Kako prepoznati i otkloniti 4 najčešća kvara na laptopu?

laptop-sto
Foto: Pixabay.com

Iako danas veliki deo svakodnevnih obaveza možemo obaviti i uz pomoć pametnog telefona, još uvek je laptop neuporedivo superiorniji i samim tim važniji uređaj u našoj svakodnevnici. Kada nešto toliko često koristimo, važno nam je da njegov rad bude ispravan i da funkcioniše bez i najmanjih smetnji.

Čak i ako laptop radi normalno, ali usporeno, ako mu treba puno vremena da se uključi, otvori program ili izvrši bilo koju drugu radnju – to može biti prilično frustrirajuće. U današnje vreme kada se učitavanje internet stranica meri u milisekundama, nedopustivo je da laptop radi sporo ili baguje na bilo koji način.

U nastavku teksta saznajte koji su to najčešći kvarovi na laptopu i kako neke od njih možete samostalno otkloniti, a u kojim slučajevima vam je potreban servis laptopova.

Kako odabrati najbolji servis laptopova?

Pitanje najčešćih kvarova na laptopovima je takođe pitanje proizvođača. Naime, laptopovi određenih proizvođača su podložniji specifičnim kvarovima za svoju marku. Na primer, kod laptopova marke Lenovo, najčešći kvar je neispravna grafička kartica, dok je kod HP-a najčešći problem sa matičnom pločom. 

Zbog ove povezanosti je najbolje da pronađete servis ili majstora koji ima određeni nivo specijalizacije kod popravki laptopova odgovarajućeg proizvođača. Tako ćete ukoliko imate Dell laptop, tražiti Dell laptop servis, a za Asus laptop, tražiti Asus laptop servis itd.

#1 Laptop samostalno prestaje sa radom ili se isključuje

Ovo je definitivno jedan od najčešćih ozbiljnijih kvarova sa kojima se susreću korisnici laptopova. Kod jeftinijih modela, pomenuti scenario se može očekivati već u drugoj korišćenja, što se može prevenirati redovnim čišćenjem i održavanjem.

laptop-jabuka-sto
Foto: Pixabay.com

Kada se laptop zaustavi, bez pokazivanja znakova života, najčešće ga moramo isključiti ‘’na dugme’’, jer je to jedina radnja koju možemo preduzeti. Ako se samostalno isključuje, možemo samo da pokušamo ponovo da ga uključimo i da se nadamo da će ostati malo duže uključen ovaj put. U svakom slučaju, sav naš rad na njemu tada najčešće ostaje nesačuvan, a mi doživljavamo frustraciju i onemogućeni smo da dovršimo započeti posao.

Problem se najčešće javlja zbog pregrejavanja. Ako je laptop odozdo vruć, a kuler radi snažnije ili ne radi uopšte, uzrok može biti zapušenost prašinom. Deo prašine možete otkloniti sami, ali za detaljno čišćenje i zamenu termalne paste vam savetujemo da angažujete servis ili majstora.

#2 Ne rade pojedini dugmići na tastaturi

Problem sa neispravnim dugmićima na tastaturi se javlja i kod desktop računara i kod skoro svih uređaja sa dugmićima. Neispravnost se najčešće ogleda u tome da određeni dugmići ili ne rade ili pritisak na njih laptop prepoznaje kao pritisak na neki drugi taster. To ćemo lako primetiti ako sve vreme posmatramo ekran dok kucamo po tastaturi, ali ako ne obraćamo pažnju da li je laptop pravilno odgovorio na pritisak određenog tastera, može se desiti da nam greška u radu promakne. 

Isto tako najčešći uzrok ovog ‘’kvara’’ je fizičke prirode, odnosno prašina i druge materije kojima je zaprljana tastatura. Kada je prašina u pitanju, možete izvaditi određeni taster, očistiti njega i njegovo ležište, a zatim ga ponovo vratiti. Ukoliko je tastatura slučajno ulepljena od soka ili nečeg sličnog, pokušajte da je prebrišete vlažnim maramicama.

Kada ove dve tehnike ne rešavaju problem i taster još uvek ne funkcioniše pravilno, jedino rešenje je obratiti se servisu ili majstoru za laptopove i isti odneti na popravku kod profesionalaca.

#3 Laptop radi – ekran ne prikazuje sliku

Najveći hendikep računara je kada ne radi ekran. Ako se laptop normalno uključuje, pokazuje vidne ‘’znake života’’ i zvukovi koje ispušta, se ne razlikuju od uobičajenih, a na ekranu se ne prikazuje ništa, to je najveći hendikep za jedan laptop.

Dakle, laptop radi, ali mi ne možemo da ga koristimo – to je sjajno, zar ne? Šta možemo da uradimo i u čemu je problem? 

Možemo da pokušamo da trenutno rešimo problem, sa nekoliko jednostavnih postupaka. Možemo isključiti i uključiti laptop nekoliko puta ili pritisnuti i držati dugme za napajanje u trajanju od jednog minuta. Ukoliko baterija nije integrisana, možemo pokušati da nju izvadimo i vratimo. 

laptop-kucanje
Foto: Pixabay.com

Ono što takođe može biti problem su hard disk, dodatni monitor ili tastatura, koji ako su priključeni na laptop, mogu biti uzrok ove pojave. Uklonite ih, pa pokušajte ponovo da ‘’oživite’’ vaš ekran na pomenute načine. 

Ako ništa od navedenog ne funkcioniše, najverovatnije je u pitanju problem sa memorijom, jer memorijski delovi nisu dobro povezani ili iz nekog razloga ne funkcionišu pravilno. Problem sa memorijom može izazvati čitavo more kvarova, a preopterećen laptop će raditi mnogo sporije. Zato na memoriju obratite posebnu pažnju kako bi bili sigurni da obavljate dobru preventivnu praksu.

#4 Laptop se ‘’pravi mrtav’’ – šta da radimo?

Laptop se ‘’pravi mrtav’’. Pritisnemo dugme za uključivanje, a on ne odgovara, niti pokazuje bilo kakvu reakciju. Svi podaci i nama važni fajlovi su zarobljeni u njemu. Šta možemo da uradimo?

Praktično, prosečan korisnik ne može ništa da uradi.

Ako je baterija napunjena i nema problema sa napajanjem, odnosno punjačem, verovatno je problem u matičoj ploči. To zahteva intervenciju profesionalaca, a možda i zamenu matične ploče, ako želimo da ponovo koristimo svoj laptop.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vam je dao uvid u najčešće kvarove koji se javljaju na laptopovima, te da ćete sada više povesti računa o njegovom redovnom servisiranju i održavanju, kako bi prevenirali kvarove.