Kako da ubrzate rad vašeg laptopa: 6 jednostavnih saveta

laptop-radni-sto
Foto: Pixabay.com

Da li imate utisak da vaš stari laptop radi sve sporije? Ako je to zaista slučaj, nemojte odmah dići ruke od njega! U većini slučajeva moguće je, uz određene korake i jednostavna softverska podešavanja na samom računaru ili nadogradnjom i kupovinom dodatnih komponenti, ubrzati laptop i učiniti da ponovo radi kao nov. 

U ovom tekstu dajemo vam nekoliko prilično jednostavnih saveta kako da ubrzate rad vašeg laptopa prilagođavanjem operativnog sistema, korišćenjem besplatnih softvera ili pak nadogradnjom sistema novim hardverom. Pročitajte. 

#1 Onemogućite pokretanje programa koji vam u startu nisu neophodni

Laptopi se mogu nabaviti kao novi u prodavnicama računarske opreme i drugim maloprodajnim objektima, ali možete čak kupiti i polovan uređaj. Bilo koju opciju da odaberete, i novi i polovni laptopi imaju instalirane brojne aplikacije i programe koji se automatski pokreću svaki put kada uključite kompjuter i podignete Windows. Takvo pokretanje većeg broja zahtevnih aplikacija istovremeno, opterećuje sam operativni sistem i usporava celokupan rad mašine. 

Ovakve, obično male programe, najveći broj korisnika uopšte i ne koristi, a mogu se ukloniti jednostavnim deinstaliranjem ili možete stopirati njihovo automatsko pokretanje u pozadini. 

žena-ruke-na-glavi-laptop
Foto: Unsplash.com

Kako biste onemogućili automatsko pokretanje, na laptopu koji ima instaliran Windows 7 dovoljno je da otvorite komandnu liniju i ukucate Msconfig. Nakon što vam se pojavi prozor Sistem Configuration, odaberite karticu Startup, označite programe za koje mislite da vam nisu potrebni i isključite ih. 

Korisnici čiji laptop ima Windows 10 treba da urade sledeće: Otvorite Task Manager i u kartici Startup pronađite sve nepotrebne programe. Ako niste sigurni šta pojedini programi rade i čemu služe, potražite objašnjenje na Google-u. Nakon što čekirate programe čije automatsko pokretanje želite da isključite, najpre potvrdite vaš odabir klikom na dugme “ok”, a zatim restartujete laptop. 

#2 Koristite alate za “čišćenje” operativnog sistema

Laptop možete ubrzati i korišćenjem odgovarajućeg softvera za čišćenje operativnog sistema. Ovakav program služi za pretraživanje i pronalaženje svih datoteka i foldera koje nikada niste koristili. Podaci koji ostaju svuda na hard disku u vašem računaru, kao i keš memorija iz web pregledača, raznih lozinki,  privremene datoteke, kolačići i slično, mogu značajno usporiti rad vašeg prenosnog računara. 

Jedan od programa koji već dugi niz godina ima veliku popularnost kod korisnika je Ccleaner. On ne samo da će očistiti hard disk vašeg laptopa od nepotrebnih datoteka može proveriti da li postoje problemi u registru. Tu je i kartica sa alatkama koja vam omogućava deinstaliranje programa, blokadu pokretanja određenih aplikacija i pronalaženje datoteka koje zauzimaju puno prostora.

#3 Rešite se nepotrebnog softvera

Bloatware ili nepotrebni softver koji dolazi sa novim računarima, posebno laptopovima, često može da uspori njihov rad. Da li su vam te aplikacije i programi zaista potrebni? Mnoge od igrica i aplikacija nalazi se na tek kupljenom uređaju i učitavaju se svaki put pri pokretanju operativnog sistema. Samim tim, troše resurse procesora i bespotrebno ga opterećuju, što za posledicu ima usporen rad računara. Neke od ovih bloatware programa možete ukloniti jednostavno deinstaliranjem, ali neke nije baš tako jednostavno ukloniti. Na svu sreću, i za to postoji rešenje.

