Kako provesti vikend u Beogradu?

Vikend putovanja često mogu da budu i najzanimljivija – prepuna doživljaja, novootkrivenih predela, ukusa i mirisa koji dugo ostaju u našem sećanju.  Ukoliko je vaš izbor za vikend putovanje glavni grad Srbije, Beograd, sasvim sigurno je da će čitava dva dana na putovanju biti ispunjena mnogobrojnim aktivnostima za pamćenje. 

U narednim redovima ćemo vam dati smernice za oblizak Beograda, predstaviti vam najbolje načine da se upoznate sa našom prestonicom i uputiti vas ka tačkama koje ne smete zaobići prilikom ovog vikend putovanja. 

#1 Mesta za uživanje u hrani i piću – najbolji način da doživite Beograd

Srbija, a posebno Beograd, širom Evrope, pa i sveta, popularan je po dobroj hrani, piću, provodu tokom dana, ali i noći. Čitav grad može se pohvaliti velikim brojem ugostiteljskih objekata koji će odgovoriti na sve zahteve gostiju raznovrsnih preferencija.

Kada je u pitanju noćni provod, izuzev klubova i kafana, tokom vrelih letnjih meseci, skače popularnost splavova koji postaju glavna destinacija mladih Beograđana, ali i turista koji su u poseti prestonici. 

Na Vodi Kafana je kafana-splav gde ćete na najbolji način upoznati noćni život Beograđana, te uživati u dobroj muzici, sjajnom ambijentu i neverovatnoj atmosferi koja se dugo prepričava. 

Izuzev ovog splava na kom možete iskusiti neverovatan provod u društvu veselih i mladih ljudi, za nešto tradicionalniji izlazak vam predlažemo da odaberete neku od kafana u poznatoj boemskoj četvrti – Skadarliji. 

Šetajući kaldrmisanom Skadarskom ulicom naići ćete na veliki broj tradicionalnih beogradskih kafana, a kada na to dodamo i činjenicu da je tokom 19. i 20. veka ova četvrt bila mesto stanovanja mnogih umetnika, pesnika, glumaca i znamenitih ličnosti, doživljaj je potpun. 

#2 Šta ne smete propustiti u gradu na ušću Dunava i Save?

Glavni grad naše zemlje je ujedno i najnaseljeniji i površinski najveći grad u Srbiji, te je jasno da vas prilikom putovanja ovde čeka raznovrsan sadržaj i da će biti puno toga sa čime treba da se upoznate tokom dvodnevnog boravka. 

Svoj obilazak započinjete u zavisnosti od toga gde ste smešteni, a predlažemo da šetnju započnete od crkve Svetog Marka koja se nalazi u parku Tašmajdan, nedaleko od samog centra grada. 

Park Tašmajdan je jedan od najlepših parkova naše prestonice, te vam savetujemo da prošetate između krošnji drveća i uživate u predelu koji vas okružuje. Od crkve Svetog Marka svoju turu nastavite ka Narodnoj skupštini, te dalje ka Terazijama i Knez Mihailovoj ulici. 

Knez Mihailova ulica je pešačka zona i predstavlja srž glavnog grada. Šetnjom ovom uređenom ulicom naići ćete na velelepne građevine čija istorija seže daleko u prošlost, a sigurni smo da će vas pojedina arhitekturska rešenja oduševiti.

Takođe, celom dužinom Knez Mihailove ulice smešten je veliki broj kafića, restorana, ali i prodavnica garderobe, aksesoara i obuće, a na ugostiteljske objekte ćete naići i u sporednim ulicama koji seku Ulicu kneza Mihaila. 

Kada dođete do samog kraja glavne pešačke ulice nailazite na najveći beogradski park – Kalemegdan. Pored izuzetno uređenog zelenila, Kalemegdan krije bogatu istoriju, te Beogradska tvrđava koja je ovde smeštena predstavlja najznačajniji kulturno-istorijski kompleks ovih prostora. Ono što će vas savim sigurno oduševiti jeste impozantan pogled koji se pruža sa ove tvrđave.

#3 Neka vam jedan dan bude rezervisan za posetu muzejima i galerijama 

Kako god odlučite da organizujete svoje vreme u glavnom gradu Srbije, ukoliko želite da ga u potpunosti upoznate, tu su određene stanice koje ne smete zaobići. Beograd se može pohvaliti sa preko 35 muzeja koji kriju umetnička, kulturno-istorijska, prirodno-istorijska ali i bogatstva iz oblasti tehnologije. 

Jasno je da tokom jednog vikenda nećete uspeti da obićete sve značajne kulturne ustanove, te vam predlažemo da odaberete omiljene kulturne oblasti i uputite se u interesantnu avanturu obilaska muzeja. 

Pomenućemo Narodni muzej, zgradu koja krasi Trg republike, centralni gradski trg i jedno od popularnih mesta sastajanja Beograđana. Ukoliko se dogovarate da se vidite sa stanovnikom Beograda, skoro je verovatno da ćete čuti rečenicu: “Vidimo se kod konja”, što upravo predstavlja Trg republike na kojem se nalazi spomenik koji prikazuje vladara, kneza Mihailaa na konju. 

Na kraju ćemo dodati da ukoliko imate vremena, nakon šetnje centrom grada i obilaska nekoliko kulturno-istorijskih spomenika i važnih ustanova kulture, obavezno posetite beogradsku opštinu Zemun. 

Zemun se nalazi na desnoj obali Dunava, a svojom jedinstvenom arhutekturom koja izgledom naginje ka vojvođanskim naseljima oduševiće svakoga, a između ostalog na ovoj opštini nalazi se Kula Gardoš, objekat sagrađen u 19. veku. 

Na kraju ćemo vam predložiti da je bolje da obiđete manje lokaliteta i značajnih predela Beograda, nego da u žurbi ne osetite duh grada na ušću Save i Dunava. Napravite plan obilaska i uživajte u putovanju!