Kako se osloboditi loših navika? – Lako i može baš svako!

Naš narod ima običaj da kaže „navika je jedna muka a odvika dve“– da li je baš tako? Činjenica je da nas loše navike sputavaju u mnogim životnim segmentima, ali isključivo od nas zavisi da li ćemo biti robovi loših navika ili ćemo se potruditi da menjamo nešto u svom životu. Jedina stvar po kojoj se razlikuju uspešni od neuspešnih ljudi su navike i to one koje vode ka uspehu.

Negovanje dobrih navika određuje budućnost vaših planova,htenja i želja. Svakako je to lakše reći nego učiniti. Mnogi od nas hodaju kroz život žmureći, oslanjajući se na spoljašnje faktore umesto na lične potencijale. Čuvena izreka „Ptica se ne oslanja na granu na kojoj stoji, već na sopstvenu sposobnost letenja“- govori u prilog svemu tome. Što su nam navike jače, mi smo spremniji da preuzmemo odgovornost za svoj život. Postoje smernice koje vam mogu biti od koristi kako biste se oslobodili loših navika i iskorenili ih zauvek.

Pogledajte istini u oči

Umesto da glumite žrtvu, da privlačite (svesno ili ne) ljude hvatajući ih na sažaljenje, umesto da se žalite na sve i svakog, umesto da jadikujete i da se samosažaljevate, potrudite se da na svaki poraz na svaku negativnu situaciju gledate kao na lekciju, kao na nešto iz čega ćete nešto naučiti. Znači sve što ste do sada radili (gore navedeno) zaboravite i uradite suprotno od toga. Nikome nećete biti zanimljivi ako godinama pričate kako biste trebali nešto da preduzmete, da iskorenite neku naviku, a pri tom ne radite ništa po tom pitanju. Na taj način ne odajete utisak ozbiljne osobe, nekog kome se može verovati, već delujete kao očajnik koji traži slušaoce. A energetske vampire niko ne voli, ne zaboravite to!

„Oni koji imaju zašto da žive, mogu se nositi gotovo sa bilo čim“Viktor Frankl.

Neka vam ova misao bude motiv i pokretačka snaga. Da biste promenili, odnosno iskorenili neku naviku morate imati jak razlog. Razlog ne tražite izvan već u sebi. Jedino vi možete znati šta je najbolje za vas, ali preduslov je maksimalna iskrenost prema sebi. Isključivo prema sebi, ne prema okruženju.

Verujte u uspeh, verujte u sebe

Ukoliko iole sumnjate da možete promeniti neku naviku, sumnja će vas ophrvati a vi ćete brzo odustati od novonastale zamisli. Vera je osnov svega. Ljudska potreba je da delujemo u skladu sa ličnim identitetom i verovanjem ko smo. Upravo iz tog razloga je neophodno da verujete u sebe da ćete moći promeniti svoje loše navike ukoliko to zaista želite. Prisetite se bar na tren svih stvari koje ste upornim ponavljanjem uspeli da savladate tokom života. To će vam uliti samopouzdanje i podsetiće vas da ukoliko mislite da možete, vi zaista i možete.

Signal, rutina i nagrada ključni elementi svake navike

Naučnici tvrde da se sve navike sastoje iz tri elementa a to su: signal, rutina i nagrada. Ako recimo imate naviku posle ručka da zapalite cigaretu, signal je to što već tokom ručka znate da ćete nakon obroka zapaliti cigaretu, cigareta vam je rutina, a nagrada zadovoljstvo koje u datom momentu osećate, (iako ste svesni da vam to zadovoljstvo škodi) ili oslobađenje od stresa, ili predah nakon završenih poslova. Ključ za razbijanje neke loše navike je da signal i nagrada ostanu isti ali da promenite rutinu. Kako biste stekli svest o vašem individualnom ciklusu navika, najbolje bi bilo da zapisujete svoje signale, rutine i nagrade. Moguće da u prvom momentu nećete znati šta biste zapisali kao nagradu, ali vremenom će se to iskristalisati. Kako vreme bude odmicalo a vi se pridržavali ovog pravila, postaćete svesni zadovoljstva koje proističe iz ovakvog ponašanja a to će vam dati dodatnu snagu i motivaciju da istrajete.

Neka stari obrasci ponašanja ostanu iza vas

Naše navike su do te mere usađene u nas da ih obavljamo skroz nesvesno. Jednostavno se krećemo kroz te obrasce bez ikakve svesti šta zapravo radimo. Jedan od načina za prekidanje tih ustaljenih navika, je da iznenada uradite nešto u datom momentu kako biste „šokirali“ organizam. Samo od vaše mašte zavisi šta bi to moglo da bude. Umesto što biste posegli za cigaretom nakon ručka, uradite pet čučnjeva. Uradite bilo šta čime ćete iznenaditi svoj organizam, umesto što ćete po navici zapaliti cigaretu.

To neka bude vaš put ka pobedi. Ne podcenjujte i one najsitnije pobede, jer slaveći čak i onaj najmanji uspeh stvara se veza između pozitivne emocije i željene navike. Na taj način se našoj podsvesti daje na znanje da i ova navika podstiče zadovoljstvo. Emocije nas vode ka novim potezima koji vremenom dovode do novih pozitivnih navika. Lepo je ako imate podršku sa strane, ali čak i ako ona izostane mnogo je važnije da vi verujete u uspeh.

Budite uporni u vežbanju navika

Naravno da navike ne možete iskoreniti preko noći i ne postavljajte sebi tako težak cilj. Da bi se neka navika usvojila potreban je perod od tri nedelje (21 dan) ili čak od 30 dana prema mišljenju nekih naučnika. Zato ukoliko ste sasvim sigurni da neke loše navike želite da iskorenite i zamenite ih novim korisnim navikama, najbolje je da porazgovarate sami sa sobom. Da predočite sebi zašto želite da se oslobodite određene navike, a zatim da krenete intenzivno da radite na tome. Ukoliko čvrsto verujete u ono što radite i imate jasan cilj pred sobom, sigurni smo da uspeh neće izostati.