Kako opremiti kućnu radionicu: alat koji morate imati

Želite da opremite svoj dom adekvatnim alatom koji će vam biti od velike pomoći u nepredviđenim situacijama? Potrebno vam je kompletno opremanje kućne radionice u kojoj će vam na dohvat ruke biti sav potreban alat, međutim još uvek ne znate šta vam je sve od alatki neophodno?  

Pre svega, kada je reč o ručnom alatu jednog kućnog majstora postoje neka univerzalna pravila koja ukazuju na to šta je sve važno da se nađe u vašoj radionci. Imajte na umu da će vam kad-tad zatrebati neki predmet, o kome možda niste razmišljali ranije. 

Zato je važno da se informišete šta će vam tačno trebati za kućnu radionicu kako ne biste morali da sebe u neželjnim situacijama da vam treba samo jedan potez nekim alatom da završite posao, ali da vi taj alat nemate. 

Još jedna važna stvar je kvalitet alata. Kada su u pitanju alati prodaja u proverenim prodavnicama je definitivno prva i osnovna stvar o kojoj morate misliti, kako biste bili sigurni da ćete dobiti vrhunski kvalitet za pristupačan novac.

A evo koje sve alate morate da posedujete u svom domu kako biste u svakom trenutku imali sve ono što vam je potrebno da rešite najčešće kućne kvarove i popravke.

Električna bušilica – najvažniji alat svakog majstora 

Lista “majstorskih poduhvata” koji zahtevaju posedovanje električne bušilice je prilično dugačka. U pitanju je jedan od najzastupljenijih alata u kućnim radionicama širom sveta jer je njena svrha višenamenska i to je veoma korisna sprava kako za pravog profesionalnog majstora, tako i za običnog čoveka koji se upušta u kućne popravke i radove. 

Električna bušilica je, na prvom mestu, alat koji služi za bušenje otvora i rupa tamo gde je to potrebno. Moguće je staviti razne nastavke na nju, tačnije razne brusne alate raznih dimenzija i oblika kako bi se mogla primeniti pri obavljanju najraznovrsnijih radova u kući. 

Na nju se takođe mogu pričvstiti gumeni diskovi kako bi se postavio šmirgl papir ili produžena sajla za odvrtanje raznoraznih šrafova po kući, a može da posluži i kao mešalica za boju zahvaljujući dodatku koji je elipsastog oblika. Inače, bušilica se najčešće proizvodi u obliku pištolja. 

Čekić – najosnovniji alat koji ima više namena 

Čekić predstavlja jedan od najosnovnijih alata koji svaki majstor, ali i svaka kućna radionica na ovom svetu moraju da poseduju. On se koristi za zakucavanje eksera, lomljenje i razbijanje raznih materijala. 

Postoji nekoliko vrsta čekića, kao što su: stolarski, zidarski, tapetarski, kovački i sl. Svaki od njih se koristi za posebnu namenu i imaju različite veličine i težine. Generalno, čekić se sastoji od glave i drške, gde je glava najčešće napravljena od čelika (mada se izrađuje i od drveta, aluminijuma, bakra, gume, itd.), dok je drška gotovo isključiovo drvena.

Dobar i kvalitetan čekić ćete prepoznati po tome što ćete proveriti da li je on celovit, odnosno da li ima neke naprsline ili pukotine na dršci, kao i to da li je sama glava čekića adekvatno pričvršćena za dršku kako bi efekat rada bio na zavidnom nivou. 

Podesivi univerzalni ključevi – praktični i veoma korisni 

Podesivi univerzalni ključevi spadaju u neophodan alat u domu svakog iole ozbiljnijeg kućnog majstora, zahvaljujući njihovoj praktičnoj nameni. Služe za odvrtanje i zavrtanje najrazličitijih oblika i veličina šrafova. 

Najbolje je da birate podesive univerzalne ključeve čiji je rukohvat obavijen kvalitetnom gumom kako bi vam bilo omogućeno udobno i precizno rukovanje tokom raznih radova. 

Klešta – od velike važnosti prilikom raznih popravki 

Klešta su još jedan alat koji ima izuzetno široku primenu u raznim vrstama kućnih majstorluka. Postoji nekoliko tipova klešta, kao što su kombinovana klešta koja se koriste za skidanje i sečenje izolacije, zatim automatska klešta za blankiranje.

Tu su i klešta za cevi, tzv. “sečice”, klešta za blind navrte, popnitne, za odsecanje kabla, specijalna klešta za sečenje auspuha, spoljna-zakrivljena klešta koja služe za seger osigurače, za stezanje izolovanih konektora, zidarska i grip klešta – čini se da spisku nema kraja.   

Odvojte jednu prostoriju ili policu gde ćete čuvati alat

Kada ste ustanovili prodavnicu i brend alata koji ćete kupiti, kao i šta je sve ono što nikako ne smete izostaviti, vreme je da odredite mesto gde ćete taj alat odlagati. Morate u svakom trenutku znati gde se on nalazi, ukoliko se dese razne nepredviđene okolnosti koje zahtevaju brzu intervenciju.

Bez obzira na to da li planirate da osposobite kućnu radionicu u posebnoj prostoriji koja će služiti za razne radove i popravke, ili ćete odrediti jednu policu za čuvanje alata, budite uredni i vodite računa o vašoj majstorskoj opremi, jer će vam ona biti zlata vredna u određenim trenucima!