Programi poput PCDecrapifier-a mogu proces uklanjanja nepotrebnih softvera učiniti zaista lakim i brzim. Još bolje je što ga možete preuzeti kao portabl verziju i ne morate ga instalirati već samo pokrenuti .exe fajl. On će par minuta ili kraće analizirati vaš računar i dati vam preporuku koje aplikacije i programe možete ukloniti. Pored njega još možete korisiti i alat Slim Computer, koji će takođe brzo skenirati vaš laptop i ponuditi vam programe koje možete ukloniti.

#4 Defragmentacija diska

Stari mehanički čvrsti diskovi (HDD) jednostavno imaju ovu “falinku”, što, na sreću, nije slučaj kod SSD diskova, pa ako imate već imate laptop sa SSD memorijom ovaj korak možete preskočiti. 

Defragmentacija HDD diska se radi jer su datoteke često razbacane u skladišnom prostoru i to usporava mašinu jer će joj trebati više vremena da pristupi svim delovima određene datoteke. Defragmentacijom diska ćete ponovo spojiti datoteke, bilo da su one delovi nekog programa za konvertovanje podataka, za modeliranje, snimanje i obradu slika ili neki drugi fajlovi. Tako ćete verovatno povećati brzinu pristupa HDD-u. 

Za one koji imaju operativni sistem Windows 10 potrebno je uraditi sledeće korake: 

  • Contol Panel;
  • System and Security;
  • a u okviru opcije  Administrative Tools videćete naslov;
  • Defragment and optimize your drives – klinite na ovu opciju, odaberite particiju koju želite da defragmentujete;
  • kliknite na Optimize

Ako je na vašem laptopu operativni sistem Windows 7, onda u traci za pretraživanje ukucajte Disc Defragmenter, otvorite program i pokrenite proces defragmentacije tako što ćete odabrati željenu particiju i kliknuti na dugme Defragment disk.

#5 Dodajte još RAM memorije

Ako je vaš laptop star i ima relativno malo memorije, sigurno je da će sporije raditi, pogotovo kada su u pitanju zahtevniji programi. Odličan način da ubrzate rad vašeg prenosivog računara je da nadogradite RAM. Ovo u većini slučajeva možete uraditi sami, ali i u servisima računarske opreme. 

ram-komponente
Foto: Unsplash.com

Naša preporuka je, kako biste mogli da koristite laptop normalno, da on ne bi trebao da ima manje od 4GB RAM-a, dok će sa 8GB raditi jako dobro. Naravno, za one korisnike koji se bave dizajnom, igraju zahtevne igrice ili modeliraju, 16GB RAM-a je neka optimalna opcija. 

#6 HDD (mehanički hard disk) zamenite SSD diskom (Solid State Disk)

Zamena starog HDD-a novim SSD diskom sigurno će vam doneti benefite kada je u pitanju brzina rada na laptop računaru, s obzirom da SSD disk koristi memorijske čipove umesto diska koji se okreće. SSD čita i zapisuje podatke brzinom koja je daleko veća od bilo kog tradicionalnog hard diska. 

Ranije su ovi diskovi bili jako skupi i retko su se koristili. Međutim, poslednjih godina cene SSD diskova su značajno pale, a da stvar bude još povoljnija – njihov kapacitet se značajno povećao. Pa ako želite da vaš laptop opremite SSD diskom, to danas možete učiniti i sa “tanjim”  budžetom.

Nakon što ste zamenili disk potrebno je da ponovo instalirate Windows ili neki drugi operativni sistem ili da iskoristite neke od alata za kloniranje kako biste iskopirali sve sa starog na nov disk. Jedan od alata koji vam može biti od pomoći je svakako Todo Backup Free.

Nadamo se da ćete pomoću ovih saveta na lak i jednostavan način ubrzati rad vašeg laptopa. Međutim, ako ni posle svih ovih koraka ne primećujete da vaš prenosivi računar radi brže onda je verovatno ili prilično star ili ga treba odneti u servis, gde će profesionalci otrkiti sve softverske i hardverske greške i proceniti da li se popravka uopšte isplati.