Kako se postavljaju zubni implanti: 5 osnovnih stvari koje treba da znate

Znate li da 75% dece i gotovo 100% odraslih širom sveta pati od propadanja zuba? Stavljanje dentalnih implantata odlična je opcija za zamenu nedostajućih i propadajućih zuba.

Oni pružaju mogućnost trajne zamene zuba sa stepenom stabilnosti i pouzdanosti koji se približava prirodnom zubu. Kao i kod bilo čega što trajno menja vaš život, odluka da se postave zubni implanti nije mala. Postoji mnogo toga što treba da znate unapred. 

Nastavite čitanje da biste saznali pet najvažnijih stvari koje ćete želeti da znate o dentalnim implantima.

1. Da, zubni implanti funkcionišu i izgledaju kao prirodni zubi

Ugrađeni u vilicu, koreni prirodnih zuba su ono što im pruža stabilnost. To je ono što im pomaže da prenesu snagu vilica u snagu zagrižaja i žvakanja kako bi samleli hranu. Zubni implantati funkcionišu na isti način.

Titanijumski koreni zubnih implantata su usađeni u vilicu. Tokom vremena, titanijum se stapa sa vilicom, pružajući pouzdanu osnovu za vaše zamenske zube – bilo da je reč o zubnim krunicama, mostovima, protezama ili nadogradnjama.

2. Ne, postupak neće biti bolan

Bez anestezije, hirurški postupak postavljanja implantata bio bi nepodnošljiv. Međutim, uz malo lokalne anestezije, nećete osećati bol na mestima gde se oni postavljaju. Mnogi ljudi imaju zabludu da implantati jako bole, što je delimično tačno. 

Bol tokom postavljanja dentalnih implantata javlja se jer je oralna hirurgija duža i invazivnija u poređenju s drugim vrstama hirurških zahvata, ali je bol podnošljiva i ne traje duže od nedelju ili dve. Naravno, biće potrebno vreme da se naviknete na nove promene i da se vaša vilica prilagodi novim zubima.

3. Planiranje, postavljanje i zarastanje

Očekujte da će vam biti potrebno otprilike godinu dana za planiranje, postavljanje i proces ozdravljenja. Proces će započeti konsultacijama i pregledima. 

Nakon toga ćete odabrati datum, sprovesti postavljanje implanta, a zatim proći kroz nekoliko meseci isceljenja noseći privremene zube pre nego što dobijete trajne zamenske zube. Ukupno uzevši, obično je potrebno otprilike godinu dana od konsultacija do konačne restauracije.

4. Faze ugradnje zubnih implanta

Vađenje zuba

Nakon procene, zub se vadi ako je potrebno. Budući da je ovo invazivan postupak, može izazvati određenu bol. Zubari koriste anesteziju kako bi utrnuli zub i desni i smanjili vaš bol.

Presađivanje kosti

Bol je prirodan jer proces uključuje otvaranje desni i postavljanje kosti. Postavljanje implantata je nemoguće ako struktura vaše kosti nije zdrava. Stoga stomatolozi procenjuju stanje vaše kosti putem rendgenskih snimaka.

Bol nakon ugradnje zubnih implantata obično ne traje duže od tri dana i postepeno jenjava.

Otvaranje desni

Otvaranje desni i postavljanje metalnih implantata prvi je korak u redovnom postupku ugradnje. Otvaranje desni može izazvati mali bol. Međutim, koristi se lokalna anestezija kako biste bili sigurni da ne osećate nikakav bol.

Ugradnja implantata zaključuje se suprastrukturom (abutmentom). Ovo je spoljnja nadogradnja koja imitira brušeni zub na mestu gde zub ne postoji, a pričvršćuje se na bazu implantata. 

Prva nedelja nakon operacije ostaje značajna za pacijente jer su desni osetljive tokom tog perioda. Vaš stomatolog može vam pružiti podršku u ublažavanju bola kod kuće.

Ukoliko postoji izložen zubni implantat, implantatna kruna na kraju zamenjuje taj srebrni abutment deo.

5. Kao i prirodne zube, moraćete ih zaštititi od bolesti desni

Iako su zubni implanti otporni na bolesti desni, nisu neprobojni na bakterije. Pukotine u redovnoj dentalnoj nezi ili dugi periodi neredovnog održavanja mogu olakšati rast i širenje bolesti desni, čak i ugroziti vaše nove zube.

Briga o implantatima biće jednostavna i veoma poznata:

  • Perite zube dva puta dnevno,
  • Koristite konac za zube nakon pranja,
  • Koristite antibakterijsku tečnost za ispiranje usta za kraj.

Ako izaberete iskusnog protetičara i pažljivo brinete o svojim zubnim implantatima, mogli bi da vam traju ostatak života.

Zubni implanti: Zaključak

Dentalni implanti predstavljaju izuzetno efikasno rešenje za zamenu nedostajućih zuba, nudeći trajnu stabilnost i prirodan izgled. Kroz ovaj vodič, otkrili smo pet važnih stvari koje je bi trebalo imati na umu prilikom razmatranja ovog postupka.

Bitno je napomenuti da, dok postavljanje zubnih implanta može izazvati određenu nelagodnost, sam postupak nije dugotrajan, a bol obično traje kratko. Planiranje i implementacija implanta zahtevaju vreme, ali rezultati su vredni truda.

Iako su zubni implanti otporni na bolesti desni, redovna higijena je ključna za održavanje njihove dugotrajnosti. Pravilno održavanje i redovne posete stomatologu mogu osigurati dugoročno rešenje.

Ukoliko sledite preporuke, zubni implanti mogu pružiti trajnu i efikasnu zamenu zuba, unapređujući kvalitet vašeg života i povećavajući samopouzdanje.