Evo kako da odaberete odgovarajuće zavese za svaku prostoriju

Zavese su izuzetno važan detalj svake prostorije, tako da njihovom odabiru treba posvetiti posebnu pažnju.  Njihova uloga je  višestruka, počev od estetske, jer pažljivo odabrana zavesa će naglasiti dizajn enterijera. Osim što imaju ulogu da zaštite od ulaska sunčeve svetlosti i da vam obezbede intimu, istovremeno predstavljaju i zaštitu od prašine i zagađenog vazduha.  Od same prostorije i sopstvenih afiniteta zavisi da li ćete odabrati jednobojne ili višebojne, providne ili neprovidne zavese.

Kako odabrati boju zavesa?

Danas na tržištu postoji veliki izbor zavesa u različitim bojama i nijansama. Osim što mogu biti jednobojne, mogu imati i detalje poput pruga, geometrijskih figura ili cvetnih motiva. Bez obzira na tako širok asortiman može se desiti da vam odabir odgovarajuće zavese predstavlja izuzetno težak zadatak.

Dizajneri enterijera vam mogu pomoći u tome, ali ukoliko se malo potrudite možete i sami odabrati odgovarajuće zavese za svoj životni prostor. Postoje neke opšte stvari koje je potrebno znati pre nego se upustite u kupovinu zavesa.

  • Boju i nijansu zavese birajte u skladu sa nameštajem tako da stvorite kontrast. Ukoliko je nameštaj jarkih boja odaberite zavesu sa neutralnim tonovima i obrnuto.
  • Obavezno proverite kako zavesa izgleda na dnevnoj a kako ne veštačkoj svetlosti.
  • Pre kupovine zavesa morate tačno znati šta je to što želite da naglasite u prostoriji. Ukoliko želite da naglasite komad nameštaja ili tepih odaberite zavese sa neutralnim i prirodnim nijansama.
  • Bela, siva, bež kao i tople nijanse smeđe i zelene boje deluju umirujuće.

Dužina zavese je izuzetno bitna, imajte to na umu

Ne zaboravite da duže zavese vizuelno produžavaju prozor ističući visinu prostorije. Mada morate imati u vidu da se ne preporučuju duge zavese za svaku prostoriju. Zavese koje se pružaju skroz do poda daju prostoriji notu elegancije i prefinjenosti. Nasuprot njima, zavese koje se spuštaju samo malo ispod prozora odaju utisak modernog i neformalnog prostora. A ukoliko želite vizuelno da proširite prozor, dovoljno je da zavese vežete trakom ili ukrasnom kopčom.

Zavese birajte u skladu sa namenom prostorije

Kako ne biste napravili grešku koju mnogi nehotice čine važno je da znate da svaka zavesa ne odgovara svakoj prostoriji. Kako svaka prostorija ima različitu namenu, u skladu sa tim treba odabrati odgovarajuću zavesu.

Zavese za dnevni boravak

Da biste odabrali odgovarajuću zavesu za dnevni boravak akcenat treba staviti na stil i boju koja dominira u ovoj prostoriji. Ukoliko  dnevni boravak obiluje raznim bojama i dezenima, odaberite jednobojnu zavesu. Ne bi bilo loše da bude  u boji nekog većeg komada nameštaja, kao što je recimo garnitura za sedenje. Istovremeno se potrudite da uskladite zavesu sa bojom tepiha.  Ne zaboravite da je dnevni boravak prostorija u kojoj treba da bude najviše svetlosti, tako da bi bilo dobro da odaberete prozirne zavese.

Zavese za kuhinju

Pri odabiru zavesa za kuhinju osim što je bitan estetski momenat morate voditi računa i o materijalu zavese. Kako su ove zavese najčešće izložene mirisima nakon spremanja hrane bitno je da se lako održavaju. Za kuhinju odaberite lagane i prozračne zavese kako biste obezbedili dobru vidljivost u prostoriji. Ne zaboravite da sve uskladite sa bojom pločica, poda i kuhinjskih elemenata. Za rustične kuhinje nećete pogrešiti ako odaberete zavese od prirodnih materijala sa detaljima.

Za tamniju kuhinju sa manjim prozorom dizajneri enterijera preporučuju svežije i jarke boje. A za moderne kuhinje idealno rešenje su zavese u nijansama boje bambusa i trave, jer će oplemeniti prostor dajući mu prirodnu teksturu.

Zavese za spavaću sobu

Kada je reč o ovoj prostoriji odaberite zavese sa naglašenom estetikom i intimom. Idealne boje su pastelne, jer će upotpuniti opuštajući i umirujući ambijent. Vodite računa da uskladite boju zavese sa bojom prekrivača i jastuka.

Zavese za dečju sobu

Ukoliko odaberete zavese za dečju sobu u skladu sa uzrastom i polom deteta sasvim je sigurno da ste napravili pravi izbor. Dobro bi bilo da se posavetujete sa svojim mališanima, jer će vam oni najpreciznije reći šta je to što bi voleli da se nađe u njihovoj sobi.

Ne zaboravite da je to prostorija u kojoj deca provode najviše vremena. Tu se igraju, uče i dolaze im drugari. Zato je jako važno da odaberete zavesu koja će predstavljati lični pečat vašeg mališana. Osim što zavese za dečju sobu treba da budu veselih boja i zanimljivih dezena važno je da se uklapaju sa ostatkom enterijera.

Ovde su date samo neke ideje kako bismo vam olakšali kupovinu zavesa, mada ne zaboravite da vaš dom oslikava vas i vašu porodicu. Tako da sigurno nećete pogrešiti ukoliko i pri odabiru zavesa istaknete svoju autentičnost. Veliki izbor zavesa u različitim dezenima i materijalima uvozi D art Collection iz Beograda, pogledajte na njihovom sajtu zavese.org sigurno ćete pronaći neku lepu da ukrasite vaš životni prostor.