Kako se uspešno nositi sa bubuljicama?

oko-obrva-bela-rada
Foto: Unsplash.com

Verovatno nije lako ići ulicom uzdignute glave dok su bubuljice na licu. Ako i vama ova neprijatna pojava na koži zadaje muke, sasvim je izvesno da to znate. Bez obzira na to koliko su vidljive, sakrivene šminkom ili kosom, znamo da su tu. Nažalost, u većini slučajeva utiču na lični osećaj sigurnosti.

Da li ih je neko video? Šta li misle drugi? 

Međutim, pored brojnih pitanja o izgledu koja pokreću, važno je znati da bubuljice nisu samo kožne promene. U velikom broju slučajeva one najveće promene dešavaju se zapravo na psihičkom planu. 

Nije lako nositi se sa bubuljicama, ali zato i želimo da vam otkrijemo par načina na koje to možete uspešno učiniti. 

Zašto se na licu javljaju bubuljice?

Neminovno je da će kod nekih osoba doći do pojave bubuljica. Na to može uticati genetika, kao i hormonske promene. Ponekad uzroke treba potražiti i u našem životnom stilu. Koliko smo pod stresom, da li smo dovoljno fizički aktivni, kakvu hranu jedemo? 

Pre nego što se osvrnemo na nekoliko korisnih strategija u borbi protiv bubuljica, veoma je bitno da razmislite o tome kakav život vodite i da li imate štetnih navika poput nedovoljnog sna ili čestog grickanja nezdravih grickalica. Zdrava ishrana se često navodi kao preduslov za lepu kožu. No, ponekad problemi nastaju usled intolerancije organizma na neku namirnicu (najčešće na gluten).

Zdrava hrana

Ukoliko vodite računa o ishrani, ali sumnjate da vam nešto od hrane koju jedete ne odgovara, možete da uradite screening test intolerancije na hranu. Na osnovu ove bezbolne metode i testa kojim se proverava prisustvo antitela na čak 350 namirnica, otkrićete koje treba da eliminišete iz svog jelovnika i tako se rešite uzročnika svog problema sa kožom.

Koje još korake možete primeniti da se oslobodite akni?

Pozitivno razmišljanje

Biti pozitivan u momentima kada je teško nije nimalo lako. Možemo reći da je vrlo često skoro pa i nemoguće nekim osobama. Međutim, pozitivne misli i te kako treba negovati i jačati ih. 

Ne kaže se bez razloga “Kakve su ti misli takav ti je život”. Psihologija je to prepoznala pa su  na ovoj narodnoj mudrosti nastale brojne  psihološke  tehnike koje su vrlo efikasne. 

Pod pozitivnim razmišljanjem ne smatramo gledanje sveta isključivo ružičastim naočarima. Naprotiv, pod tim mislimo na jedno objektivno sagledavanje situacija i izbegavanje neosnovanog pesimizma. 

Kada se nekom problemu ili situaciji u startu pristupi negativno, ona će verovatno i imati takav ishod. Zbog čega? Zato što će negativne misli uticati na to da sami sebe na neki način sabotiramo. 

Kod problema sa bubuljicama pozitivno razmišljanje može se zasnivati na objektivnom sagledavanju situacije. Da, bubuljice su tu, ali rešenja ima. Prvo treba otići kod dermatologa i primeniti odgovarajuću  terapiju. Sve to može da potraje, ali ako se nešto započne veća je šansa da se i završi. Kada razmišljanje ide u ovom smeru, cilj je sigurno sve bliži.

Adekvatne metode uklanjanja bubuljica

Za početak treba posetiti dermatologa koji će  postaviti dijagnozu odnosno utvrditi vrstu bubuljica i šta je uzrok. To je neka polazna tačka. Zatim sledi traganje za odgovarajućim kozmetičkim preparatima.  Priroda nam  daje puno, a to prepoznaju samo pojedini proizvođači i svima nama putem prirodne kozmetike nude kao mogućnost. Moguće je doći prirodno do lica bez akni.

 Kozmetički preparati koji se ne karakterišu kao prirodni, takođe vrlo često budu zastupljeni u lečenju bubuljica. Mnogi dovode do rezultata u lečenju, a da li će odgovarati vama i vašoj koži, dermatolog bi trebalo da proceni. 

