Kako opremiti dečiju sobu za dolazak bebe?

krevetac-trudnica
Unsplash.com

Jedan od najlepših načina da ispunite vreme išćekivajući rođenje vašeg deteta jeste uređenje njegove buduće sobe. Mnogi roditelji, a pogotovo mame, dugo maštaju o tome kako će izgledati soba njihove bebe.

Kada dođe vreme za njeno uređenje, uzbuđenje je veliko, ali često se možete naći u nedoumici šta je potrebno kupiti a šta ne, kao i kako odabrati kvalitetne komade opreme i postići maksimalnu funkcionalnost.

U nastavku teksta donosimo vam par saveta o tome kako da opremite dečiju sobu i na šta da obratite posebnu pažnju tokom ovog procesa.

Krevetac – centralni element svake dečije sobe 

Krevetac je najbitniji deo dečije sobe. U njemu će vaša beba provoditi većinu svojih prvih dana, a vi ćete nad njim uživati u prizoru vašeg deteta koje spokojno spava.

Prilikom izbora kreveca, obratite pažnju na njegov kvalitet. Danas je dospuno mnogo vrsti krevetaca, ali za koji god da se odlučite, kvalitet i funkcionalnost moraju biti na prvom mestu.

krevetac-slike
Unsplash.com

Među mnogim roditeljima popularni su tzv. 3 u 1 kreveci. Osim mesta za spavanje, ovi komadi nameštaja u sebi sadrže i komodu i pult za presvlačenje. Takođe, mogu da se rasklapaju u krevete različite dužine, te je potrebno samo da nabavljate nove dušeke i oni će služiti kao dečiji krevet sve do 10. godine života vašeg deteta.

Osim kvalitetnog kreveca, potrebno je svom detetu obezbediti i udobnu posteljinu. Kvalitetna posteljina za bebe ljupkih dezena ulepšaće celokupan izgled dečije sobe, ali i pružiti miran i udoban san vašoj bebi. Osim čaršava i prekrivača, razmislite da nabavite i posteljinu u vidu ogradice za krevetac, koja će štiti vašu bebu od slučajnih povreda.

Šta vam je potrebno od ostalog nameštaja?

Što se tiče ostalog nameštaja za dečiju sobu, prilikom planiranja kupovine, razmišljajte o tome šta će vam sve biti potrebno tokom svakodnenvog života sa bebom.

Osim kreveca potrebno vam je i mesto za presvlačenje, koje ste rešili ukoliko ste se odlučili za 3 u 1 krevetac. Ukoliko niste, nabavite stočić za presvlačenje. Dodatne komode takođe će biti poželjne radi odlaganja bebine odeće i svih drugih stvari.

Za udobnost tokom dojenja i uspavljivanja bebe, preporučuje se da u dečiju sobu postavite i neku udobnu fotelju u kojoj ćete moći da sedite sa svojim detetom. Kada dete počne samostalno da sedi i puzi, podloge za igru i ogradice obebediće mu udoban kutak u kome će moći da se igra.

Stalak za kupanje bebe još jedan je praktičan komad nameštaja, jer uz njega možete birati gde ćete kupati svoju bebu. Osim samog stalka potrebna vam je i kadica, a bokal kojim ćete polivati bebu vodom takođe je vrlo praktičan.

Dekoracija u dečijoj sobi utiče na celokupnu atmosferu

Kada je u pitanju dekoracija dečije sobe, mogućnosti su bezbrojne. Počnite tako što ćete odrediti nijanse u kojima želite da soba bude. Okrečite zidove u nežnu nijansu odabrane boje, a možete se odlučiti i za ljupke tapete koje će krasiti zidove dečije sobe.

Nijansa nameštaja treba da se slaže sa bojom zidova. Možete se odlučiti za određenu nijansu drveta ili pak za potpuno beli nameštaj. Tepihe i zavese uskladite sa zidovima i nameštajem.

krevetac-stolica-slike-soba
Unsplash.com

Zatim su na redu sitni detalji koji mogu napraviti veliku razliku. Osim posteljine za krevetac, kao dekoraciju dodajte i stonu lampu, jastučiće na fotelji i vrtešku iznad kreveca. Svi ovi detalji uneće dodatan šarm u izgled dečije sobe.

Na vreme nabavite sve neophodne dodatne stvari

Dodatne stvari koje treba obezbediti pre nego što vaša beba dođe na svet jesu odeća, kozmetika, sredstva za higijenu i pribor za hranjenje.

Što se tiče odeće, pre svega pripremite pelene. Par pakovanja jednokratnih pelena, 20-ak tetra pelena i 10-ak švedskih pelena biće dovoljno za prvih par dana. Zatim, na redu su bodići, benkice, zeke, pantalonice i čarapice. Pet komada od svakog odevnog predmeta obezbediće vas za prve nedelje života.

Kozmetika i higijena podrazumevaju kupku i šampon, vlažne maramice, kremu za pelensku regiju i bebi ulje. Bebi apoteka treba da sadrži fiziološki rastvor, jod, sterilne komprese, anatomske štapiće za uši, toplomer, termofor i pumpicu za nos.

Za hranjenje i dojenje obezbedite pumpicu za izmlazavanje, par flašica sa cuclom i četku za pranje flašica. Sterilizator i grejač za flašice vrlo su praktični aparati, koji će vam štedeti vreme na grejanju mleka i pranju flašica.

Igračke ne morate kupovati unapred, već postepeno, u korak sa razvojem vašeg deteta. Takođe, nabavite bebi alarm i termometar koji će meriti temeperaturu u bebinoj sobi.

Ovo su osnovne stvari kojima je potrebno opremiti dečiju sobu, a koje će vam znatno olakšati prve zajedničke nedelje. Nabavite sve stvari sa našeg spiska i uživajte u bezbrižnom druženju sa novim članom porodice!