Kako očistiti srebro sa lakoćom – saveti i ideje

kako očistiti srebro

Među obožavaocima nakita nesumnjivo je da srebro zauzima jedno od vodećih mesta. Omiljeno je zbog svog sjaja i neprolazne popularnosti. Međutim, u dodiru sa kožom ili bilo kojom drugom tečnosti čak i sa vodom vremenom srebro gubi onaj svoj karakteristični sjaj i postaje sve tamnije. Ako je u pitanju nakit od srebra normalno je da je izložen kako suncu, tako i kiši.  Kada se desi da nakit promeni boju  važno je biti spreman. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti za sve žene važnim pitanjem, kako očistiti srebro.

Čišćenje srebra sirćetom

Najjednostavniji način za čišćenje srebra je uz pomoć sirćeta. Potrebna je posuda u koju ćete staviti 2-3 decilitra sirćeta (ukoliko je u pitanju veća količina nakita od srebra), naravno količinu sirćeta prilagodite vašem nakitu. Bitno je da sav nakit bude potopljen u sirće. Nakon toga stavite nakit u posudu i neka tako odstoji nekih 20 minuta. Zatim nakit prebacite u mlaku vodu ali na kratko. Kada izvadite srebro iz vode trebalo bi da su crne mrlje u potpunosti nestale. Nakon toga isperite pod mlazom hladne vode i prebrišite pamučnom krpom. Važno je ovo češće raditi, jer srebro je takvo da će uvek nakon nekog vremena ponovo pocrneti.

Očistite srebro uz pomoć pepela od cigareta

Da bi se srebro lako očistilo koristi se pepeo od cigareta pomešan sa limunovim sokom. Sa dobijenom smesom istrljajte srebrni nakit, onda isperite najpre mlakom a zatim hladnom vodom i osušite pamučnom krpom. Pepeo od cigarete je uspešno sredstvo zbog svog specifičnog  hemijskog sastava. Upravo taj hemijski sastav mu i daje abrazivno dejstvo.

Soda bikarbona uspešno čisti srebro

Jedna od možda najlakših i najzustupljenijih metoda je čišćenje srebra pomoću sode bikarbone. Dovoljno je srebrni nakit posuti sodom bikarbonom, ostaviti da odstoji malo a zatim istrljati pamučnom krpom.

Kako očistiti srebro pastom za zube?

Mnogi od nas srebrni nakit čiste pastom za zube. Da biste odstranili crne mrlje sa srebra i povratili mu sjaj, nanesite pastu za zube na neku staru četkicu, a zatim trljajte. Nakon toga srebro isperite u hladnoj vodi i osušite krpom.

 Očistite srebro uz pomoć kečapa

Kečap sa lakoćom briše tamne mrlje sa srebra. Možete nakit potopiti u kečap i staviti da odstoji par minuta. Takođe možete četkicom na koju ste naneli kečap polirati nakit od srebra. Nakon toga operite hladnom vodom nakit a zatim prebrišite krpom.

Aluminijumska folija i soda bikarbona za čišćenje srebrnog nakita

Iako smo gore napomenuli da je soda bikarbona delotvorna kada je čišćenje srebrnog nakita u pitanju, donosimo vam još jedan trik sa sodom bikarbonom. Posudu obložite aluminijumskom folijom, sipajte vodu a zatim dodajte 2 kašičice sode bikarbone i 2 kašičice soli. Ubacite srebrni nakit u tu posudu i pustite da ključa nekoliko minuta. Nemojte da vas uplaši kad počne da „kipi“, jer to je normalna reakcija sode bikarbone, soli i vruće vode. To će trajati nekoliko sekundi, a zatim će se pena povući. Ostavite tako da ključa 10 minuta. Nakon toga isperite nakit u hladnoj vodi i ako je potrebno dodatno ga istrljajte četkicom i osušite ga.  Bićete više nego prijatno iznenađeni rezultatom.

Čišćenje pribora za jelo koje je od srebra

Sve gore navedeno što važi za čišćenje srebrnog nakita, odnosi se i na čišćenje pribora za jelo koji je od srebra. Priznaćete nije isto očistiti prsten ili dva i kompletan escajg. Važno je imati na umu i uštedu vremena. Da biste očistili kašike, viljuške, noževe i ostali pribor od srebra potreban vam je veći sud, aluminijumska folija i 2 – 3 velike kašike sode bikarbone. Sud najpre obložite alu folijom, zatim pospite sodu bikarbonu tako što će prekriti dno suda. Pribor za jelo poređajte u sud a zatim sve prelijte ključalom vodom. Ostavite da odstoji sve dok se voda ne prohladi. Zatim izvadite pribor i isperite u mlakoj vodi, a zatim pod mlazom hladne vode. Nakon toga prebrišite pamučnom krpom. Sav pribor tretiran na ovakav način će povratiti prvobitan sjaj i izgledaće kao tek donet iz radnje.

Očistite srebro uz pomoć deterdženta

Izaberite neki blaži deterdžent koji ne sadrži fosfat. U vruću vodu dodajte samo malo tog deterdženta a zatim spustite srebro u tu posudu. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Izvadite nakit, isperite hladnom vodom i prebrišite krpom.

Ovde su navedeni samo neki od načina uz pomoć kojih možete efikasno očistiti srebro u kućnim uslovima. Nakon ovoga nakit će vam ponovo biti sjajan i blistav. Ono što je zajedničko za sve, bez obzira za koji način čišćenja srebra se opredelite je da je obavezno isprati ga hladnom vodom a zatim prebrisati mekom krpom. I ne zaboravite da srebrni nakit koji ne nosite obavezno držite u nekoj kutiji ili zatvorenoj plastičnoj kesici. Na taj način srebro će duže zadržati sjaj i neće tako brzo potamneti. Ukoliko i vi imate neki praktičan savet na temu kako očistiti srebro podelite ga sa našim čitaocima.