Kako se pravilno kupa beba – preporuke

Kako se pravilno kupa beba

Mala beba – veliki izazov. Da li se slažete sa ovom konstatacijom? Ako ste roditelj, sigurni smo da ste saglasni. Jer – nije lako imati bebu. Dolazak bebe u kuću, odnosno u porodicu, donosi i mnogo novih pitanja, dilema, ali i slatkih briga i problema. Svi ukućani su uzbuđeni, srećni, ali pomalo i uplašeni, jer beba je, ipak, sasvim novo iskustvo, a sve što je novo pomalo nas i plaši.

U slučaju da ste mlad, tj. „novopečeni“ roditelj, sigurno Vas zanimaju sledeće teme: šta mi je od bebi-opreme neophodno, kako pravilno da hranimo bebu, koju mlečnu formulu da odaberem, šta ako beba noću plače, kako da je obučem a da je ne pregrejem, kako da rešim problem grčeva, a šta sa pupkom koji neće da se osuši i otpadne. A tek kad dođe na red kupanje! Kako se, uopšte, kupa beba, i kako da se usudim da u uzmem u ruke tako malo, osteljivo i krhko biće?

Glavna poruka svim mladim mamamai tatama je da ne dopuste da strah i nesigurnost preovladaju radost i ljubav koju treba da osećaju prema bebi. Bebe, iako deluju malo i sasvim nemoćno, nekad su „žilavije“ i otpornije nego što mi pretpostavljamo. Oslobodite se straha, verujte u svoje sposobnosti i mogućnosti, budite opušteni i sigurni u sebe. Jer – niste ni prvi ni poslednji koji ste kupali novorođenče. Nije u pitanju nauka, već tehnika i praksa koju svaki roditelj vrlo brzo i vešto savlada.

Kako da okupate bebu?

Beba je mala i krhka. To je tačno. Kada je raspovijete i skinete, pa još i potopite u vodu, koža joj je klizava i plašite se da ćete je ispustiti. Osim toga, pupak možda još uvek nije otpao, niste sasvim sigurni ni da li joj odgovara temperatura vode koju ste pripremili, da li je u sobi gde kupate bebu dovoljno toplo da se ne bi prehladila, da li je kupka koju se pripremili dovoljno dobra za bebinu kožu, gde ste stavili peškir, štapiće za uši, pelene…Samo bez panike! Ništa nije toliko komplikovano kako vam se čini. U narednim pasusima objasnićemo vam kako lako i brzo da okupate svoju bebu.

U čemu kupati bebu?

Najpre da odlučimo u čemu i gde kupamo bebu. To može biti kupatilo, ukoliko je dovoljno veliko, ali najčešće se beba kupa u sobi u kojoj imam dovoljno prostora za manevrisanje oko kadice i podlogu na kojoj će stajati peškir za brisanje. Kada je izbor kadice, tj. korita za kupanje u pitanju, nema potrebe da trošite mnogo novca. Postoje u prodavnicama skupe anatomske kadice, sa mnoštvom nepotrebnih dodataka, ali je dovoljno da kupite obično plastično koritance za kupanje, jer ćete moći najduže da ga koristite, a i uštedećete novac. Kadica bi trebalo da bude nova i ne treba da je koristite ni za šta drugo osim za kupanje bebe.

Šta je potrebno za kupanje?

I kod ove teme nemojte da komplikujete stvari kada su, zapravo jednostavne. Potrebna vam je mlaka voda i plastični bokal takođe sa mlakom vodom za ispiranje bebe, zatim blagi bebi sapun ili kupka (najbolje prirodnog porekla kao sto je Bambo Nature šampon za bebe, bez parabena i druge štetne hemije i alergena), jedna pamučna pelena i mali novi sunđer za kupanje bebe. Pored kadice za kupanje pripremite veliki pamučni peškir, pamučne tupfere, štapiće za uši, kapi vitamina D (one se obavezno daju bebama, a babice preporučuju da to bude svaki dan nakon kupanja), losion ili mleko za telo, kremu za pelensku regiju, čistu pelenu i odeću za spavanje.

Tehnika kupanja bebe

Temperatura vode za kupanje bebe treba da bude oko 37 stepeni, a dubina vode u kadici ne treba da bude velika, od 5 do 10 cm. Najpre skinite bebu i pre nego što je pokvasite u vodi, namočite pamučne tupfere u čistu mlaku vodu i očistite bebine oči, od spoljašnje ivice kapka ka unutrašnjoj. Za svako oko uzmite čist novi tupfer.

Posle toga spuštate bebu u vodu, prvo nožice i guzu, dok leđa pridržavate rukom. Obavezno razgovarajte sa bebom nežno, naročito ako se plaši vode ili joj ne prija promena sredine. Bebu koja se kupa sve vreme morate da držite kako se ne bi nagutala vode. Dok je beba u vodi i levom rukom joj držite glavicu, operite joj lice čistom vodom i pamučnom pelenicom. Nakon toga pređite na glavu, tj. kosicu, koju perete svojom desnom rukom. Kosa može da se pere sapunom ili blagom kupkom i dovoljno je 2-3 kapi za njeno pranje. Pazite da sapunica ne dođe u kontakt sa očima bebe. Nakog glavice, pelenom i sa malo sapuna peru se vrat, pazuh, stomak. Obavezno operite bebine ruke i šake, kao i prostore između prstića na rukama. Pelensku regiju operite temeljno, takođe nakvašenom pamučnom pelenom, ali pazite da ne ožuljate bebu.

Posle ovoga bebu prebacite na stomak, da licem bude okrenuta prema vodi, pa joj operite leđa, još jednom pelensku regiju, nožice i stopala, kao i područja između prstića. Zatim sledi ispiranje bebe mlakom vodom, sa tankim mlazom, počevši od glave, preko vrata, stomačića do nožica.

Posle kupanja bebu treba da uvijete u mekani pamučni peškir i nežno obrišete utapkavanjem, vodeći računa da dobro prosušite prepone i predeo između prstića. Bebinu kožu namažite mlekom ili losionom u tankom sloju, štapićima za uši pokupite višak vode iz ušiju, pelensku regiju namažite zaštitnom kremom, takođe u tankom sloju. 

Nakon ovoga, beba je spremna za nežnu uspavanku i miran san.