Kako položiti teorijski deo vozačkog ispita

Saobraćaj je deo naše svakodnevice i na prvi pogled biti vozač ne deluje toliko komplikovano. Ipak, kada se malo više udubimo u sva pravila koja saobraćaj podrazumeva, shvatamo da je sve mnogo kompleksnije nego što izgleda. Ipak, ovo ne bi trebalo da vas obeshrabi u nameri da postanete vozač. Sticanje novih  veština i polaganje vozačkog ispita, baš kao i sticanje znanja iz bilo koje druge oblasti, jeste jedno lepo i novo  iskustvo, svojevrstan ispit zrelosti, koji vam i te kako može koristiti u daljem životu. Kroz učenje i sticanje novih veština koje se tiču saobraćaja, saobraćajne signalizacije i ponašanja u saobraćaju susrešćete se sa nekim stvarima koje su vam odranije verovatno već poznate, ali i sa novim izazovima za koje ćete verovatno prvi put čuti. U svakom slučaju, teorijski deo vozačkog ispita je ključan kao neophodna podloga za dalje vežbanje i polaganje praktičnog dela. 

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da lakše prođete kroz čitav proces poznat kao polaganje vozačkog ispita, posebno njegovog praktičnog dela.

1# Postavite sebi cilj

Veoma je važno da pre nego što uopšte krenete na časove vožnje imate pred sobom jasan cilj. On će vas motivisati da ne odustanete od obuke i da ni u jednom momentu ne izgubite iz vida razlog zbog kojeg ste se uopšte upustili u ovu avanturu zvanu polaganje vozačkog ispita. Cilj je ono zbog čega ćete izaći iz svoje zone komfora i posvetiti se prioritetima. Ono zbog čega ćete isključiti odustajanje kao opciju. 

Da li vam je cilj samo sticanje vozačke dozvole ili razmišljate dugoročnije? Benefiti koje vam pruža vozačka dozvola su  brojni. Pored toga što će vam umnogome olakšati svakodnevni život (odlazak na posao i sl.), ona vam pruža mogućnost da se kad god poželite odvezete na sva ona mesta koja ste oduvek hteli da posetite i da postanete nezavisniji po tom pitanju. Ne morate da čekate na druge da biste se odvezli do željene lokacije ili završili neki neodložan posao. Naravno, kao  cilj možete postaviti sebi i prevazilaženje izazova koje ste postavili sami sebi upisujući se u auto-školu. 

Šta god da je vaš cilj dobro ga upamtite, jer će vam ona biti glavna motivacija u trenucima kad posumnjate u sebe i svoje mogućnosti ili ako razmišljate da odustanete.

2# Redovno učite za teorijski deo vozačkog ispita

Budite redovni sa učenjem gradiva koje podrazumeva teorijski deo vozačkog ispita. Nemojte da čekate poslednji trenutak za učenje. Uložili ste i vreme i novac kako biste se obučili za vozača, zato se u potpunosti posvetite tome. Redovno svaladavanje gradiva će vam omogućiti da se ono iz dana u dan upotpunjuje i nadograđuje bez većih poteškoća. Neće vam svaka tematska jedinica koju budete učili biti podjednako zanimljiva, ali će svaka od njih biti sredstvo za postizanje vašeg cilja, pa imajte to na umu. Zato je važno da svakoj novoj lekciji pristupite sa pažnjom i zanimanjem.  

Pažljivo slušajte i pratite predavanja, jer ako budete dovoljno posvećeni, uspećete da memorišete većinu važnih informacija već na samom času. Time ćete manje vremena morati da izdvajate za učenje kod kuće. Nemojte se bojati da pitate nešto što niste razumeli. Vašem predavaču je u interesu da vam što bolje približi svet vožnje i snalaženja u saobraćaju.  

Kako će vam biti predstavljena sva ta saobraćajna pravila i zakoni, zavisi od samog predavača, ali bi u svakom slučaju trebalo da vam se što verodostojnije i razumljivije pojasni način na koji saobraćaj funkcioniše. Slike mogu biti dobra asocijacija. Ukoliko imate fotografsko pamćenje, možete lako u glavi vrteti slike koje će vas podsetiti na tematiku koju obrađujete. Naravno tu su i neke stvari koje ćete već znati koristeći logiku, tako da vam one neće predstavljati nikakav problem.

