Kako očistiti peglu od tamnih fleka i zalepljene tkanine?

kako očistiti peglu

Pred vama su svi načini čišćenja pegle, koji će spasiti ovaj uređaj i učiniti da bude kao nov! Na krajnje jednostavne načine, vratićete svojoj pegli prvobitan sjaj i kvalitet.

Pre nego što pomislite da bacite uređaj za peglanje, jer ste na dnu primetili crne tragove i deluje vam istrošeno- očistite ga na adekvatan način. Čišćenjem pegle produžavate njen životni vek ali i vraćate prvobitni kvalitet peglanja. Vremenom su se na dnu nakupile nečistoće i boje sa različitih tkanina tako da ona gubi na kvalitetu i više ne ispravlja odeću besprekorno.

Uštedite novac i uz naredne trikove očistite peglu!

Verovali ili ne, potrebno vam je nekoliko sastojaka iz kuhinje i jedna posuda za mešanje kako bi vaša pegla zablistala.

Kako očistiti tamne fleke sa dna pegle?

Tamne fleke na dnu pegle su potpuno normalna pojava, bez obzira na proizvođača i kvalitet samog uređaja. Kada je dno toplo na njega se lepe nečistoće iz vazduha poput prašine, ali i sitne čestice tkanine prilikom peglanja. Ostaju na površini dna pegle i usled visoke temperature rastapaju se ostavljajući tamne fleke.

Naravno, pegle na vodenu paru mogu korozirati tako da dno potpuno izgubi boju i kvalitet. Ipak, možete ga spasiti uz mešavinu sirćeta i vode. Sirćetnu kiselinu možete pomešati sa vodom, u razmeri 70:30. Nije potrebna velika koncetracija sirćeta jer treba da pokupi nečistoće, tako da ne ošteti strukturu dna pegle! Pomešajte ih u činijici i zatim nanesite vatom.

Potreban vam je veći komad vate koji se potpuno natapa pomenutom mešavinom, a zatim cedi. Prilikom ceđenja i korišćenja natopljene vate stavite rukavice na ruke, kako bi spasili kožu od isušivanja. Jaka sirćetna kiselina irtiraće vaše prste i dlanove, tako da u narednim danima vape za hidratacijom!

Kada ste iscedili vatu, vreme je za čišćenje dna pegle. Potrebno je desetak minuta za čišćenje, jer jedno brisanje nije dovoljno za uklanjanje tamnih fleka. Vatu držite što duže na flekama kako bi upila prljavštine i vratila peglu u život!

Na kraju postpuka ostavite je da se osuši a pre samog uključivanja u struju preventivno je prebrišite suvom pamučnom krpom. Napominjemo da je prebrišete jer u rupice u dnu pegle mogu ostati mokre a u dodiru sa strujom, napraviće štetu!

Nakon čišćenja pegle sirćetom i vodom sa dna će biti uklonjene nečistoće, ali neće blistati i imati sjaj iz izloga prodavnica. Želite da dno vaše pegle sija kao tek kupljen uređaj?

Kako osvežiti dno pegle, tako da bude kao novo?

Soda bikarbona poznati je izbeljivač , koji vraća prvobitni sjaj različitim teksturama u kući. Danas se koristi u nezi lica i tela, a stručnjaci navode da njome možete izbeliti zube i ukloniti tragove hiperpigmentacije na koži. Znamo da vas zanima vaša pegla, ali čitajući iskustva doznali smo da se neke dame plaše da upotrebe sodu na dnu pegle. Pitaju se da li će ovaj beličast prah dodatno ošteti uređaj?

Nema razloga za sumnju, soda bikarbona je efikasna a ujedno i blaga, tako da je nanose u vidu maske za lice na kožu. Slobodno je pomešaje sa vodom u razmeri 50:50 i mešajte tako da se potpuno rastvori i nanesite na dno svoje pegle. Biće vam potrebno desetak minuta da se smeša lepo sjedini, a ukoliko žurite mešajte je sa toplom vodom! Zatim natopite tupfer ovom mešavinom i iscedite ga, tako da ostane vlažan. Prebrišite dno pegle a za delove oko same ivice dna, koristite štapić za uši!

Vratićete sjaj svom uređaju, tako da bude kao tek kupljen i otpakovan!

Kako očistiti peglu na kojoj su zalepljene tkanine?

Ukoliko ste na trenutak bili nemarni i progoreli košulju ili svilenu teksturu stoljnjaka, delovi tkanine ostali su zalepljeni za vašu peglu. Prvo što većini dama pada na pamet, jeste da sačekaju da se uređaj potpuno ohladi a onda pokušaju rukama da odvoje tkaninu od dna pegle. Oduzeće vam dosta vremena i energije a pritom možete oštetiti dno, pa je najbolje zanemariti prvobitnu, priznajem logičnu, ideju.

Umesto toga ponovo zagrejte peglu i ispeglajte jučerašnje novine!

Nekoliko listova novina koje nisu masne postavite na dasku za peglanje a zatim lagano zagrejte uređaj. Zagrejte, tako da ne bude suviše vruć već topao. Prelazite preko novina, papir će zadržati zalepljen materijal na sebi tako da dno pegle postane čisto. Za čitav proces potrebno je nekoliko sekundi, podignite peglu i proverite da li se tkanine odlepljuju! Nemojte je ostavljati dugo na novinama, zaista nema potrebe, iskustva govore da se za svega nekoliko sekundi uređaj dovodi u prvobitno stanje.

Kao što vidite nema razloga za paniku, vaša pegla zahvaljujući našim savetima ostaće čista i služiće vas u godinama koje slede!