Kako promeniti šifru za Gmail nalog

Svako ko ima Android telefon ima i Gmail nalog koji je povezan sa pametnim telefonom. S vremena na vreme, a radi sigurnosti podataka i bezbednosti samog naloga potrebno je redovno menjati svoje šifre, ovo pravilo se ne odnosi samo na Gmail nalog već za sve aplikacije koje štitite lozinkama. Kako promeniti šifru za Gmail u samo nekoliko brzih koraka?

Čak i ako je u pitanju jedan od najpopularnijih mejl servisa na svetu, sa preko 1,5 milijardi aktivnih korisnika u 2019. godini, to ne podrazumeva da baš svi korisnici moraju znati na koji način mogu vršiti najrazličitija podešavanja i izmene na servisu, pa makar to bile i one najjednostavnije poput promene lozinke. Imajte uvek na umu da je ovo zaista važno a zarad zaštite naloga od zlonamernih ljudi i programa.

Želite da znate kako da promenite Gmail lozinku? Došli ste na pravo mesto, evo jednog kratkog i jednostavnog uputstva (korak po korak):

Korak 1: Prijavite se na svoj Google nalog

Google je možda najviše poznat kao pretraživač interneta, ali pored ove svoje opcije Google korporacija nudi puno različitih servisa kojima možete olakšati svoj život. Rekli smo da preko 1.5 milijardi korisnika ima aktivan google nalog, velika je verovatnoća da ste i vi jedan od njih. Dugogodišnji korisnisnici vremenom svoj nalog povežu sa mnogim aplikacijama, koriste mejl servis, elektronski rokovnik, društvene mreže itd. U slučaju kompromitovanja Google naloga rizikujete da izgubite i sve ostale povezane naloge i mnoge važne podatke, zato je važno misliti na bezbednost. U slučaju da do sada niste menjali svoju lozinku evo prilike da uz nas prođete kroz ovu vrlo jednostavnu proceduru.

Idite na stranicu Google naloga (www.google.com) i kliknite na plavo dugme za prijavu u gornjem desnom uglu. Unesite svoje podatke za prijavu. Ukoliko ste već prijavljeni na svoj nalog ovaj korak zanemarite.

google
Slika broj 1

Kada ste prijavljeni na svoj Google nalog u gornjem desnom uglu (kao na slici broj 1) naći ćete krug na koji trebate kliknuti, kako bi vam se otvorile nove opcije.

Korak 2: Otvorite svoja bezbednosna podešavanja

Na slici ispod (Slika broj 2) nalazi se dugme za upravljanje Google nalogom, može se desiti da je više naloga dodato kroz jedan browser (Chrome, Mozzila),  a vi odaberite onaj na kome želite da promenite lozinku.

upravljanje google nalogom
Slika broj 2

Kliknite na dugme Manage your Google Account (Upravljajte Google nalogom)  i pojaviće vam se brojne mogućnosti. Krenite kursorom prema dole dok ne pronađete odelјak pod nazivom Security (Bezbednost), kao što je to prikazano na slici broj 3.

Bezbednost google naloga
Slika broj 3

Korak 3: Promenite lozinku

Pronađite odelјak pod nazivom Password (Lozinka). Kada kliknete na opciju Password (slika broj 4), sistem će vam zatražiti ponovnu prijavu, radi potvrde identiteta. Sistem vas dalje šalje na stranicu za promenu lozinke.

lozinka google
Slika broj 4

Izaćiće vam obaveštenje sledeće sadržine: “Izaberite jaku lozinku i ne koristite je ponovo za druge naloge.  Ako promenite lozinku, odjavićete se sa svih svojih uređaja, uklјučujući i telefon.” Ovo bukvalno znači da ćete  morati da unesete novu lozinku (onu koju odaberete na kraju ove procedure) na svim svojim uređajima koji su prijavljeni preko Google naloga.

Tada će se od vas tražiti da unesete novu lozinku, kao i da je potvrdite u polju ispod (slika broj 5). Unesite dovoljno jaku lozinku, koja će sadržati kombinaciju brojeva, velikih i malih slova i specijalnih znakova (specijalni znakovi primer: */-+! ?).

promena lozinke google
Slika broj 5

Kada potvrdite lozinku, promena je gotova i vaš nalog je bezbedan. Ovo je takođe dobar trenutak da ponovo proverite detalјe o drugim nalozima, kao što su verifikacija u dva koraka i metode oporavka.

Nadamo ste da vam je sada sve jasno i da smo uspešno odgovorili na pitanje “Kako promeniti šifru za Gmail nalog na vašem računaru”, ukoliko još uvek imate nekih nedoumica pronašli smo i video na kome je prikazan ovaj postupak:

Promjena lozinke pomoću aplikacije Gmail za Android

Ako svojoj e-pošti pristupate preko nekog Android uređaja, tableta ili smart telefona, metoda promene lozinke je malo drugačija, ali ne nešto puno složenija.

Otvorite aplikaciju Gmail i kliknite ikonu menija (tri vodoravne crtice) u gornjem levom uglu ekrana. Zatim na dnu menija izaberite Podešavanja, a potom izaberite nalog koji želite da promenite. Kliknite na Manage your Google account (Upravljajte Google nalogom). Otvara vam se prozor za podešavanje naloga. Kliknite na Meni (tri vodoravne crtice) koji se nalazi u donjem desnom uglu, a zatim Security (Bezbednost).

Kliknite na odelјak Lozinka i unesite trenutnu lozinku. Zatim unesite novu šifru po sistemu koji je opisan u trećem koraku, potvrdom lozinke završavate ovu jednostavnu proceduru.

Nadamo ste da vam je sada sve jasno i da smo uspešno odgovorili na pitanje “Kako promeniti šifru za Gmail na Android uređajima”, ukoliko još uvek imate nekih nedoumica pronašli smo video u kome je detaljno opisana ova procedura: