Kako se lakše vratiti poslu nakon praznika – olakšajte sebi

Uskoro će proći praznici. Vreme slavlja biće iza nas. Vratićemo se svakodnevnim aktivnostima. Prvi dan na poslu teško pada nakon praznika ma koliko voleli svoj posao. Ne radi se samo o fizičkom privikavanju na posao nakon praznika. Veći problem predstavlja psihičko privikavanje na posao nakon nekoliko neradnih dana. Može se desiti da se osećate neraspoloženo, da vam nedostaje motivacija a to svakako dodatno otežava rad koji je pred vama. Posebno teško može da vam padne rano ustajanje ukoliko ste za dane praznika uspeli da priuštite sebi više sna. Odnosno, da ujutro duže odspavate.

Ma koliko vam se povratak na posao činio težak, ne mora da vam postane noćna mora. Možete olakšati sebi. U nastavku teksta dajemo vam neke smernice, koje vam mogu koristiti i povratak na posao nakon praznika učiniti lakšim.

Iskoristite praznične dane maksimalno – isprobajte nešto novo 

Praznici su najbolje vreme da isprobate neke stvari koje ćete moći i kasnije da praktikujete. Kada sebi postavimo neki izazov dolazi do povišenog nivoa dopamina. Dolazi do hemijske reakcije u mozgu, jer se luči hormon sreće, zato što nove stvari povezujemo sa uživanjem, učenjem i zadovoljstvom. Praznici mogu biti odlična prilika da unesete neku promenu u svoj život. Neku novinu, koja će učiniti da se osećate bolje. Ukoliko nigde ne putujete za vreme praznika pokušajte da se organizujete što bolje u poznatom okruženju.

Iskoristite priliku da se vidite sa nekim ko vam je drag i koga ne viđate tako često. Priuštite sebi neka sitna zadovoljstva, ako već ne možete ona krupnija. Svaka promena, svaka novina koju uvedete  će vas sigurno osvežiti. Nađite vremena za sebe. Za čitanje, šetnju, druženje sa prijateljima i odmor. Napravite plan za svaki naredni dan, da vam se ne bi desilo da sve vreme provedete u kuhinji među šerpama i loncima ili ispred TV-a.

Jedite lakšu hranu, kako biste izbegli tromost i bezvoljnost

Kada je vreme praznika hteli da priznamo ili ne, jedemo više nego inače, neizostavno je da će jača i obilnija hrana dovesti do toga da se osećamo tromo i teško. Zato je potrebno pre povratka u ustaljeni životni ritam izbalansirati ishranu. Ma koliko se pominjale detoks dijete mnogi naučnici smatraju da naši bubrezi i jetra dobro obavljaju posao, tako da balansirana ishrana može pomoći da se osećate dobro i psihički i fizički. Posebno su korisne omega-3 masne kiseline i folna kiselina, jer se njihov nedostatak povezuje sa neraspoloženjem i depresijom. Zato je važno u ishranu ubaciti seme lana, banane kao i spanać. Izbacite iz ishrane mleko i mlečne proizvode, kafu i alkohol. Izbacite  žitarice i suvo voće. Na taj način ćete bar donekle pročistiti organizam i nećete se osećati tromo i bezvoljno.

Potrudite sa da se tokom prazničnih dana što više krećete i provodite vreme na čistom vazduhu. Ne zaboravite na fizičku aktivnost. Ukoliko vas mrzi da redovno vežbate, dovoljno je da uradite vežbe istezanja. Pomoći će vam da koliko toliko sačuvate kondiciju. Kao što znamo kondicija se teško stiče a lako gubi. Pokušajte da zadržite kontinuitet, makar donekle. Bilo bi idealno kada biste i za dane praznika nastavili sa redovnim vežbanjem. A ukoliko niste od onih koji daju primat fizičkim aktivnostima, neka vam ovaj početak godine posluži za to. Uvrstite u svakodnevni životni ritam vežbe, telo će vam biti zahvalno.

Vreme praznika je prošlo, sledi povratak na posao

Dan pre povratka na posao je važno da se dobro organizujete i unapred pripremite za predstojeću radnu nedelju. Ne dozvolite da upadnete u zamku multitaskinga. Podelite posao i radite jednu po jednu stvar. Fokusirajte se na jednu stvar umesto da radite više stvari istovremeno. Na taj način postajete konfuzni a produktivnost se gubi. Ukoliko se umesto na celinu fokusirate na detalje imaćete utisak da će vam prvi radni dan brže proći. Nasuprot tome ako započnete više stvari u isto vreme da radite, desiće vam se da sem grča i napetosti ne dobijete ništa drugo.

Nemojte nametati sebi mnogo obaveza prvog radnog dana. Uostalom i kada vozite automobil krećete lagano, ubacujući u sve veću brzinu. Neka vam vožnja automobila posluži kao podsetnik. Ukoliko ste vaš radni sto na poslu ostavili raspremljen i uredan pre odlaska na neradne dane, utoliko će vam biti lakše da krenete u nove poslovne pohode. I ono što je najvažnije od svega, pokušajte da u poslu koji radite nađete bar neko zadovoljstvo. „Ako ne radiš ono što voliš, potrudi se da zavoliš ono što radiš“- neka bude vaš poslovni moto.

Pogledajte i savete za početak nove radne nedelje, možda i tu pronađete nešto korisno.