjige.

Nije učen onaj ko čita knjige, već onaj ko zna šta čita. – Rumunska poslovica
Knjiga je vrednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onog ko je čita. – Egipatski zapis

Odlazak u biblioteku

Odvedite dete u biblioteku. U nekim postoji kutak za decu, gde im bibliotekar čita knjigu. To će im sigurno biti zabavno i tražiće da ga dovedete ponovo.

U kupovinu knjiga krenite zajedno

Ljubitelji knjiga uživaju u kupovini knjiga baš kao neke osobe dok kupuju garderobu, šminku ili obuću. To zadovoljstvo dok ste u knjižari ne može da se ne vidi. Baš zato povedite dete. Kad vidi vaše ushićenje i ono će uživati u tom ritualu.

Uglavnom kroz knjige uživamo u opštenju sa nadmoćnim umovima. U najboljim knjigama autori nam se obraćaju, daju nam svoje najvrednije misli i izlivaju svoju dušu u naše. Hvala bogu na knjigama! – William Ellery Channing
Deo sam svake knjige koju sam pročitao. – John Kieran

Pozovite drugare

Dok su deca mala pozovite njihove drugare, neka posedaju u krug dok im vi čitate neku avanturističku knjigu. Na taj način pored vašeg deteta naučićete i tuđu decu da zavole čitanje.

Potrudite se malo i da odglumite te scene iz knjige. Možda ne baš svi ali većini će se svideti to i poželeće ponovo da dođe kod vas i vašeg deteta. Pritom vaše dete će biti ponosno što je njegov roditelj tako zabavan i što vas njegovi drugari hvale.

Nije stvar u tome koliko knjiga košta. Stvar je u tome koliko tebe košta da je ne pročitaš. – Džim Ron

Prema mom iskustvu, knjige imaju moć zaustaviti vreme, vratiti ga u prošlost ili poletei u budućnost. – Džim Bišop

Zato, već danas primenite neke od ovih saveta i od svog deteta stvorite ljubitelja knjiga.