Kozmetički saloni nude brojne tretmane kao mogućnost za lečenje akni i bubuljica. No, oprezno sa tim. Ove vrste tretmana vrlo često znaju biti agresivne i zbog toga sa njima treba da rukuje isključivo stručna osoba.

Šminkerski trikovi kao pomoć

Iako je izbor odgovarajućeg tretmana, odnosno rešenja za uklanjanje bubuljica najbolja opcija, dok se to ne desi sa bubuljicama se treba uspešno nositi. Trebalo bi ići na posao, imati neki socijalni život i generalno se kretati među ljudima. Da bi svako od ovih iskustava bilo što bezbolnije treba naći načina kako ih zakamuflirati. 

Šta može pomoći? Kako smanjiti broj neprijatnih pogleda od strane drugih i lični osećaj nesigurnosti?

Jedno od mogućih rešenja je i uz pomoć šminke. Kvalitetna šminka zaista može napraviti čudo. U zavisnosti od toga koliko je izražen problem sa bubuljicama, zavisi i mogućnost njihovog prikrivanja. 

Sve dok su bubuljice sitne i manje vidljive, šminka može biti dobro rešenje. Malo kvalitetniji puder, naravno uz dobru kremu i eto dobitne kombinacije. 

Kod bubuljica koje su jako izražene, crvene, sklone pucanju i deluju otečeno šminka može pomoći u manjoj meri. Ublažiće se crvenilo, pa će samim tim akne biti manje upadljive. Iako to nije krajnje rešenje, ono  može biti pomoć za preživljavanje radnog dana ili susreta sa važnim osobama iz našeg života. 

Da bi efekat prikrivanja akni puderom bio što bolji, zaista je potrebno imati malo znanja. Treba odabrati kvalitetnu šminku, odgovarajuću nijansu pudera, podloge i ostalih šminkerskih “instrumenata”. 

Dobro se našminkati nije lako. Nije na odmet pogledati i neki edukativni snimak na internetu i krenuti sa pravilnim potezima četkom. 

Kada dođete do momenta da ste zadovoljni šminkom i efektom na bubuljice, lakše ćete se i nositi sa njima. 

Jačanje ličnog samopouzdanja

Uspešno se nositi sa bubuljicama vrlo je zahtevno. Ići uzdignute glave, bez potrebe za sakrivanjem iza tone šminke ili kose zahteva jak karakter. Tačnije zahteva određen nivo samopouzdanja. 

Imati samopouzdanja doslovno znači mogućnost da se uzdamo u sebe u svakom momentu. Takav osećaj uglavnom postoji kada su ljudi zadovoljni sobom bilo u fizičkom ili psihičkom smislu, bilo u nekom aspektu života. 

Kada ste poslednji put imali osećaj da “pucate” od samopouzdanja, od sigurnosti  u sebe, svoj izgled, svoje sposobnosti? Prisetite se tog moćnog osećaja zbog kojeg se javlja utisak da se može pokoriti svet. 

Takav osećaj je potreban upravo ljudima koji se bore sa bubuljicama. Kada ovaj problem preuzme primat u nečijem životu, samopouzdanje vezano za fizički izgled biva poljuljano. Samim tim se vrlo često poljulja i samopouzdanje vezano za ostale aspekte života i nastaje totalni kolaps. 

Vrlo često nije realno graditi samopouzdanje vezano za fizički izgled, ako je problem i dalje prisutan, ali se može jačati samopuzdanje na drugm poljima. 

Uvek se ističe ono što je kod osobe pozitivno, vrline, sposobnosti, razni životni uspesi. Naravno da se pritom ne zaboravlja na aktuelni problem, za koji se uvek naglašava mogućnost oporavka i rešavanja problema. 

Tek kada neko uspe da sagleda sebe kao celokupno biće, problem sa bubuljicama postaje samo jedan deo života, a ostali aspekti dobiju na značaju i ojačaju samopouzdanje. 

Svako ko se ovih dana nosi sa problemom vezanim za bubuljice u ovom tekstu može pronaći malo utehe i ohrabrenja. Možda nismo rešili problem, ali smo sigurno uspeli pomoći da barem neko uspešno prebrodi krizu i uspešno se nosi sa bubuljicama.