Kako uspešno eliminisati bore na licu?

Problem sa kojim se susreće većina populacije su bore na licu. One sem što predstavljaju znak starenja neretko mogu da budu i uvod u anksiozno i depresivno ponašanje ukoliko nespremne koračate ka starosti. Ma koliko da ne volite svoje bore, prvo što biste trebali da uradite je da ih prihvatite i da se pomirite sa tim. Ne zaboravite samo da postoji puno ljudi koji čak nisu ni dočekali prve bore, jer su prerano napustili ovaj svet. Zato biste trebali na svoje bore da gledate kao na blagoslov, ali takođe možete poraditi na tome da ih eliminišete ili ublažite kako biste povratili samopouzdanje i bili zadovoljni odrazom u ogledalu.

Zašto se pojavljuju bore na licu?

Bore na licu se pojavljuju usled nedostatka kolagena i elastina. S obzirom da predstavljaju prvi znak starenja, mnoge žene padaju u očaj kada ih primete. Ne možete ih eliminisati u trenu, ali pravilna i redovna nega lica će dovesti do toga da vaše bore budu manje vidljive.

Ukoliko imate bore između obrva izgledaćete ljutito i namršteno čak i onda kada ste dobro raspoloženi. Ove bore u početku mogu biti male i jedva primetne, ali sa godinama se sve više produbljuju.

Bore na licu se pojavljuju usled prirodnog starenja kože, loše nege, loših životnih navika kao i zbog preterane izloženosti UV zracima. Godinama, naša koža gubi elastičnost što je i normalno. Sem toga, ona više nije sposobna da zadrži vlažnost tako da deluje isušeno.

S obzirom da UV zraci imaju štetan uticaj na našu kožu važno je da uvek koristite kremu sa zaštitnim faktorom. I pomeranje mišića doprinosi stvaranju bora, ali ukoliko bismo uvek delovali bezizražajno to ne bi prijalo ni nama a ni okolini. Mimičke bore su nešto što je prosto neizbežno, a na nama je da nađemo način da ih prihvatimo. Ukoliko teško podnosite bore na licu, razmislite da li svaka vaša mimička bora ocrtava momente smeha, ljutnje, iznenađenosti…a osećanja ma kakva bila uvek je potrebno jasno ispoljiti.

Loše navike poput preteranog konzumiranja cigareta dovode do prevremene pojave bora, jer duvanski dim smanjuje proizvodnju kolagena. Samim tim usled nedovoljno kolagena bore se znatno brže razvijaju.

Ukoliko imate duboke bore između obrva, neophodno je da svakodnevno hidrirate lice. Istina, hidratantna sredstva vam neće pomoći da u potpunosti eliminišete bore, ali će vam značiti za sprečavanje nastajanja novih bora. Ova sredstva hidriraju kožu lica, a s obzirom da je sa godinama licu potrebno više vlažnosti, biće vam od neizmerne koristi. U ovu svrhu dobro su se pokazale hidratantne kreme Cerave Srbija.

Antirid krema ili prirodno ulje – svejedno je!

Bore ispod očiju su nešto što je veoma primetno, a mogu nastati kao posledica jake, svakodnevne šminke ili što je još gore usled neredovnog skidanja šminke i nedostatka brige o licu. Koža oko očiju je veoma tanka a samim tim i podložnija nastajanju bora. Zato je važno da pravilno tretirate ovu regiju i da za taj predeo koristite posebne kreme.

Ukoliko vam se pojave prve bore na licu u predelu ispd očiju obavezno počnite da koristite antirid kremu. Ona će vam pomoći da sačuvate kolagen od propadanja a istovremeno će očuvati vlažnost kože. Umesto antirid krema nećete pogrešiti ako budete koristili i neka od prirodnih ulja kao što su kokosovo i bademovo ulje.

Ne zaboravite da briga o borama treba da počne pre nego se bore pojave, ali ukoliko ste već zakasnili sa pravilnom negom, moguće je ublažiti postojeće bore.