Postoji dosta metoda koje vam mogu olakšati učenje. Jedna od njih svakako jeste da učite ne samo sa knjigom u ruci već i svakim izlaskom na ulicu, posmatrajući. Napolju, gde sve ono o čemu ste slušali na predavanjima postaje živa slika, najlakše ćete uvideti i analizirati novostečena znanja. Sve one znakove o kojima ste učili i njihova značenja, koja je uloga saobaraćajnog policajca, pravila o prvenstvu prolaza, sve to i mnogo više savladaćetei kroz posmatranje na licu mesta, prateći kako se sve to odigrava u praksi. 

3# Vežbajte redovno

Izdvojite vreme svakog dana za vežbanje zadataka i testova kod kuće. Redovnim vežbanjem najbolje ćete se pripremiti za ispit. Obavezno uvežbavajte pitanja iz oblasti koje ste obradili na predavanjima tog dana, kako biste lakše utvrdili svoje znanje. Kada završite sa svim predavanjima, ponovo krenite da iznova i iznova prolazite kroz ista pitanja dok god ne budete sigurni u svoje znanje.

4# Utvrđivanje gradiva je takođe važno

Poslednje nedelje pred ispit rezervišite za utvrđivanje gradiva. Polažite simulacije teoriskog ispita koje će vam najrealnije pokazati nivo vaše spremnost da se suočite sa ispitom. Biće to poput generalne probe, vaša poslednja šansa da radite na tome da popunite sve one nedostatke i praznine, tj. rupe u znanju koje vas koče. To bi trebalo da budu neke finese koje vam nedostaju da budete u potpunosti spremni za prelazak na praktični deo.

5# Budite sigurni u svoje znanje

Nemojte dopustiti da vas trema zarobi, već pokušajte da je prevaziđete. Poslednje što vam treba je da dan pred ispit posumnjate u sebe. To će vam samo onemogućiti da se bolje koncentrišete na ispit. Strah od neuspeha je razumljiv, svakako ćete ga osetiti i to je u redu. Ipak, važno je samo da ne dopustite  da on u potpunosti preovlada, te da utiče na krajnji ishod vašeg učenja. Polaganje  ume da bude stresno jer znate šta ste sve uložili kako biste se uopšte spremili za vozački ispit. Uprkos tome, nemojte se razočarati i ako ga ne položite iz prvog puta. Budite svesni činjenice koliko ste hrabri bili da se uopšte upustite u ovaj izazov. Svakako, ukoliko ste bili motivisani i učili redovno, mala je šansa za neuspeh.

6# Odmor i san

Faktori koji takođe igraju veoma važnu ulogu u polaganju teorijskog dela ispita (kao, uostalom, i praktičnog) jesu svakako odmor i dobar san. Poslednjeg dana pred ispit nemojte učiti, niti vežbati. Iskoristite taj dan da se odmorite i opustite, a ne da se preopteretite informacijama samo zato jer osećate nesigurnost. Budite ubeđeni u svoje znanje i ne ostavljajte prostora tremi da vas savlada. Dođite na ispit naspavani i dobro koncetrisani, jer tu se nalazi ključ  za uspešno polaganje.

7# Auto-škola kao važan deo životne škole

Kada prođete kroz iskustvo polaganja vozačkog ispita, uverićete se u to da ste savladali jedan važan deo životne škole. Zato, ako se bojite da ćete pasti vozački ispit, setite se da to nije nešto najgore što može da se desi. Oprostite i dopustite sebi i sitne neuspehe prilikom polaganja, jer svakako je bolje da grešite dok učite, nego kao vozač sa stečenom vozačkom dozvolom. U ovom drugom slučaju, greške mogu biti fatalne.

Kroz auto-školu učite i kako da budete savesni vozači. Ne ljutite se na sebe ako to isprva ne uspete jer za tako nešto potrebno je vreme i iskustvo. Mnogo je važnije da budete sigurni u svoje znaje onog trenutka kada stupite na kolovoz u ulozi vozača. Ne zaboravite da vam vozačka dozvola otvara veliki broj prilika i mogućnosti, umnogome vam olakšavajući život, ali da isto tako sa njom dolazi i velika odgovornost.