Dobitna kombinacija sa tri ključna preparata

Kako biste bore na licu učinili manje primetnim, naš savet je da koristite kombinaciju krema, seruma i maski. Radi postizanja što boljeg efekta važno je da sva tri ova proizvoda koristite zajedno.

Krema za bore na licu

Ukoliko već imate bore, sigurno ste i sami svesni da ih ni jedna krema neće u potpunosti eliminisati. Mada postoje izuzetne kreme koje će doprineti da vaše bore izgledaju manje vidljive. Takve kreme vraćaju koži elastičnost, a dugotrajnom upotrebom će uspešno popuniti izborane linije. Na tržištu postoji pregršt krema protiv bora, a cene su im varirajuće. Ono o čemu prvenstveno treba da vodite računa je da se ove kreme dele po starosnim granicama, tako da ćete na svakoj od njih naći neku od sledećih oznaka:  25+, 30+, 40+, 50+ 65+. O ovome obavezno vodite računa pre nego odaberete odgovarajuću kremu. Takođe je bitno da vodite računa da li je krema namenjena suvoj ili masnoj koži, jer akcenat je na saniranju bora, tako da vam dodatni problemi sigurno nisu potrebni.

Prilikom kupovine kreme protiv bora obavezno obratite pažnju na sastojke. Ključni elementi ovih krema su retinol, aminokiseline i koenzim Q10. Retinol dovodi do ublažavanja vidljivosti bora, koenzim Q10 štiti i obnavlja kožu, a aminokiseline koži daju čvrstinu i podstiču je na proizvodnju kolagena. Budite vrlo pažljivi pri odabiru kreme i ne zaboravite da ono što odgovara vašoj prijateljici ne mora nužno odgovarati i vama.

Maska za uklanjanje bora

Kao što smo u prethodnom poglavlju rekli najbolji efekat ćete postići ukoliko istovremeno koristite kremu, masku i serum protiv bora. Masku možete sami napraviti. Potrebna je dobra volja i malo strpljenja. Slobodno je možetze nanositi na lice dva puta tokom nedelje.

Da biste napravili ovu delotvornu masku za lice potrebni su vam sledeći sastojci: đumbir u prahu, tamno pivo, med i gel od aloja vere. Dovoljna je po jedna kašičica svih ovih sastojaka. Dobro izmešajte kako biste dobili homogenu smesu i nanesite na lice, pošto ste ga prethodno dobro očistili. Neka vam maska na licu ostane 20 minuta, odnosno dok se ne stvrdne. Nakon toga lice isperite toplom vodom a zatim namažite hidratantnom kremom. Već nakon prve upotrebe bićete zadovoljni postignutim efektom, tako da će vas motivisati da nastavite redovno sa ovim tretmanom.

Serumi za lice

Sem kreme i maske kojima ćete ublažiti postojeće bore na licu veoma važnu ulogu igraju i serumi. Serumi obezbeđuju kremi protiv bora da što dublje prodre u kožu. Takođe obezbeđuju bolje dejstvo hidratantnoj kremi.

Serum se nanosi na čisto lice ujutru i uveče pre upotrebe kreme. Kako biste obezbedili vašoj koži da dobije sve što joj treba, značajno je da serume za lice koristite svakodnevno. Oni deluju direktno na bore, omogućavaju hidrataciju lica i uspešno zatežu lice. Serum za lice možete naći u svakoj parfimeriji, mada naš predlog je da najpre proverite koji je odgovarajući za vaš tip kože. Ono što je jedinstveno za sve serume je da sadrže hijaluronsku kiselinu i mikro kolagen za dnevnu i noćnu negu kože. Uloga seruma je da poveća elastičnost i čvrstoću kože, da izravna postojeće bore kao i da spreči nastanak novih bora.

Ovo su samo neki od proverenih saveta uz pomoć kojih će vaše bore na licu izgledati manje upadljivo, a istovremeno ćete sprečiti nastanak novih bora. Ukoliko ste i vi nešto isprobali a pri tom ste zadivljeni rezultatom, podelite vaše iskustvo sa nama i našim čitaocima.